Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 059
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 005
  • Варна
Покрай сурвакането се сетих за чудесните думи гьостерица, керпеден и тюфлек.

Керпеден, май си е официално вид клещи.

# 1 006
# 1 007
Във Варна преди години много се ползваха шетам, мършав(а) и още няколко думички, които неотдавна научих, че са сръбски. Един сърбин ми каза нещо като "И ти си мършава, като жена ми". Аз бях на косъм да се обидя, защото тук се ползва в негативен аспект, а то било просто слаба. Шетам е обикалям улиците, но не за разходка, а да търся нещо или да върша работа. Шетам по цял ден, примерно. Знам, че някъде се ползва като върша домакинска работа.

# 1 008
  • Пловдив
Това е керпеден. Моят мъж беше много изненадан, че изобщо я знам думата, пък и даже знам кои точно клещи са това.

# 1 009
Керпеден са едни големи клещи. Тюфлекът си е тюфлек.  Laughing Не съм сигурна дали не е тьофлек.

# 1 010
За сурвакането- "Сурва, сурва година" е с етимология от Западна България- "СурАва, сурАва година-сурова, студена, което се свърза със значението на "здрава".Щом годината и периодът са сурови, студени, това предполага по-нататъшно  запазване на здравето, добруване...

Майка ми е водила някога кръжок по фолклор с децата /І -ІV клас/, много се доверяваше на Георг Краев, известен етнограф, дори децата и от един випуск  имаха среща с него и много му се радваха.

Аз нямам задълбочени познания, но това ми е известно по въпроса.

# 1 011
Наскоро разбрах, че тюфлек значи дюшек- от тези, на които се спи  Rolling Eyes Винаги съм го свързвала с обида за някой дебел, разплут и муден човек.
Шетам си е домакинствам за мен. Обаче, като се замисля-
"...С две оченца да си гледка,
с шест краченца да си шетка..."
Любимото ми Лече-Буболече едва ли е домакинствало, по-скоро за ходене е употребено "шеткането"  Laughing

# 1 012
Шетам е обикалям улиците, но не за разходка, а да търся нещо или да върша работа. Шетам по цял ден, примерно. Знам, че някъде се ползва като върша домакинска работа.

Има и по-лежерна форма - "прошетвам/да се прошетам/", която пък точно означава безцелно моткане из града, разходка. "Да се прошетам из чаршията."

За сурвакането- "Сурва, сурва година" е с етимология от Западна България- "СурАва, сурАва година-сурова, студена, което се свърза със значението на "здрава".Щом годината и периодът са сурови, студени, това предполага по-нататъшно  запазване на здравето, добруване...

И още емнайсет поне етимологични връзки, но нито една не води към глагола "суркам /се/" - влача, плъзгам, пързалям /се/.

# 1 013
Тюфлек е от онези тежки едновремешни дюшеци, които са пълни с дреб. Има резон в обидата.

# 1 014
  • София
Това е керпеден. Моят мъж беше много изненадан, че изобщо я знам думата, пък и даже знам кои точно клещи са това.

Ех, а аз мислех, че е кирпиден, а то сигурно щото я знам от сливналия Crazy

# 1 015
Боже, вие се дивите на регулярни думи като казан, шетам и тюфлек! Какво ли бихте казали тогава за уйдурдисвам, орбашия или джереме?  Grinning

# 1 016
Какво ли бихте казали тогава за уйдурдисвам, орбашия или джереме?  Grinning

Първата и третата са ясни, но втората ми е мътна.

# 1 017
Вероятно е "онбашия".

# 1 018
Какво ли бихте казали тогава за уйдурдисвам, орбашия или джереме?  Grinning

Първата и третата са ясни, но втората ми е мътна.
Браво на теб!  Peace  Орбашии баба ми нарича купонджиите. "Голяма си орбашийка" ми вика понякога.  Wink

# 1 019
Звучи ми познато от моите баби, но като че ли имаше негативен смисъл. Уйдурдисвам е натамънявам ( Mr. Green нагласям според нужните изисквания), а джереме е хаймана, хулиган.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт