Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 026
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 245
Цвят на боза е бозаво.  Simple Smile

# 1 246
При нас пемпян казват на неопределен цвят, нещо розово,бежово...кремаво. Цвят на боза, леко по-розово.

пемБян Wink

# 1 247
Майка ми и баба ми навремето такъв лют спор водиха кое грозде било по- хубаво- афуза или булгара...И тон си повишиха!
През това време аз пасях кротко магданоза директно от градината. Стрък мерудия не им оставих.  
Днес постоянно правя забележки на малкия да не вечеря със зелени сливи от поляната до блока, пък той винаги ме контрира, че не били сливи, а джанки и в този случай можел да си ги яде и зелени.

А сега де, въпрос на местожвеене да е- не е.  Laughing

# 1 248
Пембе е ярко розово на турски. Оттам и пембян цвят на български и цигански.  Laughing

Поздрав!

Циганския няма нищо общо с турския  Laughing

# 1 249
  • София
Като се заговорихте за сливи, тъкмо мислех да се включа с КУМБАЛКИТЕ( джанки), ама сте ме изпреварили. Казват им така в търновския край и околията (може би и Габрово, Трявна)
А по-напред някой беше казал, че в Търновския край се говорел най-правилен български (много хора имат такива претенции) Незнам до колко е така, но аз пък смея да твърдя, че със сигурност не се говори меко, защото там се говори на Ъ, като рЪкЪта, глЪвЪта, водЪта (кое му е правилното незнам Simple Smile

# 1 250
Да, разбрах, че пембян казват на някои места, преди също съм чувала пембян.
Но имах предвид, че казват пемпян и то не на розов цвят, а на нещо кремаво или неопределено.Ако не могат да кажат с точност цвета, казват пемпян, ако ще да е зелено, синьо и т.н.

# 1 251
При нас пемпян казват на неопределен цвят, нещо розово,бежово...кремаво. Цвят на боза, леко по-розово.

При вас явно има много специфични правила.  Laughing

# 1 252
В Търновско бях по цели лета- кумбалки не съм чувала лично аз, обирахме "сливата" за компоти, но комбали баба ми казваше на... големите пъпки, които ми излизаха при ухапване от папатаци.  Laughing

# 1 253

Циганския няма нищо общо с турския  Laughing

Освен че и циганите използват много турцизми, а някои направо си говорят на турски.  Simple Smile
(Не съм много сигурна, но май имат и женско име Пембе.)

Доскоро и аз си мислех, че зарзалите са вид сливи. По нашия край на кайсиите казваме кайсии пък.  Crossing Arms

# 1 254
големите пъпки, които ми излизаха при ухапване от папатаци.  Laughing

Папатаците не хапят или поне така твърди мъжът ми.  Laughing Котките ми много ги обичат.  Mr. Green

Зарзалите са едни дребни и кисели кайсии.

# 1 255
  • София
Те зарзалите са кайсии, ама едни такива по-дребни и диви май

# 1 256
При нас папатаци няма или просто на всичко такова си му викат комари. Пришки са си подутините.
Както и мехурчетата, които се образуват при търкане на обувка.
Затова ми е много странно като им кажат мазол.Мазол е грубата, пожълтяла кожа на кръгче на някоя възглавничка на пръст, крайник.  А мехурчето с лимфа си е пришка.
Зарзалите ги знам като кайсии, но рядко го ползват.Казват си кайсии  Rolling Eyes

# 1 257
големите пъпки, които ми излизаха при ухапване от папатаци.  Laughing

Папатаците не хапят или поне така твърди мъжът ми.  Laughing Котките ми много ги обичат.  Mr. Green

Ох, блазя му, дори и само да си мисли така.  Laughing
https://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA
"Ухапванията от папатаците са болезнени, предизвикват силен сърбеж. Обикновено се поява болезнена подутина, която почервенява, а в центъра се образува мехурче."

Когато ме ухапе нещо подобно такива "комбали" ми излизат на мен...  Cry

"ъ"-кането е специфика за Трявна.
Търново го свързвам предимно с до/у/матито/у/, даже малкият ми син го е забелязал и се майтапи с баба си по темата.

# 1 258
Зарзалата е дива кайсия, има разлики. Освен, че са по-дребни, другото специфично е, че ядката им не се яде като на кайсията, защото много горчи. Имаме си на двора едно такова дърво на много, много години и винаги ме е било яд, че не мога да си хапна ядките. Иначе става хубава и ароматна ракия Simple Smile

# 1 259
Комбали - очи.

Общи условия

Активация на акаунт