Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 607
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 45
Слушам днес в метрото  - и госпожата казА ли ти , чье можеш да си донесьеш книжка?  Аз я питАх, и тя казА Да.

Нямала баба работа, но си намерила......

# 46
  • София
струва ми се, че подхващаме някаква доста дъвкана тема, но не - не съм съгласна с вас.

хората от шопските села около София говорят специфично и диалектно, да. образованите хора не говорят по никакъв начин отклоняващо се от нормата.

# 47
  • Варна
струва ми се, че подхващаме някаква доста дъвкана тема, но не - не съм съгласна с вас.

хората от шопските села около София говорят специфично и диалектно, да. образованите хора не говорят по никакъв начин отклоняващо се от нормата.
Е аз ти дадох пример за близки образовани и необразовани софиянци- еднакво говорят в ежедневието.  LaughingПод еднакво имам предвид определена специфика.  Не един и двама-доста. Но ти си привикнала и не ти прави впечатление.
Както аз се чудя, защо те ми казват, че говоря като рускиня. Laughing Аз естествено хич не съм съгласна.

# 48
Вече 20 години се инатя на софийските "млекО" и "маслО".

По второто от време на време се огъвам де - особено когато става дума за машинно масло.

Наскоро забелязах, че когато говори с мен дъщеря ми казва "млЯко", а на баба си казва "млекО".  Shocked

За протокола - млекОто си беше млекО и по време на жителството.

# 49

когато ми се случи да чуя правилен говор, вече се обръщам да видя - толкова рядко е станало това явление по улиците на столицата.
Кога в София са говорили недиалектно, че чак сега констатираш зачестяване на  проблема! Sunglasses

когато имаше жителство Wink

Глупости!!!

# 50

Образованите хора в София често казват "направиме", "видиме", "голями", не поставят ударенията, където трябва, разменят я и е неправилно и още и още....Дошлите от други градове също възприемат шопския диалект. За мое най-голямо учудване такива грешки вече правят в Русе, В.Търново, Варна, заради влиянието на радиото и телевизията.

"Пресно млеко нема!"-табелка на магазин в София от 80-те.

# 51
  • София

Е аз ти дадох пример за близки образовани и необразовани софиянци- еднакво говорят в ежедневието.  LaughingПод еднакво имам предвид определена специфика.  Не един и двама-доста. Но ти си привикнала и не ти прави впечатление.
Както аз се чудя, защо те ми казват, че говоря като рускиня. Laughing Аз естествено хич не съм съгласна.

ами аз пък имам други примери, хайде сега... не съм привикнала нито към "чи ко от туй", нито към "че ядеме ли млеко с хлеб", предположението ти не е правилно. имам набито ухо за акценти, но не иде реч за мен.

има едни легенди, носещи се из страната, че всъщност софиянци и те говорели диалектно или с акцент. няма такова нещо... обясних кои "софиянци" говорят така.

jp, "млекото" не е софийско, а шопско. колкото до мАслото, съжалявам, но от миналата година БАН прие, че правилният изговор е маслО. до преди това беше дублетна форма.

vl, аз сигурно съм отраснала и живяла до днес на Марс, не в София. не правете обобщения от собствения си ограничен опит.

и изобщо, темата не беше за шопския говор, а за мьекането. шопите вече са малцинство в региона.

# 52
Ограничен опит??? Знаеш ли откога живея в София? От есента на 1986г.

"Мекането" аз го разбирам като "направиме", "видиме", "береме", "пишеме", "четеме".

На всичко отгоре почти всяка дума е с грешно ударение! "КазАх", "направИх", "разказАх", "гледАх", "оправИх", "нарЕдих", "Остави!", "НАправи!" и още и още.....
А "правилно" говорешите шопи(софиянци), изобщо не ги осъзнават  като грешни.
И сега вече в останалите градове се появяват точно тези грешни ударения, за мое голямо учудване. В Русе вече чувам "голями", "блядо",  и "вЕднага"! Скоро един българист от института по български език  обясняваше, че в заповедна форма "вЕднага" било за предпочитане! "ПроизхОд" и "проИзход" вече били дублетни форми, а "маслО"-правилната.

И каква стана тя? Щом нещо твърде дълго и твърде масово се изговаря погрешно, от института по български език решават да го легализират като правилно.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 01:53 от vl

# 53
  • София
 hahaha jam, добре се нареди ти...

# 54
Населението на София през 1910-та година е било 102 812 души, сега е над два милиона. За какво е темата?

Така е, но предишните поколения имигранти идваха в София за да учат, работят или защото на село им е тясно на душата. По принцип не беше лесно и в София оставаха по-амбициозните и талантливите. Харесваха града и хората, променяха се и се приспособяваха. Градът се обогатяваше и ставаше по-пъстър с тях.

През последното десетилетие се изсипаха куп хора, които мразят града, страхуват се от него,  липсват им родните места и никак не се и опитват да го опознаят, нито те да се променят и приспособят. Понеже софиянци намаляха рязко (почти никой от приятелите ми от детството не е останал в БГ), сега пришълците доминират и, на практика, коренно променят градската култура. Понеже промяната е рязка и бърза, малкото останали софиянци се чувстват некомфортно в града си, който е неузнаваем.

Представям си колко критики и обвинения в надутост ще отнеса с това изказване, но фактите са си факти. Просто има различни видове имиграция и за София, и за Пловдив, и за Ню Йорк. Нямам нищо против хората, за които конкретно място е било цел или мечта. Точно те, с огромната си енергия, правят един град жив, магически и привлекателен.

Всъщност, нямам проблем и с хората, които са се преместили по икономическа принуда. Сигурно страдат много по родните си места. Обаче е факт, че откакто те са мнозинство, София прилича на г..з.

# 55

jp, "млекото" не е софийско, а шопско. колкото до мАслото, съжалявам, но от миналата година БАН прие, че правилният изговор е маслО. до преди това беше дублетна форма.

Аз по шопските села не съм ходила много-много. В София се казва (и се пише) "млекO". Сред приятелите ми - родени и израснали в София - абсолютно никой не казва "млЯко". И почти всички ме-кат.

Не е като да не са образовани. Просто на мен ми прави впечатление, защото съм от край, в който не се ме-ка. На тях не им прави впечатление - както явно и на теб. Те пък забелязват как говорели русенци, примерно.

За маслото - един малко стар пост на някой, който също се е сблъскал явно със софийските говори - http://drugi.blog.bg/technology/2008/10/10/maslo-ili-maslo.242344

Доколкото знам, мАсло и мАсло към момента са дублетни. По телевизиите и радиата все пак ползват (и са ползвали, откакто се помня) първата форма. Втората е разпространена единствена сред софиянци по мои впечатления.

Тезата, че софиянци преди 1990-та са говорили особено правилно, не е особено състоятелна.

# 56
Как пък никой около мен не казва млЕко?

Но, че се софиянци говорят на диалект съм съгласна. Vl е много прав, повечето хора дори не се усещат.  На мен ми беше много смешна Жени Калканджиева в Къртицата, с претенции, че е видна столична не-знам-какво-си. Та тя се напи като казак и нападна две момичета от морето, защото говорели меко и неправилно. А тя в същото време - "шЪ ходимЕ, шЪ направимЕ". Мекането е повсеместно и много дразни.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 01:53 от Кинче Кривошапкова

# 57
Темата е разбиваща! Един живеещ в София от 1986 година и няколко с неграмотни приятели и/или роднини определиха всички софиянци като диалектно говорещи.  Joy Съгласна съм с jam.

# 58
Темата е разбиваща! Един живеещ в София от 1986 година и няколко с неграмотни приятели и/или роднини определиха всички софиянци като диалектно говорещи.  Joy Съгласна съм с jam.

А ти може би ги определяш като правилно говорещи??? С всичките характерни ударения, "я", "е", "ме", "влезнал", "излезнал", "изчетох", "зачетох", "на по три години", "за по чаша кафе", " с до 5%", "от над 10%", "и да" и още и още и още.......

Joy Joy Joy

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 03:09 от vl

# 59
Как пък никой около мен не казва млЕко?

Не знам. Заслушай се повече. "КупИ ли млекО?" е абсолютно типична реплика в софийски магазин. И то не от последните години.

По въпроса за говора в шопските села и в София - нали не мислите, че софиянци са дошли от Марс? Половината квартали на София са бивши села все пак. Това, че някой е преместил жителите на Дървеница от село Дървеница в панелките на Дървеница не подобрява автоматично диалекта.

В края на 19 век София е с население колкото Сливен и е по-малка дори от Ст. Загора - да не говорим за Пловдив и Русе. Тъй че огромната част от нейното население - дори по време на гражданството са пришълци. Предимно от шопските села.

В това няма нищо лошо и срамно, разбира се. Няма нужда от нерви. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт