Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 745
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 305
Да не е пещник?

# 1 306
Направило ми е впечатление, че на село къщите са от две части, слепени.Например под буквата Г. "Долната" част е с по-нисък покрив обикновено, там спят по-възрастните, и е помещението за готвене, хранене.Може да има предна стая, цялата остъклена(като при моята баба) и там има печка, мивка, маса...лятото готвят там.
"Горната" част е на малко по-високо ниво, с малки стълби, тераска и отделен вход.Там са по-младите. Почти всички къщи са така, да не кажа всички. Там няма кухня, понякога дори и баня.

Стига бе ти да не си живяла в къщата на баба ми Simple Smile Едно към едно съвпада Simple Smile

# 1 307
Преди да сложат огради, къщата на баба ми е била заградена с кирпичени дувари, които тя е измазвала с киреч.  Laughing

# 1 308
  • UK
Мен ли питаш? Знам ли, може би е пЕщник, а баба да му казва пИщник, все пак съм от русенско.  Laughing За някои подобни думи, които знам от детството си и не срещам в ежедневието си, наистина се чудя как се пишат с и или е.  Simple Smile

# 1 309
Да, затова се чудя. Защото има логика да е пещник - пече се хляба.

# 1 310
  • UK
Обяснявали са ми, това което писаха по-горе, че пища означавало нещо на някакъв език, но не знам дали са прави,дали оттам идва или просто по логика са го докарали. Никой друг ли не я е чувал тази дума? Simple Smile
Редактирам, явно е пЕщник от пещ, намирам го в гугъл точно от пещ. Simple Smile

# 1 311
  • Варна
Обяснявали са ми, това което писаха по-горе, че пища означавало нещо на някакъв език, но не знам дали са прави,дали оттам идва или просто по логика са го докарали. Никой друг ли не я е чувал тази дума? Simple Smile
Редактирам, явно е пЕщник от пещ, намирам го в гугъл точно от пещ. Simple Smile

http://translate.google.bg/#ru/bg/%D0%BF%D0%B8%D1%89%D0%B0

# 1 312
  • Варна
Много ми е интересно!  Grinning Страхотна тема!

Бера му гайлето знаете ли какво е?

# 1 313
  • UK
Буквално, бера му грижата.

# 1 314
  • Варна
Тъй. Grinning Или също-нося си последствията.

Забелязала съм също, че в ежедневието какъв, каква и какво са: къв, ква и кво. Rolling Eyes

# 1 315
  • UK
При нас в Русе кво е ко  Flutter
При мъжа ми е що.  Simple Smile
Всъщност при тях за първи път чух в жив език архаизми, които само бях чела по литература. Масово казват що вместо какво, нозе вместо крака, има и още сега не се сещам. Но все са думи, които стандартно се използват там и от младите, не само от бабите.

# 1 316
  • Boston, MA
А как казвате на стъклените топчета за игра? ММ умира от смях като му кажа джамини. 

# 1 317
  • UK
Билюри. Но не знам дали това е книжовното им название, твоето за първи път го чувам. Simple Smile

# 1 318
А как казвате на стъклените топчета за игра? ММ умира от смях като му кажа джамини.  
Преди няколко години имаше тема на тази тема и след нея реших, че тези топчета са предмета с най-много наименования в българския език: "абета, билета, били, билички — в Бургас, билюри — в Тръстеник, Русе, биренки, масльонки — направени от кафяво или тъмнозелено бирено стъкло — в София, бумбальоци, бешки във Елхово, валаме́та във Видин, варани във Видин, "върлак", "върлаци" - в Карлово, гелнички — в Сливен, гечки - в Панагюрище, джамини, джамени, джаменки — в Пловдив, коски — в Благоевград, лимки — във Варна, Добрич, Шумен и Разград, листенца — прозрачно топче с оцветени листовидни форми в него, в Габрово и Бургас, сирийчета — във Враца, София, скамбалови, скамболови — в Хасково, соденки — в Айтос, Дълбоки, пеперудки — във Велико Търново, тройче - в Самоков, американки - тъмносини и отвътре няма котешко око като на повечето
Наименованията израелки и сирийки (сирийчета) за стъклени топчета са съответно от Израел и Сирия, откъдето са се внасяли. Пластмасовите топчета в София са наричани гу̀ди, съответно по-малките полугуди и минигуди."

# 1 319
  • Пловдив
Джамини или скамбъли, като за второто не съм много сигурна. Май бяха някакви по-специални.
Иначе на пристройката за стопански и други подобни цели в селото на баща ми казват - бубарника. Това защото навремето да гледали копринени пеперуди. Иначе си казват сая и дам - за навес за сено и мястото за едрия добитък. Иначе от него знам думата баджа - вградено огнище. Май на същото това нещо в края на майка ми казваха оджак. Много е объркаващо, когато имаш баба и дядо в Димитровградско и друг дядо в Пловдивско. Винаги ми трябва известно време, да си спомня в това село дали се казваше фитка или мисирка, дали аршия или фидано.

Общи условия

Активация на акаунт