Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 561
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 720
Все пак, до едно време темата вървеше много приятно. Всички знаете приказката за кацата с мед и лъжицата лайна. Метна се едно лайно и завоня отвсякъде.

Да бе, вървеше нормално докато провинциалистите и селяните си мълчаха и си траеха на нападките, как видите ли разваляли говора и пейзажа в София  Joy
Хайде моля ви, София за мен е последното място където се говори правилен български. Всеки регион в Бг си има характерните говорни особености и едва ли има място, където да се говори чист книжовен български!
Аз съм изсрастнала в източна БГ, но никога не са ме хващали по акцента от къде съм и сега като се замисля цялото ми семейство говори така- нито мекаме, нито казваме нье Wink

# 721
  • Куциндрел
Ох, имах една колежка в МИЕ-то, от Дулово.
Тя казваше - "Ние у нашия регион говорим най-правилния български, игасиму."

# 722
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Направо не мога да повярвам, че точно на софиянци (забележете как мило не казвам "шопи" Mr. Green) им е хрумнало да се загрижат за чистотата на българския език Laughing.

# 723
  Няма как да наречеш софиянците шопи, защото идват от всички краища на България Laughing

# 724
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Да, права си. Обаче те самите след 15 години забравят, че не са се родили в Софийското равно поле и започват да гледат на кръв мьекащите нещастници в трамвая Mr. Green.

# 725
Развалихте забавната тема, за която повярвах, че няма да стане софиянци срещу всички останали. Ама не, някои си имат дълбоки комплекси на тема произход и все им се струва, че ги обиждат, когато това съвсем не е така. Baibibi, игасиму и търпението да обясняваш исторически факти, които е трябвало да бъдат прочетени от други, за да не стават за смях с оскъдните си, фрагментарни проблясъци.

# 726
  • Ямбол
А какво ѝ пречи на София да заговорят хората меко(не на меко). Някой, чиито родители са се съвкупили на тази територия и после са го оставили да живее там, маркирал ли си е територията, че да си мисли, че само той и подобните му(по признак раждане) могат да я обитават?
Ето това е отблъскващото у някои жители на столицата. Разсъжденията им, че територията на която са родени е само за тях, точно както кучетата маркират и си бранят мястото.
Всеки човек е свободен да се движи и установява, където му харесва, където му е изгодно и това изобщо не влиза в работата на останалите, които са се установили наоколо. По същата логика всеки може да говори както реши, където реши.

# 727
Да, права си. Обаче те самите след 15 години забравят, че не са се родили в Софийското равно поле и започват да гледат на кръв мьекащите нещастници в трамвая Mr. Green.

Всъщност най-често ТЕ мрънкат за такива глупости.

Не може ли някак да превъртим лентата и да отидем там, където се радвахме от сърце на думи като "кундурлисах" (бисер!)? Да забравим за тъпотевиците, да кундурлисаме егото и да се наслаждавме на богатството от думи Simple Smile

# 728
Някой да е казал, че му пречи? Някой да е твърдял, че в София се говори най-правилния български? Наистина големи комплекси ви тресат.  

# 729
Ай ся , като не ви изнася и веднага я избиване на комплекси я злобеене Simple Smile Дай по оригинална диагноза Simple Smile

# 730
  "Тричави" казахме ли я?

# 731
Ай ся , като не ви изнася и веднага я избиване на комплекси я злобеене Simple Smile Дай по оригинална диагноза Simple Smile

Какво по-оригинално, като сценарият е един и същ. Не дай си боже, да се засегне крехкото его на провинциалиста, се почва

1. София е била село. Защото  ние и представа си нямаме.
2. Не сте никакви софиянци
3. Но въпреки това, сте дървени шопи.   

# 732
За разведряване на обстановката ще цитирам изказване на родната ми леля Вержи, известна провинциалистка, отправено като съвет към моите родители: "В България има един град и това е София!"

# 733
Wink Е, па то сега е модерно да се вмъкват диалектни думички, думи от ''улицата'', всяка група си има език...
На мен не ми харесва България да се превръща в шумен,сив, еднообразен мегаполис, обичам китни, живописни местенца, с пчелички и цветенца. Grinning Ако прогреса е да се работи в офис, предпочитам да карам трактор. Sunglasses

# 734
  Пънки, ама розов! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт