Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 242
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
Аз мекане в София чувам само от хора, които са от Русе, Пловдив, Казанлък, Варна евентуално.
Родена съм в София, но до първи клас си бях при баба ня село.Та нито там меках, нито като се върнах в София.Мога да говоря и по софийски, и пи ловешки, но да мекам не мога.Освен едно Нйе или къпИ, друго не мога да изтръгна от себе си, защото не знам как.

Мекане се казва на четеМЕ, пееМЕ и т.н. Мекият говор не е мекане. Laughing

# 241
аз се прибрах днес от Бг - да, навсякъде/ в софия/  -градски транспорт, улици, заведения - мекат, та няма накъде.  на пиУе със зеУе /по пернишки/ съм му свикнала, но мекането, ааааа, меканетоооооооооооо направо ме вади от обувките  Mr. Green.

и отвратното - отивам да ПАЗАРЯ Mr. Green

# 242
Въйййййййййй Mr. Green, говоря меко, употребявам "праз" и "патладжан", но пък не казвам "едно дънки" и "един одеял" Crazy Ще следя темата, забавно ми е кой ще докаже накрая, че е по-по-най- Twisted Evil

Имат ли такъв завършек подобни клюкарски теми?  newsm78

Аз така и не разбрах какво им има на патладжана и праза, но карай, да върви.  Laughing
Дънкито бе нещо югоизточно май.
Доматито, ша ма звините, но съм го чувала от баба си и майка си- Търново.

А "пеемЕ", "ходимЕ" и подобни са си характерни точно за западните части у нас /точно "мекане"/.

# 243
Четейки темата се сещам ето за тази песен на Хиподил

http://www.youtube.com/watch?v=XRkf1ISS6IY

Също и http://www.youtube.com/watch?v=5FFRoYhTJQQ   Joy

# 244
Честно казано ми е по-интересно да слушам за думи, изрази или начини на произношение в различнте региони на България, отколко да се подсмихвам зад гърба на някой, че говори миеко, по сиелски.  Mr. Green

В Габрово няма много диалектни думи и изрази, та затова в началото недоумявах как така хората не разбират какво имам предвид под танур, байеркаса или сакче  Laughing

Един от ценните житейски уроци, които г-жата по философия ни даде преди да завършим Априловската гимназия в Габрово, беше по възможно най-бързия начин да се отървем от мекото говорене, защото в София-та не гледали с добро око на него  Hug

ПС: Вчера уговорих една среща за идинайсе
 Mr. Green

# 245

Е как бе Simple Smile пазаря е класика от всякъде Simple Smile много често се хващам да го ползвам и то съвсем съзнателно  Joy

# 246
За мен говорят и от Плевин и от Стара Загора на меко; поне около мен такива се нароиха. И по-лошото е не говора, а културата и възпитанието, което носят си донасят в София; Защото онзи ден на празника на детето точни такива се опитаха да ме предредят няколко пъти. И защо ли не се върне жителството пак?!?

# 247

ПС: Вчера уговорих една среща за идинайсе

Няма да те разберат, казва се "иднайси".

За мен говорят и от Плевин и от Стара Загора на меко; поне около мен такива се нароиха. И по-лошото е не говора, а културата и възпитанието, което носят си донасят в София; Защото онзи ден на празника на детето точни такива се опитаха да ме предредят няколко пъти. И защо ли не се върне жителството пак?!?

В ПлевИн не говорят никак меко, напротив.
Какво носят си донасят, обаче, не знам, има си всякакви хора навред.
Думата е "пререждам", между впрочем, не "предреждам".
Справка:
http://rechnik.info/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BC

# 248
Шопският не е това, което се говори в София, как ми се иска да го чуя пак от устата на милата ми баба, но не може. Да ме прати да шлекам Laughing, ха кажете, какво е това.

Разберете, че мьекането е много болезнено за софийските уши, аз инстиктивно се обръщам, да видя кой говори на мьеко.

Ама вие сериозно ли говорите, че има хора, които пишат това, което изговарят - искам да видя Joy

На мен лично позиви за  Sick ми причиняват "дънкено", "пазаря" и ..... ох, ох,  как го забравих, тази, неуспешната кандидат-външна министърка го употребяваше, беше подобно  на "пазарувам-пазаря".

# 249
Вицът за "пикая" спомена ли се вече? Mr. Green

# 250
  • София
Burmichka, ние ще излезем съгражданки, завършили едно училище, че и госпожата по философия ще да ни е била една и съща сигурно Simple Smile

# 251

Е как бе Simple Smile пазаря е класика от всякъде Simple Smile много често се хващам да го ползвам и то съвсем съзнателно  Joy

почти винаги по това  разбирам, че 'носителят' на култовото /за мен/ пазарене е от варна Laughing

# 252
  • Бургас
Още не, обаче ми е любим Joy
Джуди, ето Мариана се опитва да докаже, че е нещо повече от хората, които не са от София. Не ѝ се получава, според мен Thinking

# 253
Burmichka, ние ще излезем съгражданки, завършили едно училище, че и госпожата по философия ще да ни е била една и съща сигурно Simple Smile

Май, май така излиза Simple Smile Simple Smile
На мен по философия ми беше Н. Радева - доста колоритна личност Simple Smile

# 254
Още не, обаче ми е любим Joy
Джуди, ето Мариана се опитва да докаже, че е нещо повече от хората, които не са от София. Не ѝ се получава, според мен Thinking

Аз изключително много се забавлявам с такива теми в петък следобед.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт