Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 242
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 225
И защо мислиш, че ти приличаш на ариец ? Ако снимката на аватара си ти , то не виждам нищо арийско или пък норвежко Wink

Баш норвежец е. Е, не е норвежец, но е датчанин, все викинг Laughing.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 13:42 от Iris04

# 226
Аз пък харесвам повече мекото говорене отколкото шопският диалект  Mr. Green
Но най ми харесва правилното говорене - без използване на диалект, смяна на ударението и омекотяване на сричките Simple Smile

Между другото, чудех се дали знаете какво е танур и байеркаса Simple Smile

Танур е дъска за рязане. Знам го от един свако от Русе.

Тази думичка е непозната в Русе. Може да е румънска и останала от времето, когато Южна Добруджа е била румънска. Не е изключено и фараш да е оттам. А за бутера знаем откъде идва.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 14:17 от vl

# 227
  • Юпитер- Сатурн
Е, щом домятието не е влезло в употреба в Софето, още има надежда за софианци  Grinning

# 228

хахахах сериозно ли мислиш, че имаш поглед върху нещата в държава в която не живееш?
Дори политици и бизнесмени говорят с тяхния си диалект Wink В Англия диалекта се свързва само с рождено място, а не с умствени способности Wink

За всеки запознат е очевидно, колко ти знаеш за Англия, както и от къде го знаеш.

Пак ще ти повторя - диалектът, както и много други елементи от поведението на човек определят принадлежността му към съответната класа във всяко едно общество, дори и в селска България. Умствените способности са като цвета на очите, виждат се от пръв поглед, дори и във форум!

Стига сте спорили вече трета страница за очевидни неща, де. Разбира се, че говора на човека, където и да е, определя, или поне говори за социалната му принадлежност и у нас, и у вас, и навсякъде.

Поне Бърнард Шоу не сте ли чели? "Пигмалион" нещо?
Очевидни защото живееш там или просто така смяташ ? Wink
Единствения акцент който обикновено прави лошо впечатление е есекс инглиш или пък акцента с който говорят някои чернокожи младежи, но ако говориш с northern accent  или пък с scottish accent, това не означава, че си с нисък социален статус Simple Smile
п/с нещата доста са се променили от времената на Бърнард Шоу Wink

# 229

И защо мислиш, че ти приличаш на ариец ? Ако снимката на аватара си ти , то не виждам нищо арийско или пък норвежко Wink

Баш норвежец е. Е, не е норвежец, но е датчанин, все викинг.

норвежеца беше заигравка с валхала  Mr. Green

# 230

Единствения акцент който обикновено прави лошо впечатление е есекс инглиш или пък акцента с който говорят някои чернокожи младежи, но ако говориш с northern accent  или пък с scottish accent, това не означава, че си с нисък социален статус Simple Smile
п/с нещата доста са се променили от времената на Бърнард Шоу Wink

Мисля че оттук нататък трябва да спориш сама със себе си, защото току що каза това, което аз казвам вече 4 пъти. I rest my case.

п/с То и от времената на Шекспир е минало много време, викаш да не му се връзваме много много, нали?

# 231
  • София
Байеркаса се употребява в Габрово (откъдето съм) и означава тоалетно казанче. Мъжът ми и до ден днешен ме подиграва люто за тази дума  Mr. Green Танур също го ползваме - дъска за рязане. Фараш майка ми го ползва за нещо, което изглежда размъкнато, повлечено, неподдържано. Най- вече за облекло. В Габрово култово е и названието "сакче", с което се назовават торбичките за пазаруване. Наложи ми се да спра употребата на тази дума още в първи курс на студенството си, защото никой не ме разбираше, дори и в Търново, което е на някакви си 60 км. от Габрово.

# 232
  • Бургас
Въйййййййййй Mr. Green, говоря меко, употребявам "праз" и "патладжан", но пък не казвам "едно дънки" и "един одеял" Crazy Ще следя темата, забавно ми е кой ще докаже накрая, че е по-по-най- Twisted Evil

# 233

Баш норвежец е. Е, не е норвежец, но е датчанин, все викинг.

норвежеца беше заигравка с валхала  Mr. Green

Разбрах де, и затова я продължих. Laughing

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 13:55 от Iris04

# 234
Четейки темата се сещам ето за тази песен на Хиподил

http://www.youtube.com/watch?v=XRkf1ISS6IY

както и за случката откъдето тръгна въпросната дума, доколкото си спомням беше от някаква кръстословица на Къци

# 235
Цитат
Мисля че оттук нататък трябва да спориш сама със себе си, защото току що каза това, което аз казвам вече 4 пъти. I rest my case.

п/с То и от времената на Шекспир е минало много време, викаш да не му се връзваме много много, нали?
Верно, предпочитам да говоря с хора, които знаят какво е кокни или джорди и могат да ги различат Wink

п/с Та къде казваш се говори Шекспиров английски ???
Пич колкото и да съм зле с наблюденията и изводите си, живея тук от 14 години и знам за какво говоря , докато ти можеш само да разтягаш локуми  Wink

# 236
Аз мекане в София чувам само от хора, които са от Русе, Пловдив, Казанлък, Варна евентуално.
Родена съм в София, но до първи клас си бях при баба ня село.Та нито там меках, нито като се върнах в София.Мога да говоря и по софийски, и пи ловешки, но да мекам не мога.Освен едно Нйе или къпИ, друго не мога да изтръгна от себе си, защото не знам как.

# 237
В Габрово култово е и названието "сакче", с което се назовават торбичките за пазаруване. Наложи ми се да спра употребата на тази дума още в първи курс на студенството си, защото никой не ме разбираше, дори и в Търново, което е на някакви си 60 км. от Габрово.

В Русе е пласичка.

# 238

Пич колкото и да съм зле с наблюденията и изводите си, живея тук от 14 години и знам за какво говоря , докато ти можеш само да разтягаш локуми  Wink

Евала! На някои хора ни култура им действа, ни цивилизация.

# 239
хахахха евала пращиш и преливаш от култура  Mr. Green чакай да зема фаража и кастрона и да събирам  Peace

Общи условия

Активация на акаунт