Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 634
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 15
все едно че?

ние у дома много се забавляваме, понякога нарочно си говорим така. За мен лично диалектните и остарелите думи са богатство на езика, което ми напомня за бабите и дядовците ми, за детството ми и се старая да ги поддържам ( трудно, когато живееш далеч).

# 16
Усещам аз, че с Buttinsky можем добре да се разбираме в тази тема и ще ни е дип биля харно. Joy

# 17
# 18
Би ни са пръй. Mr. Green

Трещерица, цървулите в долапчето все са ви мили.

# 19
  • До морето
Аз съм много странен модел хем говоря мьеко на варньенски, хем като чуя друг да говори мьеко (т.е. като мен  Laughing) и ми бърка в мозъка  Mr. Green

# 20
  • София
Населението на София през 1910-та година е било 102 812 души, сега е над два милиона. За какво е темата?

# 21
Употребата на диалектизми в разговорния език внася колорит и своеобразно настроение.

Понякога мъжът ми като ме попита какво ще има за вечеря или обяд отговарям "Префирци".Не зная точния превод на думата, която е от врачанския диалект, а ние сме точно на около 500км от посоченото място и мъжът ми и детето ми  Rolling Eyes, а аз съвсем искрено се забавлявам с невежеството им в диалектизмите. Laughing

Друг е въпросът с правоговора.Така и не успях да свикна с говоренето от най-високи трибуни в неправилното спрежение на глаголите.Типично за софийския и др. западни диалекти"РаботимЕ, говоримЕ, се употребява не само от семпли хора, но и от известни журналисти, политици, дори учители....дори наскоро имаше тв предаване с Вл.Мурдаров, че вече е едва ли не престижно да се говори в неправилно спрежение.Обаче е много грозно  и дразнещо.

Неправилно мекото говорене е неприятно за ухото , но и неправилно твърдото- също.Когато чуя, най-често през летния, отпускарски сезон "тоА", "ГоворА", "ХодА"все едно с барабанни палки по главата ми бият.

Странното съчетание от първия пост на мек говор и смяна на ударенията- не мога да се сетя за кой край е характерно- май няма такъв типичен говор, а е някаква странна смесица. newsm78

В разговор с почти всеки, на второто -третото изречение съм успявала да разпозная откъде е, дори ми е забавно понякога да отгатвам.

# 22
  • Ямбол
А иначе не се ли говори някак, не на някак, говоря меко, говоря твърдо, а не - на меко, на твърдо? Защо се слага "на" или то е заради София? Съмнявам се обаче да е диалект, май е от друго.

# 23
  • София
М чИ кЪ  Wink

Преди време ми разказаха виц за HR-и, който ми е забавен,
но съм възпитана и не го разказвам пред миеко говорящи познати и приятели.

Японска фирма изобретила робот, който може сам да провежда интервюта за работа, като целта била да отмени HR-a.
Влиза кандидат за работа и робота казва:
Р: - Добър ден!
К: - Добър ден!
Р: - Употребявате ли алкохол?
К: - Да, случва се.
Р: - Довиждане!
Влиза следващия...
К: - Добър ден!
Р: - Употребявате ли алкохол?
К: - Не, въздържател съм.
Р: - Пушите ли?
К: - Да, 3-4 цигари на ден.
Влиза следващия:
К: - Добар диен!

# 24
А иначе не се ли говори някак, не на някак, говоря меко, говоря твърдо, а не - на меко, на твърдо? Защо се слага "на" или то е заради София? Съмнявам се обаче да е диалект, май е от друго.

Мисля, че е характерно за западните диалекти, но не съм сигурна, интересно ми е какво ще кажат запознатите newsm78 Предположението ми е  по спомени от студентските години, когато в общи линии първоначалното ни общуване беше :"Присмял се хърбел на щърбел" hahaha

# 25
Обичам когато чуя някой да говори на диалект  Flutter Сякаш е по-шарен и не толкова скучен.

Където и да ида след третия ден някак се заразявам от диалекта  и почвам да а-кам, ме-кам и тем подобни Crazy

Сега ще ме погнете, но само софианци не знаят май, че София ВЪОБЩЕ не е града, в който се говори правилно. Това, че е столица не го прави лидер и модел за подражание почти в никоя област ...

# 26
Дорис, какво разбираш под "правилно"?
По темата :
София е пъстра във всяко едно отношение.  Wink

# 27
  • София
Е, как ще е градът, в който се говори правилно, не прочетохте ли как говорят в метрото?

Цитат
- Де сти уа, де'й снъ?
- С унукътъ.
hahaha Любим диалог.

# 28
  • Варна
Слушам днес в метрото  - и госпожата казА ли ти , чье можеш да си донесьеш книжка?  Аз я питАх, и тя казА Да.
Ти що подслушваш чужди разговори? Laughing

Навсякъде ми се струва странно изговарянето на думите, без у нас! Laughing

# 29
  • София
едно от малкото места, в които се говори т.нар. правилно е БНР и от журналистите от старата школа, които са имали за всяка издънка в дикцията наказателни консултации със специалист. Също и все още грамотно пишат пак журналистите от старата школа, които вече за съжаление са в предпенсионна възраст.

Общи условия

Активация на акаунт