Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 399
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 135
  • на брега на морето
Тук, където се подвизавам му казват "морено".

Ей, сетих се от "морено". Чувала съм на патладжана / синия домат да  казват "морав".
Заради това обичам диалектите - море от думи, пъстрота, богатство на езика Grinning

# 136
На мен ми се смеят бургазлии като казвам сини домати и праз лук, нямало такива думи, само в София така се казвало. Трябвало да се казва праз и патладжани. А учителката от ДГ я чух да се оплаква, че бабичките им откраднали пясъка, за да си садят празия лук. Праз какво е? Съществително или прилагателно? И ако е прилагателно, може ли да се слага и пред други съществителни и кое съществително според вас седи след праз в израза "голям праз"?
пп: сетих се какво много, много ме дразни. Да се казва ся вместо сега.

В интерес на истината наистина се казва праз и патладжан Wink

А, защо не праз лук и син домат? Патладжан българска дума ли е? Тук, където се подвизавам му казват "морено". За мен си е син домат.

Че то думата домат българска ли е  Mr. Green

# 137
Тонка! Кастронче ми е една от най-любимите думи! Наскоро видях кастрончета (ама не бяха купи, а си бяха баш кастрончета) в плевенския Кауфланд и рекох да си купим 2, мъжът ми се потресе от тази дума, не бил чувал никога тази ужасна дума. Сигурно е изглеждал като Рокси, когато мъжа й са го задминали отдесно  Laughing

Аааа,друго си е да наготвиш един ЧУВЕН манджа!  Joy Joy Joy

Чувен-тенджера

# 138
За патладжана е ясно, че е правилно, синият домат е съмнителен.
Чувен не е ли онова, което се слага в халвата? Билка някаква.

# 139
  • Резерват "Северозапад"
tonkabonka, не е баш така Wink, власите са по златорожието и малко по-нагоре - т.нар. "рунтави " власи, във всички останали села не се говори влашки - там вече започва кулско-грамадският диалект ooooh!, нагоре към белоградчишко говорят на смесица от български и сръбски - турлашки и т.н...
П.П. Предполагам, че тези неща ги знаеш, все пак си от този край Laughing

# 140
Аз не твърдя, че всякога  Mr. Green говоря на книжовен език. Може коректното да е патладжан, а син домат да си е тукашно. В готварски книги съм срещала и двете, в речници не съм проверявала.
Морено  не съм срещала  Joy А като искаш повече от едно морено как се поръчва?

Ти за морено домати или розово домати не си ли чувАла?  Laughing

# 141
tonkabonka, не е баш така Wink, власите са по златорожието и малко по-нагоре - т.нар. "рунтави " власи, във всички останали села не се говори влашки - там вече започва кулско-грамадският диалект ooooh!, нагоре към белоградчишко говорят на смесица от български и сръбски и т.н...
П.П. Предполагам, че тези неща ги знаеш, все пак си от този край Laughing

Че влашкият се различава, спада на поне 4 или 5 подвида, е така, но разговор спокойно се води. Виж, власите из Македонско са друга бира.

# 142
Едни колеги отиват на снимки в Созопол. Вечерта сядат в някаква кръчма и си поръчват. Последния казва:
- И джин.
Сервитьорката пита:
- Джин ли?
–Джин- отговаря човека
- Ама джин ли?- пак настоява тя
- Да де, джин- казва вече нервно той
- Ама джин ли?- вече ядосано пита тя
- Ама джин, ма- вече вбесен казва той. Накрая се разбира, че тя пита
- 'дьинь ли- т.е. един ли.

Та е хубаво човек да назнайва и регионален говор, че може да остане без джин и даже да си изяде боя.
Това ми напомня една моя история, въпреки че няма общо с диалектите, по-скоро с моето непознаване на фауната. Та решавам да седна да обядвам в една кръчма до язовир Кърджали, защото ми ухае страшно примамливо на пържена цаца, а и виждам хората по масите как вкусно хапват големи порции с ЦАЦА. Сядам, идва сервитьорката и пита за поръчката.
"Една порция цаца искам. От язорива ли е?" - питам аз.
"Имаме от лейка" чувам, че ми отговоря.
"Не, аз искам прясна, от язовира".
"Имаме от лейка."
"Не, благодаря ви." отговарям аз, страшно учудена какъв е този местен приом да се гледа цаца в лейка при наличието на такъв голям язовир.
"Ама тя е от язовира!" застрелва ме от упор сервитьорката....

Добре, че имаше местни хора наблизо да ме светнат, че имало риба уклейка.  Blush hahaha

# 143
И други недоразумения възникват понякога. Разказвам една история на мъжа ми и стигам до момента, когато извънземното казало така (и показвам как си слага ръката пред лицето), за да си прикрие очите. А той: "какво, какво е казало извънземното?". Аз повтарям "извънземното казало така (и пак показвам как си скрива очите с ръка). Но той продължаваше ощеизвестно време да не разбира, че извънземното не е казало нещо, а е направило нещо - в случая жест с ръка.
Жаве, Бояна  Joy

# 144
Брат'чедът едно време като играехме на някаква игра ми казваше 'това не се чете' в смисъл на 'не се зачита', а на мен ми отне доста време докато разбера какво точно не може да прочете.

Също така ми бяха странни наименованията за билярдните топки- във Варна са големи и малки, а при тях бяха пълни и празни.

А пък кастрон ( и мен ме кефи думата) я има в 'Произшествие на тихата улица' на Павел Вежинов, ако не бъркам заглавието. Мисля, че е по скоро остаряла, отколкото диалектна ( майка ми твърди, че помни как са продавали кисело мляко в кастрон, отиваш си с него в магазина и ти го сипват с черпак).

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 12:08 от Рокси

# 145
  • София
Аз съм живяла известно време във Враца и имам ярки спомени за словесни неразбирания, предвид, че произхождам от Великотърновския край  Twisted Evil
Веднъж шефа ми беше с негови приятели и явно реши да се помайтапи на мой гръб и ми вика:
"Чиф го дрЪви, та го не свършИ?"  Twisted Evil - при което аз асимилирам нещо от рода на "абарадаметураааатаняи" и само се усмихнах мило и кимнах, колкото да изглежда диалог Flutter  Laughing
Ама той не се отказва: "КАж, ма А... Чиф го дрЪви, та го не свършИ?"
Тогава вече си признах, че изобщо не разбирам какво ме пита  newsm78 Добре се позабавляваха на мой гръб  Joy

А пък една приятелка от там също ми беше много забавна - някой като я издразни нещо и казва "Еш го па тОа", придружено с почти театрално извъртане на главата  Laughing

На мен са ми много колоритни врачани  Simple Smile

# 146
Наистина ли се забавлявате на такива неща или съм си загубила чуството за хумор  Mr. Green

# 147
  • София
Наистина ли се забавлявате на такива неща или съм си загубила чуството за хумор  Mr. Green

Ако е за врачанския диалект, те просто така си говорят и щеш не щеш - възприемаш с чувство за хумор. Имаше един сайт за северозапада, та там се шегуваха, че за поздрав се кълнат приятелски.

Но и там има много хора, които говорят абсолютно правилно, просто не ползват диалектните думи, съответно и мек говор няма. Но повечето ги редят подобни.

# 148
  • София
Мен всеки път ми е забавно в 111 като се качат младежите от бизнес сградите - такъв интересен микс от миеко и чужди езици не бях слушала досега.

# 149
Явно съм си загубила чуството за хумор, пък и ми изгоря зелето  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт