Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 661
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 365
ЕДНА ОТ лЮБИМИТЕ МИ ТЕМИ-говорът на мьеко ми лежи мнооооогоооо
близо до сърцето.Ако продължи тая Измислена
 криза продължи още 10-тина години и Новородените Софиянчетката
 ще мьекат и квьекат ....за огромно съжаление smile3518 newsm43 smile3518

# 1 366
  • Варна
Т'ва да ти е проблема. Rolling Eyes

# 1 367
Аз, напоследък, имам изключителни трудности с нормалното говорене  Laughing Имам работа с няколко човека от Северозапад, някои са от места близо до моето село.
Почти всеки ден ми говорят и аз свиквам да говоря с тях. Вече няколко пъти се изцепвам в магазини и пред други хора  Laughing особено като казвам Аз ми е много трудно..буквално за седмица ми объркаха целия речник, който градя от първи клас  Rolling Eyes

# 1 368
Т'ва да ти е проблема. Rolling Eyes

Joy smile3501 нали Simple Smile

# 1 369
Аз, напоследък, имам изключителни трудности с нормалното говорене  Laughing Имам работа с няколко човека от Северозапад, някои са от места близо до моето село.
Почти всеки ден ми говорят и аз свиквам да говоря с тях. Вече няколко пъти се изцепвам в магазини и пред други хора  Laughing особено като казвам Аз ми е много трудно..буквално за седмица ми объркаха целия речник, който градя от първи клас  Rolling Eyes

Аз също много бързо прихващам. И когато става дума за чужд език - също. Хората остават с впечатление, че ми е роден, а аз си знам 2 думички, ама ги произнасям като кореняк, какъвто там. 

# 1 370
какво ще кажете за думата ,,чушка" и ,,пиперка" ( която се използва във Варна)

# 1 371
  • Ямбол
Вдигаш тригодишна тема с въпрос не по темата? Браво. Това софийски пиниз ли е?

# 1 372
  • Варна
какво ще кажете за думата ,,чушка" и ,,пиперка" ( която се използва във Варна)
К'во трябва да мислим? newsm78

Ето малко размисли и страсти чушка ли е чушката и какво е пипер:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1519149

# 1 373
Вдигаш тригодишна тема с въпрос не по темата? Браво. Това софийски пиниз ли е?

Откак Вълчо завъди фамилия и внук софиянци, само ти остана.

# 1 374
  • София
Направо изпадам в див възторг, когато чуя някой да мьека и да използва думи като: тъй, туй, тъз, онъз, тьез и подобни. Наскоро чух разговор, който звучеше така: Въй, тъз Данито с тьез малки дица и родитилитье не и помагат... И най-интелигентният човек, говорейки на диалект... простее.

# 1 375
  • София
И още нещо.. Навремето имах едно гадже от Търново, което ме втрещяваше с безумния си диалект, а живееше години наред в София. Вместо "Сутрин рано", той казваше: "На ранина", а вместо " Там някъде", използваше "Тъдява". Целият му изказ беше толкова мьекащ и диалектен, че няколко пъти са ме питали къде съм го намерила тоя сельо.

# 1 376
  • Варна
Пък толкова да са милички тези "на ранина" и "тъдява".... Нежно звучат.   Grinning Чак за потрес не са!

# 1 377
..... И най-интелигентният човек, говорейки на диалект... простее.

Много вярно.
В никакъв възторг не изпадам - отвратително ми е Stop.
В Хепи срещу Пирогов от години ходя, има един салонен управител ли е, меринджей ли е, не знам, ама минава по масите като цветарка/адски неприятно впрочем/ и пита постоянно дали всичко е наред, та, въпросният има ужасен, ама наистина ужасен мьекащ говор. Как е възможно д а живееш и работиш години наред в София и да не се научиш, направо недоумявам. Дори не знам кое ме дразни повече- мьекането или постоянното му и досадно  обикаляне.

Пък толкова да са милички тези "на ранина" и "тъдява".... Нежно звучат.   Grinning Чак за потрес не са!

Ако ги ползва баба ми на 90 години е мило/може би/, но млад човек на 20  Stop Stop Stop Stop

В този край и на ръцете казват някаква странна дума. Звучи много противно.

# 1 378
Аз не намирам диалектите за дразнещи. Софийския регион също говори на диалект/акцент.

# 1 379
Току що от Фейсбук:

"Диалог между истински софиянци:
- Кош прайчи дуйечира?
- Жглеями фюм."

Общи условия

Активация на акаунт