Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 206
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 390
  • Куциндрел
Сетих се за онази култова тема как се казвали обелките от семки! Grinning

Е, как! Шлюпки!  Mr. Green
Шлюпки е само началото ...http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=433691.0
все тая, ако искат и "семчени огънки" да им викат. hahaha hahaha hahaha

# 391
Ей, вий мъ убихти с тези търмъци!  Shocked Шь въря да си сторя една кафица да съ оцъферя малку!

# 392
  • софия
 Аз се включвам с любеница, демек диня.  Като се прибера в Монтана на дини и пъпеши викам зеленото и жълтото , че да не стане объркване.. Simple Smile

# 393
Аз пък най уважавам пернишкия изговор.

Срещат се двама перничани. Единият пита:
- Каква порода е кучето?
- Самоед.
- Да бе, да, вертоует... Rolling Eyes Joy
Joy

# 394
Мен преводач ми е бил нужен единствено във Враца, много странно сливат думите. По повод близките срещи с различни диалекти - преди няколко години стана така, че най-добрият приятел на сина ми живя у дома за около месец. Родителите му са от Русе, ние сме от София. Децата по цял ден заедно, говорят си къде на български, къде на английски. След около две седмици синът ми започна да употребява израза "него ден" и " нея къща", а другото детенце съответно започна да "мека" типично по софийски  ( говориме, правиме и т.н.) и съвсем нетипично по русенски.  Mr. Green Голям смях беше, с мъжа ми ги подслушвахме как си говорят и се хилехме като репи, а в последствие и с приятелите ни от Русе, които не пропуснаха да отбележат новите окончания в изказа на отрочето си, след като им го върнахме поживо-поздраво  Laughing 

С въпросната приятелка пък, за първи път готвим заедно в моята кухня. Имаш ли пресен пипер, пита ме тя, аз така  Thinking Как така пресен пипер, нали е сушен и смлян на прах, питам аз. Не бе, пипер, пипер пресен имаш ли?....Аз пак си знам моето, пипера не може да е пресен, щото вече е изсушен, нали така? Е, разбрахме се накрая, че прясна чушка искало момичето, а в последствие през годините научих още и че маслото е бутер (другото масло е само машинно), а динята - пъпеш.  Grinning

# 395
Койт' са сети за нещу- да гу пиши, а не само да намьеква!  Crossing Arms

Ценно време се губи така, а-а-а ма, ха!

бургаския виц за странджанката

Попаднал софиянец в Бургас и решил да си купи "принцеса".

- Какво?

Местен от опашката обяснил на софиянеца, че в Бургас тези неща ги наричат "странджанки".

- Дайте ми една странджанка...

- Пикая...

- Моля?

- Пикая!

Местният пак трябвало да обяснява:

- Жената се опитва да ви каже, че в момента я пече...

Милиционерски хумор направо от Симеоново!

Вероятно са го пускали по Битивито или по Нова.  

Връх на милиционерското изкуство!

# 396
Футболната среща между Аскуу и село Сусам никога няма да бъде забравена! Дори и след 10 поколения тази драма ще бъде запомнена! При резултат 3:3 и пряк свободен удар за отбора на Сусам в 93-тата минута на срещата се провежда следния диалог между вратаря на Аскуу (и понастоящем собственик на софтуерна фирма) и трима крайни защитници от същия отбор!
- Жа прайм ли дувар уа?
- Нимойти уа я ж га фана!
Шут! Гол! Аскуу губи мача! Трансконтитенталната титла отива при село Сусам!
- От ни га фана уа каунь?
- К'ъ ж га фана уа? Ми тя мина кат матор и бе мноо кьошелия, уа!
Следва сбиване и рев от кълбото с хора :
- Ябааа ! Ко ма напрай уа каунь ?
Рев от кълбото с хора :
- Откънъ ми некътья уаааааааааа серсемь със серсемья!
Из публиката хвърчат димки :
- Окадихти сичко уа ! Я за са приместя напреш да наглявам калабълъка.

# 397
Аз пък най уважавам пернишкия изговор.

Срещат се двама перничани. Единият пита:
- Каква порода е кучето?
- Самоед.
- Да бе, да, вертоует... Rolling Eyes Joy

Joy класика!

П.С. Жаве,  hahaha

# 398
На моя мъж "селото" му е до Карлово. Дядо му има здравословни проблеми и трудно говори, но на баба му никакъв диалект не мога да и забележа.Родена е в Пловдив обаче, а са живяли дълги години в София.И то дълги, дълги...сигурно 30-40 години.
За мен най-неразбираемо ми е било до Дупница в едно село, само кимах и се усмихвах тъпо.
А на обелките от семките, освен люспи, вкъщи баща ми им вика шушльопъци.Майка ми е заклета фенка на семките и той постоянно ходи и обира от земята люспи"Аман вече, само шушльопъци, трохи. СвИне такива"  Laughing
А за натъпкването на блуза в панталон, на село ще кажат"Гошоо, яла тукее да та зАгаща".
На чушките си им викам чушки.За мен плодът на растението е чушка.Пипер е самото растение или подправката. Вече всяка чушка си е отделен сорт-рибки, камби, кози рог, чорбаджийка и т.н. .

Иначе за "него ден" в Русе го чух за пръв път, после започнах да забелязвам, че се среща в по-стара литература.  

# 399
  • София
Аз съм чувала на простирането да се казва "просвам прането", което винаги ми е било много забавно.
Сещам се за име на яденето пиле с ориз по казанлъшко, което ми звучи много близо до бурия, ама май беше нещо по- различно...Някой сеща ли се?

# 400
  • София
На моя мъж "селото" му е до Карлово. Дядо му има здравословни проблеми и трудно говори, но на баба му никакъв диалект не мога да и забележа.

общувах веднъж с баба-карловчанка преди много години. единственото характерно различие в нейния беше неправилното използване на пълен член - излязох на пътят, заболя ме кракът, магарето е на мостът....

# 401
  • София
Футболната среща между Аскуу и село Сусам никога няма да бъде забравена! Дори и след 10 поколения тази драма ще бъде запомнена! При резултат 3:3 и пряк свободен удар за отбора на Сусам в 93-тата минута на срещата се провежда следния диалог между вратаря на Аскуу (и понастоящем собственик на софтуерна фирма) и трима крайни защитници от същия отбор!
- Жа прайм ли дувар уа?
- Нимойти уа я ж га фана!
Шут! Гол! Аскуу губи мача! Трансконтитенталната титла отива при село Сусам!
- От ни га фана уа каунь?
- К'ъ ж га фана уа? Ми тя мина кат матор и бе мноо кьошелия, уа!
Следва сбиване и рев от кълбото с хора :
- Ябааа ! Ко ма напрай уа каунь ?
Рев от кълбото с хора :
- Откънъ ми некътья уаааааааааа серсемь със серсемья!
Из публиката хвърчат димки :
- Окадихти сичко уа ! Я за са приместя напреш да наглявам калабълъка.

Joy hahaha Joy hahaha Joy hahaha Joy
Велико!

# 402
Тя темата така и така се измести, кажете ми, моля ви се, някъде по тази шарена България казват ли на прасковата "праскАва", като ударението си е на мястото, или само в една определена фамилия се говори така.

Диалога се развива на нашето море Joy
- Добър ден, дайте ми един килограм праскАви.
- Shocked
- Едно кило праскАви, моля!
-  Shocked Shocked
- Дай ми едно кило праскАвици, мааа!!!

Спирам, че са ми близки Laughing

# 403

На чушките си им викам чушки.За мен плодът на растението е чушка.Пипер е самото растение или подправката. Вече всяка чушка си е отделен сорт-рибки, камби, кози рог, чорбаджийка и т.н. .

Иначе за "него ден" в Русе го чух за пръв път, после започнах да забелязвам, че се среща в по-стара литература.  

Ами сигурно е така, предполагам дори, че пипер е по-правилното, просто за мен пипер е смлян червен или черен прах, а не зеленчука, на който казвам чушка.

Него ден никога не бях чувала да се казва, както и нея врата, нея книга и т.н. и досега ми звучи странно, но забавно. Езикът ни е толкова богат, а диалектите го правят още по-интересен и пълнокръвен, според мен.

# 404
  • София

Една много хубава разговорна дума ще ви кажа - загълпен/а. Почти никой от приятелите ми не я знае, а майка ми, баба ми и т.н. я използват много често, не знам от кой край е.

В Гоцеделчевско си е нормална дума загълпен. Там има уникални думички -лети дъш, парлиф, барлиф...
Там си мьекат по правилата в края на думите - пъть, гуость, день, конь-коньове
Умалителните стават - ръчинка, момичка, учинки..

Общи условия

Активация на акаунт