Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 231
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Признавам, че чисто емоционално мекият изговор ме дразни, но не го показвам от добро възпитание, особено предвид това, че поради дейността си работата ми е пълна с несофиянци.
Също толкова ме дразни шопският изговор, особено неправилните ударения.
Но не мога да не призная, че чувам хора да мьекат съвсем правилно граматически, което е далеч по-приемливо от шопизмите.
Като родена тук, няма начин и аз понякога да не кажа "видиме, направиме", но се коригирам на секундата, както и в неформални разговори заменям "ще" със "ше".
Имам и познати от западните части на Бг и съм свикнала с някои регионални начини на изразяване, но пак подчертавам - в неформални разговори.
Прави са някои от писалите, че все пак важна е средата и нивото.
Между другото, ако столица беше Търново или дори Пловдив, щяхме да мякаме и още как...

# 271
Ще ми се темата да не се обръща София срещу провинция, но май е неизбежно.

Сериозно ли? Simple Smile
От толкова години във форума и да не знаеш как ще се развие темата.

Трещи   bouquet

За моя радост засега се развива много приятно, с доста хумор и малки изключения.  Laughing 

# 272
Викам да си караме все така... Laughing

# 273
И защо ли не се върне жителството пак?!?

Комунистическото крепостничество???

# 274
Ама правете, моля, разлика между софийски диалект /наречие/ и официален/книжовен/ български език. "София" не е равно на "правоговор и правопис". Почти нямам познати /все кореняци софиянци, при това образовани и с добри професии/, които да не допускат грешки при изговор. Малцина са грамотните хора, които говорят така, както следва да се пише - спазвайки всички граматични правила.

# 275

Еееее това вече са митове и легенди на софиянци за бургазлии Wink Чак пък толкова не съм чувала в Бургас.

Не си слушала достатъчно явно  Laughing. Самата истина си е... Само дето аз нищо лошо не намирам в цялата работа. Какво, като говориш на диалект на мястото, където всички го говорят? Не виждам проблем, стига да знаеш и кое е правилното, разбира се, и в подходящата обстановка да се изразяваш грамотно.
Слушала съм доста внимателно и все пак съм учила в Бургас Simple Smile в интерес на истината доста хора говорят меко, но и доста хора си говорят съвсем нормално. Лично мен не ме дразни нито мекането нито пък грешните ударения, по скоро ме дразни когато някой се опитва изкуствено да говори правилно  Mr. Green

# 276

... И защо ли не се върне жителството пак?!?

Пък аз предполагам, че е за да се предотврати самоизраждането на нацията от вродени генни /и езикови/ аномалии.   Peace

# 277
Редовно пътувам до Русе и тези мои познати живеят в Русе.Познавам и семействата им, евентуално някоя баба да е в някое близко село. По скайп или фейсбук редовно ми пишат така.  А не са да кажеш"селяни" и необразовани.Имат добра работа, собствен бизнес и нормално държание. 
Покрай тях бях започнала да употребявам "У него блок" и "барче"  Laughing
На -ме говорят, както и им е мек говорът. Под мекат имам првдвид няколко неща-някои неправилни окончания, ударения и мек говор.
В ловешко например също сменят ударение или букви-рекЪта, козЪта. Докато познатите ми от споменатите краища и градове казват праимйе, готвимйе.
В Бургас по-твърдо ми звучи изговорът, като наблягат на някои срички от думата. Като "Аз ще се насПА".

# 278
За да разведря малко от София/провинция, ще разкажа случка в Унгария. По мои впечатления, това е единствената държава в която никакъв английски не помага, нищо няма логика и никакви международни думи не вървят. Дори "ресторант", ако не се лъжа, си има унгарска непроизносима дума. Всъщност, само немският помага, но тогава не го знаех.

Както и да е. Само там можеш да получиш гофрета вместо кафе. Очевидно "кофи" звучи като "гофри". Хапнах гофретата, но реших да не се отказвам и опитах на друго място. След изтощаваща пантомима, викане на подрепление от собственика, събиране на няколко човека около мен, опити от моя страна като "еспресо", "капучино" (всичко бях готова да пия), накрая примирено казах "Кока кола". Настана радост, разбирателство и си получих кока колата (оттогава имам преносима кафеварка).

# 279
Значи в Пловдив се мека, така ли?Не съм забелязала, поне аз не го правя, но по себе си съдя, че пловдивчани сменят ударенията.Например често се улавям, че вместо "нали" казва "нЪли", за други неща не се сещам.

# 280
  • София

Мдаа, и категорията БСЖ (борец за софийско жителство)

# 281

... И защо ли не се върне жителството пак?!?

Пък аз предполагам, че е за да се предотврати самоизраждането на нацията от вродени генни /и езикови/ аномалии.   Peace

Ура! Дайте да подпишем петиция за връщането му.

# 282

и отвратното - отивам да ПАЗАРЯ Mr. Green

Е как бе Simple Smile пазаря е класика от всякъде Simple Smile много често се хващам да го ползвам и то съвсем съзнателно  Joy

почти винаги по това  разбирам, че 'носителят' на култовото /за мен/ пазарене е от варна Laughing

За мен е по приемливо да кажа пазаря, отколкото да използвам думи като фараж, бутер и т.н  Joy

аз не се пазаря  - нямаме си капалъ чарши още.

на мен не бих казала, че ми пречи да се пазарите в лондон, или във варна, но ми прави впечатление. слава богу, около мен няма пазарящи.

в трамвай номер 5 вчера един мекащ буквално крещеше - знайш ли бя, къдя бяхме бИяяяяХМИ, ааа, суперско бяяяя, гъзария бяяяяяя -  Mr. Green

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 14:44 от Grace*

# 283

Мдаа, и категорията БСЖ (борец за софойско жителство)

То имаше борци и боркини за варненско, пловдивско, русенско и др. И даже сключваха краткотрайни бракове по сметка.

# 284

На -ме говорят, както и им е мек говорът. Под мекат имам првдвид няколко неща-някои неправилни окончания, ударения и мек говор.

Мекане е мекото говорене Wink обикновено това се получава при замяната на Е с И , примерно вместо Елена, казват Илена Simple Smile или пък Илек вместо Елек Wink

Общи условия

Активация на акаунт