Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 032
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 230
Ами то джанките са вид слива така или иначе.

# 1 231
  • София
 Така е, но в Северозападна България джанката и синята слива силно се разграничават.

# 1 232
От сините сливи се прави сливова ракия, която е на голяма почит, а от джанките - пфу, джанковица. 

# 1 233
  • на брега на морето
За чушка-пръжка много се смях, когато го чух при едно от първите ми гостувания в Самоков.

В Плевенско казват на магданоза мерудия

Когато бях малка ходехме на Витоша и правехме шишчета - парче чушка-месо-сланинка-месо... Та татко така се шегуваше - чушка-пръжка Simple Smile

С майка ми голям спор имахме, че магданоз = мерудия. Аз държах, че магданоза си е магданоз Crazy

От сините сливи се прави сливова ракия, която е на голяма почит, а от джанките - пфу, джанковица. 

Това е в Троянския регион. Спец съм по тамошните ракии.

# 1 234
  • Варна

Имах навремето един комичен случай с мои състудентки, които стояха до едно дърво, хапваха си от плодовете му и само повтаряха: "Какви хубави сливи, много хубави сливи!" Аз се огледах няколко пъти наоколо, но сливи не видях, а само джанки. Тогава разбрах, че в някои райони наричат джанките сливи.

A някъде им казват кумбалки. Дали не е към Габровско? Thinking

# 1 235
  • София
 Чувала съм, че в Трявна ги наричат кумбалки.

# 1 236
Тук в североизточна БГ всичко е слива, а вече се уточнява дали е джанка, синя и т.н. Чела съм преди различни сортове сливи и имаше една си спомням "Ажанска" някакъв френски сорт, та се бях замислила дали не е точно това джанката и малко чуто -недочуто да сме си го побългарили на джанка, но не знам дали ми е вярна теорията.

А тук мерудия казваме на шарената сол, да магданоза си е магданоз. Мъжът ми е от Плевен и бях изненадана и аз с това. А някъде казват мерудии като събирателно за всички подправки.

# 1 237
  • на брега на морето
А някъде казват мерудии като събирателно за всички подправки.

И аз така знам.

# 1 238
  • софия
 "Дуди" - плодовете на черницата.

# 1 239
При нас магданоза е само мерудия, на другите не викат така. Аз все още си му викам мерудия и редовно ме гледат странно по пазара  Laughing
За дуди ме бъзикаха като ученичка, но разбрах, че и в селото на моя мъж казват така(до Сопот) и не виждам за какво толкова са ме бъзикали  Crossing Arms 
Сливите май по сортове им викаха, а за джанкитр си спомням едно "афъс/зка", което също сигурно е сорт.
Доколкото помня няма странни наименования на тези дървета и плодове.По-скоро самата дума да я казват по-диалектно.Като череше, праскавете, гроздеето, 
Но си има цвят пемпян  Laughing

# 1 240

ПемБян.  Laughing

# 1 241
Не, при нас пемпян му казват.Явно и пемпян, и пембян са разновидност на  бенбения  Laughing

# 1 242
Пембе е ярко розово на турски. Оттам и пембян цвят на български и цигански.  Laughing

Поздрав!

# 1 243
# 1 244
При нас пемпян казват на неопределен цвят, нещо розово,бежово...кремаво. Цвят на боза, леко по-розово.

Общи условия

Активация на акаунт