Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 675
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 320
  • Варна
А как казвате на стъклените топчета за игра? ММ умира от смях като му кажа джамини. 

Лимки. Peace

# 1 321
  • Там,където се събуждам щастлива.
Мен ли питаш? Знам ли, може би е пЕщник, а баба да му казва пИщник, все пак съм от русенско.  Laughing За някои подобни думи, които знам от детството си и не срещам в ежедневието си, наистина се чудя как се пишат с и или е.  Simple Smile

Аз имам 400 годишна къща и помещението (не е отделно), където се намират пещите наричаме : пещнИк.
Много ми харесва думата "соба" и съжалявам, че се е променила в езика ни. Ние все още си наричаме така всичко в нашата къща.

# 1 322
При нас в Русе кво е ко  Flutter
При мъжа ми е що.  Simple Smile
Всъщност при тях за първи път чух в жив език архаизми, които само бях чела по литература. Масово казват що вместо какво, нозе вместо крака, има и още сега не се сещам. Но все са думи, които стандартно се използват там и от младите, не само от бабите.

Мен и софийското "к'во" ме дразни, но да се съкрати на "ко" вече ми се струва преголям мързел Simple Smile То трябва да те мързи да дишаш, за да не можеш да кажеш едно просто "какво"  Laughing

# 1 323
Имаше нещо в Русе.Нещо като заплаха, че ще те бушонират.Нещо...кабарда ли беше  Thinking "Ще ти напраа окото кабарда"..мисля, че така беше.

# 1 324
  • UK
Не съм го чувала.

# 1 325
Има и едно още по-дразнещо от 'ко' и това е 'шо'. В Монтана съм го чувала това шо.
А традиционно ние му викаме щу. Щу ми станА? (като ме боли гърба примерно).
Много ми се смешно да се използва всеки път сторих вместто направих, ама без пропуск. От да ти строя ли кафе, до сторих му минет.

# 1 326
В Родопите казват "Стори ми кафица, син!" Като "син" не е задължително да е от мъжки пол.

# 1 327
  • UK
В Пирин също явно, свекърва ми нарича сине и синче и синовете, и снахите, и внуците.

# 1 328
  • sofia

Много ми харесва думата "соба" и съжалявам, че се е променила в езика ни. Ние все още си наричаме така всичко в нашата къща.
В игра на скрабъл се опитаха да ме убедят, че такава дума нямало....ай сиктир  Laughing

В Пирин също явно, свекърва ми нарича сине и синче и синовете, и снахите, и внуците.
И моята баба така ни викаше... на внуците... от врачанско беше

# 1 329
Моята прабаба само на внуците(внуци и правнуци) така казваше. Не помня да е наричала така дядо ми, въпреки, че се обръщаше умалително понякога към него. Дядо не го е ползвал, но съм чувала и от разни други бабички по село. Баба ми(снахата на прабаба) никога не ми е казвала така..но и тя не е от наше село  Laughing 
Прабаба казваше одая, не соба.

# 1 330
И одая съм чувала, но по-малко. Соба още съществува в много държави.

Ние си имаме и джамал.

# 1 331
Мен ли питаш? Знам ли, може би е пЕщник, а баба да му казва пИщник, все пак съм от русенско.  Laughing За някои подобни думи, които знам от детството си и не срещам в ежедневието си, наистина се чудя как се пишат с и или е.  Simple Smile

Аз имам 400 годишна къща и помещението (не е отделно), където се намират пещите наричаме : пещнИк.

соба е  гостната стая, нали? Имаме такава стара кьща в Пловдивско, от тези с дьрвените миндери  баща ми винаги използваше собата. Сьщо си сещам на картофите казваха барбой.

# 1 332
Ами ние имаме Голяма Соба и Малка Соба и не са гостни. Интересното е, че една от стаята се нарича "пруст", но тълковният речник в Интернет казва, че пруст е коридор...И миндер нямаме, но имаме одър.  Grinning

# 1 333
  • Варна
Включвам се с един "бабер". А познайте.

# 1 334
  • София
Бабер съм го чувала из пловдивския край.

Продукцията, която остава след като се обере първоначално реколтата от градина, лозе или нива, се нарича бабер.

В преносен смисъл - нещо некачествено, боклук
А баберджия е обида -  прошляк, мизерник и пр.

Познах ли?

Общи условия

Активация на акаунт