Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 224
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 285

И защо ли не се върне жителството пак?!?

Комунистическото крепостничество???

Мдаа, и категорията БСЖ (борец за софийско жителство)

Само след изпит за степен на усвояване на твърдия говор.

# 286
Я да опитам: тврдо!
Ама предпочитам в Прага, ако е възможно...

# 287

На -ме говорят, както и им е мек говорът. Под мекат имам првдвид няколко неща-някои неправилни окончания, ударения и мек говор.

Мекане е мекото говорене Wink обикновено това се получава при замяната на Е с И , примерно вместо Елена, казват Илена Simple Smile или пък Илек вместо Елек Wink

Не е, не е така, а "видиме", "разбереме" и др.

# 288
Владко би казал - твърдо нье.

# 289
  • София
И защо ли не се върне жителството пак?!?

Комунистическото крепостничество???
Мдаа, и категорията БСЖ (борец за софойско жителство)
То имаше борци и боркини за варненско, пловдивско, русенско и др. И даже сключваха краткотрайни бракове по сметка.
Да де, и аз това имам предвид. Сигурно и сега е така за по-големите градове. И не е задължително бракът да е напълно по сметка, но друго си е да хванеш гражданче.

Софиянците под мекане или мякане разбират източните говори, а източните говори - разбират окончаването на "ме" на глаголите от 3-то спрежение...май така се казваше

# 290

На -ме говорят, както и им е мек говорът. Под мекат имам првдвид няколко неща-някои неправилни окончания, ударения и мек говор.

Мекане е мекото говорене Wink обикновено това се получава при замяната на Е с И , примерно вместо Елена, казват Илена Simple Smile или пък Илек вместо Елек Wink

Да бе да Simple Smile до сега беше завършен моден дизайнер,а  сега стана и филолог-езиковед Wink

# 291

Както и да е. Само там можеш да получиш гофрета вместо кафе. Очевидно "кофи" звучи като "гофри". Хапнах гофретата, но реших да не се отказвам и опитах на друго място. След изтощаваща пантомима, викане на подрепление от собственика, събиране на няколко човека около мен, опити от моя страна като "еспресо", "капучино" (всичко бях готова да пия), накрая примирено казах "Кока кола". Настана радост, разбирателство и си получих кока колата (оттогава имам преносима кафеварка).

Не се ли пробва да си поръчаш... кафе?  Laughing

http://www.rulit.net/books/chitrone-read-182666-1.html

# 292
Познавам хора от Бургас, които никога няма да кажат "дънкито", "доматито" и "въй".

Най-смешните, които съм чувала са "Бих искАл" и "Ньи жени" (значело "едни жени").

Joy Joy rotfImbo

Ох, момичета, сълзи ми потекоха от тази тема. Иначе, аз много рядко чувам в София реч, която да не е диалект. Както казва един близък, кореняк-софиянец, роден в Айтос, всеки "мьека и врека"  Joy

# 293
  • Варна

Да бе да Simple Smile до сега беше завършен моден дизайнер,а  сега стана и филолог-езиковед Wink
Трой не си права. Peace Ако мекане е мекото говорене, би трябвало да му викат микане. Joy

# 294
Баща ми много обича да "храни" хората от другите градове, ако му направя забележка, че и той е "селянин" ми се отговяря, че той едно време се е борил за жителство  Laughing
Познавам няколко баби кореняк-софиянки, които успешно могат да бъдат причислени към селянките, по-успешно от моята покойна прабаба, която копаеше бостана. 
 По повод Илена, баща ми ми разказваше един тъп виц.
Срещат се мъж и жена.Жената:
-Аз съм Илейена.
-Ооо ми ний сми адаши.Аз съм Имил.

# 295
  • Варна
Аз имах състудентки от Плевен и ми беше направило впечатление, че много сменят ударенията. В същия момент го има и това "мйекане", та крайният резултат е нещо като разговорът от първия пост.

Аааа, не съм съгласна , че в Плевен мьекат, дори напротив. Говорят много твърдо : "рекътъ", "тревътъ", "водътъ" и т.н. Обаче ударенията ги сменят, да, дори сменят и словореда. Simple Smile Много ми е милно и родно като ги чуя.
Аз съм върл фен на северозападния диалект, мога да ги слушам с часове, толкова са сладки.

# 296
  • Варна
Извод: за софиянци всеки диалект е меко говорене. Laughing

# 297
И "е", и "и" са меки гласни. Замяната на едната с другата е неправилна употреба, а не мек изговор. Меко е, когато се омекотяват съгласни.
Мекане е, когато окончанието за 1 л. мн.ч. -м, се заменя с -ме: пр. говори-ме, вм. говори-м.

# 298
Имам и познати от западните части на Бг и съм свикнала с някои регионални начини на изразяване, но пак подчертавам - в неформални разговори.
Така е. Няма проблем да си употребяваш думата "черпавам" сред близки и роднини, но да не подозираш, че съществува и книжовна дума със същото значение не говори добре за теб.
Пък остави, че говориш твърдо.

# 299

Трой не си права. Peace Ако мекане е мекото говорене, би трябвало да му викат микане. Joy
Ами в Бургас може и така да му казват Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт