Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 616
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 30
Елате в Бизнес парк Младост да чуете как говори "София".  Wink

# 31
Toзи в метрото ще да е бил някой с фонетична шизофрения.
Дорис, много ясно, че София ВЪОБЩЕ не е града, всеки знае, че Пеуник и гудааа!
Като жена, предпочитам и говора и други неща от живота да са по-скоро твърдички, отколкото мекички.  

# 32
  • Варна
Аз не разбирам какво толкова ви смущава диалекта в неформална обстановка!

Сред моите винаги казвам пазаря, вместо пазарувам. И какво от това! Laughing
Моят мъж не знаеше какво е "кусам', аз пък се смея на неговото "кой то( какво е това)" и туй то.Чудо голямо.

# 33
Дорис, какво разбираш под "правилно"?
По темата :
София е пъстра във всяко едно отношение.  Wink

Търново е градът, който ме впечатли, че хората говорят правилно.

Не, София не е пъстра за съжаление. Тя е олющена /и не говоря само за сградите/ Sad

# 34
  • Варна
Дорис, какво разбираш под "правилно"?
По темата :
София е пъстра във всяко едно отношение.  Wink

Не, София не е пъстра за съжаление. Тя е олющена /и не говоря само за сградите/ Sad
В смисъл-някой не говори със софийски акцент и лющи фасадата ли? Laughing

# 35
Търново е прекрасен град, но пак не разбрах какво е "правилно"  Wink
В интерес на истината е и по-подходящ за столица, но това друга тема.

Пъстра- език, култура, история...

# 36
  • София
Имам няколко омразни - облеЧа, съблеЧа и т.н.
Също и "отивам НА София, НА парка"...

# 37
В смисъл-някой не говори със софийски акцент и лющи фасадата ли? Laughing

Хихихи  Mr. Green Не бе, не говори със софийски акцент и ядни каки лющят фасадите с ярост.

Търново е прекрасен град, но пак не разбрах какво е "правилно"  Wink

Приемаш, че няма правилен говор ли? Ако това имаш в предвид според мен си има така нареченото "правилно" говорене. Малко по-напред в темата някой обясняваше за журналистите и т.н. Има си норми и филолозите си ги знаят /да не мислиш, че само ги учат да се заяждат с правописа  на нас бедните хорица Mr. Green/

# 38

Да, това НА е ужасно. Не знам защо, но в тази връзка винаги се сещам за "отивам на Търговище". Тук масово на там си отиват и като дойдат празници става едно празно ... Mr. Green

# 39
  • София
зададеният въпрос показва, че авторката витае в облаците и е извън реалността.
София говори по всевъзможни мьекащи начини от много, много години.

когато ми се случи да чуя правилен говор, вече се обръщам да видя - толкова рядко е станало това явление по улиците на столицата.

# 40
  • Варна

когато ми се случи да чуя правилен говор, вече се обръщам да видя - толкова рядко е станало това явление по улиците на столицата.
Кога в София са говорили недиалектно, че чак сега констатираш зачестяване на  проблема! Sunglasses

# 41
  • София

Кога в София са говорили недиалектно, че чак сега констатираш зачестяване на  проблема! Sunglasses

когато имаше жителство Wink

# 42

По-смешни от тези са "облЯкана" и "отЮам НА София" и "колко НА доматиТО"

# 43
  • Варна

Laughing Неубедителен довод!  Laughing Или говориш със скрито послание.
Майка ми е от там, съответно половината рода. И учените, и бачкаторите, говорят специфично за района.

# 44

Кога в София са говорили недиалектно, че чак сега констатираш зачестяване на  проблема! Sunglasses

Просто приемаш, че софийския говор е /бил/ недиалектен и сега те дразнят различията. Но софианци винаги са си говорили на софийски диалект.

Общи условия

Активация на акаунт