Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 337
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 150
Два израза от североизточна България, които май не се разбират много:
"Недей да се гевезиш!"
"Влизам в банята да се слея."

# 151
  • София
Тоя кастрон като чуждица ми звучи, не като диалект. Thinking

# 152
  • София
tonkabonka, не е баш така Wink, власите са по златорожието и малко по-нагоре - т.нар. "рунтави " власи, ...
Моля, моля, аз говоря за мокрите власи дето се давят в края на Дунава, за рунтавите нищо не мога да кажа.  Joy
Дядо ми беше вла, забележете влА, а не влах. Просто така им се казва по нашия край.  Wink И не им казваме влахини, а влаинки (на жените).
Баба ми е половин чехкиня, другата й е чисто видинска-гражданска. Та тя като се ядосаше на дядо ми най-люто го обиждаше на селянин и вла.  Mr. Green

# 153
  • София
О, "гевезиш" ми е любима дума. Бях я забравила. Означава нещо като "глезиш се".
Като лингвист мисля че кастрон трябва да идва от "кастрюля" - тенджера на руски.
Ама то си има и "касерола", която се води съвсем официална дума.

# 154
А пък кастрон ( и мен ме кефи думата) я има в 'Произшествие на тихата улица' на Павел Вежинов, ако не бъркам заглавието. Мисля, че е по скоро остаряла, отколкото диалектна ( майка ми твърди, че помни как са продавали кисело мляко в кастрон, отиваш си с него в магазина и ти го сипват с черпак).

Тоя кастрон като чуждица ми звучи, не като диалект. Thinking

Според Уикито идва от френски Wink
  Обожавам кастрончетата.  Едно време като резидирахме при баба за лятото и там ни канят ту на войнишко изпращане, ту на сватба... Цялото село отива, на улиците разпънали едни маси върху магарета за дърва, огроомни тенджери пълни с вкусотии  и всеки си носи кастронче Laughing

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 12:30 от Iris04

# 155
Ох, сещам се за една история на приятели по сливенско някъде (единият е от Сливен всъщност, но и той не е изпаднал в по-малък потрес  Laughing), та двама мъже и една жена. Сядат на заведение, двамата се чудят какво да пият, а момичето още преди да дойде сервитьорът казала, че нищо не иска. Идва той, поръчват си двамата, момичето нищо не казва. При което сервитьорът сигурно отправя най-резонния въпрос:

- Ами п*титу ко шЪ пиЙ?

Та простотия съчетана с диалект, е голяма работа...

# 156
Кастронка. Joy

На лападът му казват и лопуш. Laughing
А патладжанът, като нищо може да идва от арабското батинджел.

# 157
Какво е кастрон ? Патладжан е турска дума, както и гевезя се Simple Smile

# 158
vl, аз пък живея в София от 1967-ма, губиш с много Stuck Out Tongue а ако говорим сериозно, може да си живял в София от началото на миналия век, но ако си общувал в определен ограничен кръг, може да си решил, че софиянци ядат само хляб с лук и орат с волове...

jp, пак казвам - по описания от теб начин говорят хората от шопския пояс, който обгражда столицата. те също са парче софиянци, защото са в столицата вече 60-70 години, но са останали необразовани и говорът им си е диалектен. познавам такива хора, обикновено са родители на мои връстници и децата им, родени в софийските родилни домове, не говорят вече така.

както вече написаха по-горе в темата, в момента простотията се завръща с пълна сила и неправилният говор се превръща в норма и цел за подражание. както навремето шопкинчето се е стараело да копира правилния изговор, който е чуло, като е дошло в София - и се е научило -така сега идващите (в столицата и на бял свят) копират онова, което масово чуват, от дошлите по-рано и ето ви възпроизводство на всякакви акценти и ужасии. същото става и с писмената реч, коментирали сме го многократно - пуснеш търсене в Интернет, как най-често намираш написано "простотий"? ами ясно, че така се пише, значи!

Тъй, ограничен кръг.......Следвах в СУ. И какво като ме изпреварваш? Медал ли искаш?

Шопският диалект се усеща даже при най-интелигентните софиянци. Възприемат го и дошлите от други градове като например някои мои доценти и професори. Не твърдя, че всички тези хора говорят както онези от селата около София. Там положението е още по зле.

# 159
  • София
Купа/купичка, за супа най-вече.  Peace

Във Видин има и разни вулгаризми, много характерни за региона. Ама пусто, няма как да ви светна на тях.  Laughing

# 160
  • Варна
Баба ми казва на патладжана мордомат Laughing, предполагам, че идва от син (морав) домат.

# 161
За прическа ала "на кастрон" не си ли чувала?  Laughing Joy

Патладжан е турска дума, както и гевезя се Smile
Досущ като тапсия или лиен. Simple Smile

# 162
  • София
Сигурна бех, че е от френски... Нерде копаня, нерде кастрон, ехее!

Да вър'им да идьем, викам аз Laughing

# 163
Да бе и който говори с диалект, автоматично става по тъп от тези които не говорят с диалект Simple Smile
В Англия масово се говори с какви ли не диалекти и на никой не ми идва на ума да мисли другите за по тъпи, само защото не говорят като него! Та големи превземки голямо чудо ...

Може би сред медицинските сестри в Англия се говори на диалекти, но това нищо не значи.

Не става въпрос за тъпота а за класа.

# 164
 Едно време като резидирахме при баба за лятото
Този израз ще ми стане любим.

разпънали едни маси върху магарета за дърва, огроомни тенджери пълни с вкусотии  и всеки си носи кастронче Laughing
А дамите със сватба с шведска маса в ДиС се имат за много модерни и  новаторски настроени...

Да вър'им да идьем, викам аз Laughing
'Андиамо а лаго Панчарево, оти че изпукаме от жега'
( не съм аз автор, народно смс творчество)

Общи условия

Активация на акаунт