Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 616
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 380
Боже, колко мъка има на този свят...
Потрисали се от диалект. ooooh!

# 1 381

+1  bouquet Heart Eyes

# 1 382
  • Варна

+1  bouquet Heart Eyes
И аз не го разбирам това потрисане! Изобщо не ми пречи кой на какъв диалект говори на улицата или у дома си. Регистрирам различния от моя диалект и до там. Обичам българския език с диалектите му.

# 1 383
  • out of space
Току що от Фейсбук:

"Диалог между истински софиянци:
- Кош прайчи дуйечира?
- Жглеями фюм."

жса бийм и жса обичами  Crossing Arms

То и аз имах адски сладка ситуация днес: вадиха ми мъдрец, стискам марлята, но трябва да пазарувам. Изстрелвам "сес плески и кило телеса хайа". Малко на ненормално/селска заприличах, добре че момчетата ме познават. Не ми се мисли в случаен магазин какво...

# 1 384
И аз ползвам тъдява, срещала съм го още от дете в приказките (крясък дочувах тъдява, вие ли вдигахте врява - Работна мецана). Вие пък искате да се ореже цялото богатство на езика, защото и с 200 думи е възможно да кажеш какво искаш  Tired Ограниченият речник и непознаването на думите дразни повече от мекия говор, само като погледна темата "фраза, която мразя" и се хващам за главата от невежи кифли, които не знаят значението на определени изрази, но бързат да се подразнят.

# 1 385
  • Ямбол
"Тъдява" я втрещява.
Аз предпочитам "тъдява" пред "втрещява".

# 1 386
"Тъдява" и "на ранина" не са диалект, по-скоро са архаичен български, от тези думи, които дават цвят на езика. Бих ги ползвала.

# 1 387
  • Galaxy 13197853088
Потрисането  от диалект е
признак на ниска култура.

# 1 388
  • Варна
"Тъдява" и "на ранина" не са диалект, по-скоро са архаичен български, от тези думи, които дават цвят на езика. Бих ги ползвала.

Ще ги ползваш ами, като си преждевременно остаряла. Ако беше млад човек ехееее..... Mr. Green

# 1 389
Старите баби-софиянки често употребяват думите "чунким", "санким" и "белким". И говорят една идея по-меко, отколкото е прието днес. За справка - Царю честити.

# 1 390
  • София
Имам непоносимост към мьеканье. Пък нека да съм проста, все ми е тая.

# 1 391
  • София
Аз също. Освен това ние живеем сега и днес, и не виждам логиката да използваме архаични думи от българския език. Всъщност всеки има право да си говори диалектно, да си мьека и да си е щастлив от това. На мен лично ми простее и смятам, че живеейки в София, човек трябва да направи опит за изчистване на диалекта. Въпрос на личен избор. Wink

# 1 392
  • Варна
Аз също. Освен това ние живеем сега и днес, и не виждам логиката да използваме архаични думи от българския език. Всъщност всеки има право да си говори диалектно, да си мьека и да си е щастлив от това. На мен лично ми простее и смятам, че живеейки в София, човек трябва да направи опит за изчистване на диалекта. Въпрос на личен избор. Wink

Нека софиянците да дадат пример. Или техният диалект не е диалект? newsm78 Wink

# 1 393
Якоооо...
И аз съм го чувал "тъдява" в следното словосъчетание-"камон тъдява у наща плява". Не се знае какво се казва, ама звучи куул, батка  Laughing

ПП Диалектът на софянци е официално приет Wink Grinning шекането определено звучи по възпитано от мекането Grinning

Последна редакция: чт, 20 окт 2016, 09:36 от potrebitel7777

# 1 394
  • Варна

ПП Диалектът на софянци е официално приет Wink Grinning шекането определено звучи по възпитано от мекането Grinning

Официално приет сред софиянци.. Laughing като дойдат във Варна си личат..
Искаме да ни говорят меко.. Crossing Arms пък!

Общи условия

Активация на акаунт