Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 277
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Съвсем на място я е употребявал "че не те слуша главата"  Laughing
Хексе, има логика, точно това ще да е, няма какво друго.  Peace  Joy

# 211

хахахах сериозно ли мислиш, че имаш поглед върху нещата в държава в която не живееш?
Дори политици и бизнесмени говорят с тяхния си диалект Wink В Англия диалекта се свързва само с рождено място, а не с умствени способности Wink

За всеки запознат е очевидно, колко ти знаеш за Англия, както и от къде го знаеш.

Пак ще ти повторя - диалектът, както и много други елементи от поведението на човек определят принадлежността му към съответната класа във всяко едно общество, дори и в селска България. Умствените способности са като цвета на очите, виждат се от пръв поглед, дори и във форум!

Хахахах  моля те говори за неща които разбираш Simple Smile  Това което важи в БГ не важи в Англия!
RP english се говори само от кралското семейство и обкръжението им Wink всичко друго си говори както иска.
Виж в нета можеш да видиш как говори Тери Пратчет, Том Джонс или пък сър Алан Шугар.  Wink

# 212
Баба ми почина преди почти 19 години, но са ми се набили разни там думи от родопски песни като тейко, сабахлем,гльода,  както и тепегьозин

Пускам една много известна песен от този край

Излел е Дельо хайдутин,
хайдутин, йенкесаджие
с Думбовци и с Караджовци.
Зароча Дельо, пороча
Деридерескимнем айене,
айене, кабадане:
-В селоно имам две лели.
Да не ми ги потурчите,
да не ми ги почорните,
че кога влезем в селоно
млочко щат майки да плачат,
по-млочко млади невести!
Гюлсуме Дельо зароча:
-Чувай са, Дельо, варди са,
че ти са канят, Дельо льо,
Деридескимнем айене,
айене и кабадане,
леят ти куршум сребърен,
за тебе, Дельо, да превият.
-Гюлсуме, любе, Гюлсуме,
не са е родил чилюкън
дену ще Дельо убие!

Та можете ли да разберете за какво става въпрос, аз са някой думи се досещам, но за други ...Чудя са само как Милица изпя това чудо в "Като две капки вода".

А тази са ми пяли като дете

Торнал е Тодьо на гурбет да иде, /2
на гурбет да иде, пари да печели. /2
Ага е стигнал Кърджалийскиян камень, /2
сьоднал Тодьо погрюма да прави, /2
та е утапанил полан тас с апраци /2
и един ми месаль овсени колаци. /2
Ага затросил о пунгяна с тютюнян - /2
забурил я Тодьо в новине потури. /2
Ворнал са Тодьо пунгяна да троси /2
и са й своршил Тодюму гурбетян. /2

# 213
И по темата - София отдавна говори на меко, още от премахването на жителствата.

Спора за истинската столица на България (София? Пловдив? Русе?) е като спор в село Горно Нанадолнище, коя махала е по-лична. Цялата България е едно село! Тези селски корени на България са силни и неразрушими и има една истинска селска гордост, която прозира в очите на всеки таксиметров шофьор който си бърка в носа и псува като каруцар, но ЖИВЕЕ в София, както и в гордо изпъчените силиконови гърди на певачицата от Димитровград, която е дошла да завладее сърцето и портфейла на някоя видна софийска мутра.

Селския непукизъм обаче се вижда отдалеч и на летището във Виена например е невъзможно да сбъркаш новопристигналите пътници от България (може да се сбъркат със Сърби или Турци евентуално).

Да скъсаш със селото в себе си е трудно и страшно и вече не е достатъчно да се преместиш да живееш в София за жалост.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 13:22 от NervousDad

# 214
Е, те думите се разпространяват лесно, тъй че надали можем (поне ние) да кажем от къде е нефелен.

В селото ми не мога да определя към точно кой диалект спадат.Сместват се врачанския, тетевенския, май към Центтален балкански говор спадат или преходния. 
На мен баща ми често ми казва "Кво блееш кат метилява овца по чуждите вратници". Като се зазяпам през прозореца в разни съседи  Joy Или просто си гледам в една точка. 
Когато бях непослушна като малка баба ми ми викаше "шашкънин".

# 215
Исторически погледнато няма как  българският език да не се е набъкал с чуждици. Все пак в продължение на няколко века този народ е бил лишен от интелигенция, а в същото време са навлизали нови понятия, придружени със съответната дума било от турски, от гръцки, а в последния век робство от френски и немски.
В същото време, поради ред причини, не е имало спойка между хората от различни райони, малцина са пътували и са срещали различни привички, традиции и говор. Поради липсата на силни и сплотяващи връзки, в различни части на България новите понятия са навлизали от различни езици - в северна България от румънски, в югоизточните части - от турски, в южните - от гръцки и т.н. Затова нерядко за едно понятие има различни думи в различните региони. Дори и исконните български/славянски слова са заживявали различен живот и са имали различно развитие в различните части на България. Тук условно наричам "България" територията, населявана предимно от българи по времето на турското господство по тия земи.
Всичко това предполага едно огромно многообразие от "говори", което смятам, че е голямото богатство на българския език. За жалост т.нар. "литературен" или "книжовен" език не се е развил като хомогенен организъм, приютил всички названия на едно понятие като по този начин щеше да има огромен набор от синоними.
На всичкото отгоре различните диалектизми, назоваващи едно и също понятие, имат някакви почти незабележими нюанси, но употребени правилно, дават щедри багри на речта.
Аз обичам диалектизмите, архаизмите, та дори и неологизмите и чуждиците. Въпросът е говорещият да знае тяхното значение и да умее да ги вплита в речта си в зависимост от речевата ситуация, а не да ги плющи където може и където не може.
Обожавам българските класици и смятам, че е задължително всеки уважаващ себе си грамотен човек да познава "техния" език, а не да се запъва като магаре на мост и да "се срами" да го използва.
Много мои познати се възмущават от това, че децата ни учели в училище произведения, които били неразбираеми за тях, съдържали много архаизми и диалектизми и малките не схващали смисъла. Ами така е, като не знаят езика, ще им е трудно.

# 216
И по темата - София отдавна говори на меко, още от премахването на жителствата.

Спора за истинската столица на България (София? Пловдив? Русе?) е като спор в село Горно Нанадолнище, коя махала е по-лична. Цялата България е едно село! Тези селски корени на България са силни и неразрушими и има една истинска селска гордост, която прозира в очите на всеки таксиметров шофьор който си бърка в носа и псува като каруцар, но ЖИВЕЕ в София, както и в гордо изпъчените силиконови гърди на певачицата от Димитровград, която е дошла да завладее сърцето и портфейла на някоя видна софийска мутра.

Селския непукизъм обаче се вижда отдалеч и на летището във Виена например е невъзможно да сбъркаш новопристигналите пътници от България (може да се сбъркат със Сърби или Турци евентуално).

Да скъсаш със селото в себе си е трудно и страшно и вече не е достатъчно да се преместиш да живееш в София за жалост.
По някога може да живее в София и да си 5 поколение софиянец и пак да си селянин Wink  селянин не е месторождение а диагноза/състояние на духа, от която дори софиянци не са застраховани Wink
И защо мислиш, че ти приличаш на ариец ? Ако снимката на аватара си ти , то не виждам нищо арийско или пък норвежко Wink

п/с Не ставаш и за сърбин защото те обикновено са високи и снажни Wink

# 217
На мен ми се смеят бургазлии като казвам сини домати и праз лук, нямало такива думи, само в София така се казвало. Трябвало да се казва праз и патладжани.

Така е, прави са. За мое учудване по магазините в Русе вече се вижда надпис "кромид", вместо "лук" и "домат", вместо "домати". Влиянието от столицата е зашеметяващо.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 14:24 от vl

# 218
Аз пък харесвам повече мекото говорене отколкото шопският диалект  Mr. Green
Но най ми харесва правилното говорене - без използване на диалект, смяна на ударението и омекотяване на сричките Simple Smile

Между другото, чудех се дали знаете какво е танур и байеркаса Simple Smile

# 219

хахахах сериозно ли мислиш, че имаш поглед върху нещата в държава в която не живееш?
Дори политици и бизнесмени говорят с тяхния си диалект Wink В Англия диалекта се свързва само с рождено място, а не с умствени способности Wink

За всеки запознат е очевидно, колко ти знаеш за Англия, както и от къде го знаеш.

Пак ще ти повторя - диалектът, както и много други елементи от поведението на човек определят принадлежността му към съответната класа във всяко едно общество, дори и в селска България. Умствените способности са като цвета на очите, виждат се от пръв поглед, дори и във форум!

Стига сте спорили вече трета страница за очевидни неща, де. Разбира се, че говора на човека, където и да е, определя, или поне говори за социалната му принадлежност и у нас, и у вас, и навсякъде.

Поне Бърнард Шоу не сте ли чели? "Пигмалион" нещо?

# 220
  • Варна
Баба ми казваше на слънцето "Райко", бях питала в един друг форум и ми казаха, че идвало от бог Ра Grinning

И защо мислиш, че ти приличаш на ариец ? Ако снимката на аватара си ти , то не виждам нищо арийско или пък норвежко Wink

О, на аватара му е Виго Мортенсен. Не е сърбин.  Wink

# 221
Всичко това предполага едно огромно многообразие от "говори", което смятам, че е голямото богатство на българския език. За жалост т.нар. "литературен" или "книжовен" език не се е развил като хомогенен организъм, приютил всички названия на едно понятие като по този начин щеше да има огромен набор от синоними.
Това се отнася и за другите езици в Европа. Някъде чак до времето на Първата световна война хората в Европа масово са носили по селата самобитни носии и са говорили на специфичен диалект.

# 222
  • Варна
Аз пък харесвам повече мекото говорене отколкото шопският диалект  Mr. Green
Но най ми харесва правилното говорене - без използване на диалект, смяна на ударението и омекотяване на сричките Simple Smile

Между другото, чудех се дали знаете какво е танур и байеркаса Simple Smile

Танур е дъска за рязане. Знам го от един свако от Русе.

# 223
Не успях да изчета цялата тема, признавам си. Може и някой да ме е изпреварил, но да си кажа все пак: За мен правилният говор е този, който е отражение на правописа.
Родена съм и живея до морето, живяла съм и няколко години в София. Ако реша, мога да говоря точно както си пожелая, според кефа си и това къде се намирам. Ще разбере някой откъде съм, ама друг път - голяма част от колегите ми не вярваха. Може би няма да повярват и на ушите си, ако дойдат да видят как си комуникирам най-често тук със "себеподобните" Mr. Green. Старая се да науча децата си да говорят правилно спрямо книжовния български и това ми се струва най-добрият вариант, приемлив и непредизвикващ дразнене за ухото на когото и да е.
Съвсем конкретно по темата - София говори много на мьеко още отпреди поне 10 години, но какво от това? Тук пък масово на руски говорят вече по улиците...

# 224
У дома например думите фараш и бутер не ги употребяваме,но масово се използват в Русе

Ние пък ги употребяваме.

Даже има интересен израз "Голямата метла и големия фараш!"

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 13:37 от vl

Общи условия

Активация на акаунт