Ще заговори ли София на мьеко?

  • 99 114
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 125
  • София
  • Мнения: 406

   newsm10

  Има различни разновидности воден лук, но все е воден.

# 1 126
  • Варна
  • Мнения: 18 987
Ами лук си е. Червения е по-кръгъл някак  Laughing
Но ми се струва, че може би този леко издължен е по-млад и после се окръгля и става стар, червен лук.
Виждала съм много дълъг, който прилича по форма на водния(розово-лилавия), но е с цвят на обикновен. Плетат ги на плитки.Понякога правят смесени плитки от розов и този незнайния.

Различни сортове са, но не различен вид лук. Peace

# 1 127
  • UK
  • Мнения: 4 343
Предполагам формата зависи от това колко е млад и стар, колко е пораснал Simple Smile Не че са различни сортове задължително.
Видове воден:
http://gradinata.bg/index.php?page=article&article_id=899

# 1 128
  • Мнения: 28 705
Просто са различни сортове.  Laughing
Но явно имаш здрава шопска жилка, като във вица - "Те такова животно няма!"  Joy

# 1 129
  • Мнения: 326
Значи... този, който е показан с един силно лилав цвят и боядисва, не е червения.Поне червения, който разбирам аз или семейството ми и на село  Joy
Червен лук си казват на нормалния, стар, кръгъл, леко сплескан лук. Защо...не знам.Просто си е червен лук. Както и стар лук понякога. Аз си му викам лук, но знам как на село му викат. Вероятно е и кромид лук.
Розов лук е боядисващия, воден е водния.Но на воден също мога да му кажа розов.
Тъй....
Те така те, както казва един познат.

# 1 130
  • София
  • Мнения: 6 653
за да се отместим малко от лука, че взе да налютва... а какво е "киреч"?

# 1 131
  • София
  • Мнения: 20 713
Нямам претенции коя дума е по-правилна, но се предполага, че детето първо се учи да говори от родителите си, т.е. усвоява техния речник. Затова та ми беше странно, че щерката е доживяла до 17-18 години без да знае ударението.
Аз кромид викам на лука на глави, а не този с перата. А дали е воден, червен, пембен или бял...
Другото е чесън, сега се сещам каква бележка оставила една жена на мъжа си:
"Бригадиро дойде, на чесана съм" - на глас звучи двусмислено, особено в контекста на бригадиро Simple Smile

# 1 132
  • Варна
  • Мнения: 18 987
за да се отместим малко от лука, че взе да налютва... а какво е "киреч"?

Вар.

# 1 133
# 1 134
  • Варна
  • Мнения: 18 987
Заключ. Как' Сийке, сега може да пишеш ако някой ти каже три пъти името.  Laughing

# 1 135
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 627
Значи... този, който е показан с един силно лилав цвят и боядисва, не е червения.
Розов лук е боядисващия, воден е водния.Но на воден също мога да му кажа розов.

Червеният лук е по-издължен, а кромидът е кръгъл и леко сплескан.
Болднатото е неизразимо симпатично. Невероятно  Grinning

# 1 136
  • Мнения: 28 705
Не го знам това.  Grinning
Т.е., не сме се заключвали така като деца.

# 1 137
  • Мнения: 2 590
Киреч- вар?

Интересна тема, стигнах до средата и, не мога да изчета всичко и може да повторя някой.
Включвам се с:
пирги
суркам
и култовото - изкорах се

Ее не е честно, докато се мъча да публикувам и ме изпреварихте с киреча!

# 1 138
  • Мнения: 28 673
И ние с моя мъж имаме спор за видовете лук.Неговото семейство е северозападна България,и макар да живетя в София от 60г. си имат свои наименования за лука.Ние сме от София и елате вижте като се закараме с него кой лук какъв е,като ми дойде от магазина с грешен сорт.
Според моето тълкувания:
кромид лук=стар лук=лук за готвене
червен лук=салатен лук/този лилавия/

Според мъжката част:
червен лук=кромид=лук за готвене=стар лук
Но червен лук бил и този за салата и докато се доуточним... Crazy
Егати обърквацията настава. :mrgreen .Наистина взе да налютва.)))

# 1 139
  • Мнения: 326
Киреч нямам идея какво е.
 
Аз много добре знам кой лук да си взема от магазина и кой как изглежда.Но явно на всеки си му викат различно на различните места, менкат имената.
Водния и този розовия ги слагаме на салата.Не готвим с тях.
Арпаджика само на попската яхния, която не понасям от малка  Laughing И се сади за стар.
Другият лук си е за манджи, супи,салати(ако няма воден) и каквото се сетите още.
Зеления лук на салата или бъркани яйца и омлети.
Тъй...пак  Joy 
Сега ако почнем и със сортовете "домате", "пипоне" и чушки...

Общи условия

Активация на акаунт