Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 295
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 255
Вицът за "пикая" спомена ли се вече? Mr. Green
Още не, обаче ми е любим Joy
Да ви го постна тогава  Joy:

Попаднал софиянец в Бургас и решил да си купи "принцеса".

- Какво?

Местен от опашката обяснил на софиянеца, че в Бургас тези неща ги наричат "странджанки".

- Дайте ми една странджанка...

- Пикая...

- Моля?

- Пикая!

Местният пак трябвало да обяснява:

- Жената се опитва да ви каже, че в момента я пече...

# 256

и отвратното - отивам да ПАЗАРЯ Mr. Green

Е как бе Simple Smile пазаря е класика от всякъде Simple Smile много често се хващам да го ползвам и то съвсем съзнателно  Joy

почти винаги по това  разбирам, че 'носителят' на култовото /за мен/ пазарене е от варна Laughing

За мен е по приемливо да кажа пазаря, отколкото да използвам думи като фараж, бутер и т.н  Joy

# 257
  • София

Май, май така излиза Simple Smile Simple Smile
На мен по философия ми беше Н. Радева - доста колоритна личност Simple Smile
[/quote]

На мен ми беше и класна.

# 258
А темата може да стане и вкусна!

Друг, по- рядък:
Една баба живеела с младите. Те си поканили гости, но като си я познавали, й казали по- малко да приказва, че се поизлагва. Мълчала бабата, мълчала, цяла вечер. Изяли салатата, основното, но никой не сервира десерта. А на бабата й се яде-е-е-е... Търпяла тя, търпяла, пък се обадила:
-Дасера ша го ядете ли?

# 259
Вицът за "пикая" спомена ли се вече? Mr. Green
Още не, обаче ми е любим Joy

Попаднал софиянец в Бургас и решил да си купи "принцеса".

- Какво?

Местен от опашката обяснил на софиянеца, че в Бургас тези неща ги наричат "странджанки".

- Дайте ми една странджанка...

- Пикая...

- Моля?

- Пикая!

Местният пак трябвало да обяснява:

- Жената се опитва да ви каже, че в момента я пече...

Еееее това вече са митове и легенди на софиянци за бургазлии Wink Чак пък толкова не съм чувала в Бургас.

# 260

Май, май така излиза Simple Smile Simple Smile
На мен по философия ми беше Н. Радева - доста колоритна личност Simple Smile

На мен ми беше и класна.
[/quote]

Hug Hug Hug

# 261
Не казва къпИ и чешИ, но имам познати от Русе, които така си го казват, а и си го пишат.

Впечатляващо! В Русе нито се говори, нито се пише по този начин. Кой знае откъде са въпросните персони, а ти ги мислиш за русенци.

# 262
Сетих се за Плевен. Нали се посещаваше от много руски групи. Тича един руснак, запъхтян, след влака.  - Уехал, дъ геее.

# 263
Сега се сещам да пусна това за политиците ни

http://dnes.dir.bg/news/polititzi-rech-13924048

# 264
Нефелна съм го чувала и в моето село, което е в Ловешко.
Но по-често използват "кьопова".
Гаси, значи онзи дядка просто си е ползвал думата, без да знае конкретното значение.
Щото нито съм кьопава, недъгава, болнава и каквото там се сетите.  Mr. Green
Нефелна означава лоша. В Шопско се използва за някой, който е лош, непослушен, дори злобен. По-старите хора често наричат непослушните деца така, но също така може да се използва и за човек, който е лош, избухлив и т.н.

Аз съм типичен представител на шоплъка (софийска селянка от Чепинци от няколко поколения) и тези думи са ми познати до болка.
Приятелят ми е от Пловдив и там наистина сменят ударения Peace
Струва ми се, че въпросните персони май наистина са от пловдивско  newsm78

# 265

Еееее това вече са митове и легенди на софиянци за бургазлии Wink Чак пък толкова не съм чувала в Бургас.

Не си слушала достатъчно явно  Laughing. Самата истина си е... Само дето аз нищо лошо не намирам в цялата работа. Какво, като говориш на диалект на мястото, където всички го говорят? Не виждам проблем, стига да знаеш и кое е правилното, разбира се, и в подходящата обстановка да се изразяваш грамотно.

# 266
Ще ми се темата да не се обръща София срещу провинция, но май е неизбежно.

Сериозно ли? Simple Smile
От толкова години във форума и да не знаеш как ще се развие темата.

Трещи   bouquet

# 267
  • На един клон
За мен говорят и от Плевин и от Стара Загора на меко; поне около мен такива се нароиха. И по-лошото е не говора, а културата и възпитанието, което носят си донасят в София; Защото онзи ден на празника на детето точни такива се опитаха да ме предредят няколко пъти. И защо ли не се върне жителството пак?!?

Само са се опитали, значи... Неудачници такива нефелни! (нефелен означава нещо, което е изработено нездраво, разнебитено, нестабилно)
Тва пъ "дъ геее" го чух, когато дойдох в София.

# 268
Аз мекане в София чувам само от хора, които са от Русе, Пловдив, Казанлък, Варна евентуално.
Родена съм в София, но до първи клас си бях при баба ня село.Та нито там меках, нито като се върнах в София.Мога да говоря и по софийски, и пи ловешки, но да мекам не мога.Освен едно Нйе или къпИ, друго не мога да изтръгна от себе си, защото не знам как.

Мекане означава да казват "видиме", "направиме", "разбереме", "работиме" и т.н.

Така ли говорят в споменатите градове?

# 269
  • София
Аз имах състудентки от Плевен и ми беше направило впечатление, че много сменят ударенията. В същия момент го има и това "мйекане", та крайният резултат е нещо като разговорът от първия пост.

Общи условия

Активация на акаунт