Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 033
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 215

На това обаче пише, че е едногодишно, а моето живее няколко години вече в саксия. Иначе изглежда по същия начин.  Simple Smile

# 1 216
  • Boston, MA
... каикчия - това каякчия ли е? лодкар?
бинерджия ...

Каикчия може би е обущар, майка ми ползва "каик" за затворена обувка. Бинерджи е първи (?)

Чушките са различни сортове по цвят (млади, не ходили на бригади, хора Grinning)

Долма се използва за сърми също.

На гьозме, значи на разходка, на пикник, навън. Simple Smile

# 1 217
Пак подслушан разговор - двама тийнейджъри.
- Как се пише искрено?
- ...
- Защото много го пишат с дабъл ен.

# 1 218
  • София
Пак подслушан разговор - двама тийнейджъри.
- Как се пише искрено?
- ...
- Защото много го пишат с дабъл ен.
hahaha Joy hahaha

# 1 219
  • Варна
Тъкмо днес разговарях с един "руснак"- аз напъвам на руски, той-на български. Реших да го похваля, че добре е научил български, а той ми каза :банатски българин съм.

Гевезе, гезме и пипер не ме учудват хич! Mr. Green  Замислих се колко турцизми употребявам в бита.

# 1 220
"Навън" не е ли "на теферич"?  newsm78

# 1 221
На теферич мисля, че е на припек.

# 1 222
"Навън" не е ли "на теферич"?  newsm78

По-скоро хапване и пийване на открито.

# 1 223
  • Boston, MA
Гьозме-то предполага и хранителен елемент може би, не само теферич.  Grinning

# 1 224
На теферич мисля, че е на припек.

Много ми е грозна таи дума и без да и знам значението Simple Smile

# 1 225
  • Варна
Гьозме-то предполага и хранителен елемент може би, не само теферич.  Grinning

В контекста в който се употребява, по-скоро, не. По-скоро предполага "пускане по стъргалото" и забавления.

# 1 226
  • Boston, MA
Всъщност, да, Хексе е права, забавления.

# 1 227
  • София
 Теферич е пикник сред природата.

Гезме е разходка по главната улица или само разходка. Идва от гезмек - разхождам се, оглеждам, обикалям.

Сега видях, че Хексе вече го е написала  Hug

# 1 228
Хайде и аз да споделя някои нещица. Не успях да прочета цялата тема, та извинете, ако се повтарят. Но пък мисля да започна полека-лека да я чета и да си направя списък на някои от интересните неща.  Grinning
А ето и моите неща: неслано ми е = безсолно ми е - това май само по граовско се ползва.
Пак по граовско, но предполагам и на други места в Западна България на целината се казва керевиз.
А пък по самоковско на пикник със скара сред природата му казват чушка-пръжка.
За лука и чушките гледам подробно сте писали.  Grinning
По трънско на чушки им казват шушпе. За мен чушките са си чушки - люти, сладки, сиврия, капия, камби, чорбаджийски (кози рог), селски. Преди години много се оцъклих като чух да им казват пипер. За мен пипер беше червен и черен.  Grinning
Сега се сетих, майка ми казва на мащерката бабина дишица.
А пък с една приятелка много се смяхме на една история на майка й. Тя жената от Русе и се омъжила за самоковлия. И като отишла самоковска снаха в една село и по соц. времето гледа жената да шета, да е къщовница, че нали млада булка. А жените като минавали край двора на къщата все коментирали "глеай колко е вредна". И тя жената като седнала тихичко да реве в стаичката, че я обиждали. Влиза свекърва й и я пита защо така, какво е станало. обяснява тя колко й е мъчно, че толкова се старае пък комшийките й да я наричат "вредна". Та се наложило да й обяснят, че това всъщност било гляяяяям комплимент и значело калко добра къщновница е.  Laughing

# 1 229
  • София
 За чушка-пръжка много се смях, когато го чух при едно от първите ми гостувания в Самоков. Доскоро в Люлин имаше заведение с такова име.

В Плевенско казват на магданоза мерудия

*Belle-Etoile* ме подсети за един любим израз на баба ми: "Шъ станем за къшмер!", т.е. "Ще станем за смях пред хората."

Имах навремето един комичен случай с мои състудентки, които стояха до едно дърво, хапваха си от плодовете му и само повтаряха: "Какви хубави сливи, много хубави сливи!" Аз се огледах няколко пъти наоколо, но сливи не видях, а само джанки. Тогава разбрах, че в някои райони наричат джанките сливи.

Общи условия

Активация на акаунт