Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 633
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 425
  • София
Напоследък нещо друго ми прави впечатление - почти никой не използва правилно "кой/кого", "никой/никого". Стържат ми в ушите грешките и ги чувам и от тв водещи, политици. В общи линии, приятно се изненадвам, ако някой го използва правилно.
А възвратните местоимения? "Той си отиде в неговата (вместо своята) къща"

# 1 426
Напоследък нещо друго ми прави впечатление - почти никой не използва правилно "кой/кого", "никой/никого". Стържат ми в ушите грешките и ги чувам и от тв водещи, политици. В общи линии, приятно се изненадвам, ако някой го използва правилно.
В разговорната реч това си е съвсем нормално.
Или може би очаквате хората да говорят точно така както пишат?

# 1 427
  • София
В разговорната реч това си е съвсем нормално.
Или може би очаквате хората да говорят точно така както пишат?
И на двете отговорът ми е "не". Не е нормално и не очаквам това от хората. Но възвратните местоимения далеч не се употребяват само в писмената реч.
"Той си гледа само своята копанка" - много официално ли звучи?

# 1 428
  • София
Защо напоследък масово се употребява в писмената реч  "книгата им" вместо "книгата ѝ" (нейната книга)?  ИМ=Ѝ?

# 1 429
Аз имам предвид "той се обади на някой" вместо правилното "някого". Не е твърде официален или литературен език, просто правилен, обаче масово се греши.

# 1 430
  • София
Масово се бърка кой с кого. Не знам защо е толкова сложно. Кой харесваш?

# 1 431
  • Варна
Защо напоследък масово се употребява в писмената реч  "книгата им" вместо "книгата ѝ" (нейната книга)?  ИМ=Ѝ?
Никъде не съм го срещала така употребено.
В коя писмена реч? В някой сайт ли?

# 1 432
Приятелите ми са от различни краища на България и няма нито един мьекащ. Но сме водили титанични спорове, като например каква е разликата между магданоз и мерудия и как се казва - кофа,казан или гюм за боклук (онези меалните). Mr. Green

Много ме дразни заменянето на относителните местоимения за лица и предмети ("който", "която") с "дето".

# 1 433
  • София
Хексе, в чатовете, в постовете в социалните мрежи, а работя и със студенти - понякога и в писмените им работи. Побърквам се като го прочета. И да го произнасят съм го чувала. От чиста неграмотност ли е или е свързано с произношението в някой край? Вече съвсем сериозно се чудя.

# 1 434
А откъде дойде модата на "е" вместо "я" - Вчера е видях в парка? newsm78

# 1 435
  • София
Сусурлево ден и нощ...

# 1 436
Аз харесвам диалектите, даже много обичам да вмъквам такива думи и в разговор, и
когато пиша . Приемам ги като богатство , но не се радвам на всички диалекти ...
Мекането ми е непоносимо, както и не знам от кой край са думи като "главътъ, мъзътъ..."
Само като ги чуя и край да общувам с подобен човек .
Харесвам родопския (много напевен), северозападния и моя македонски диалект , а как говорят петричани ..обожавам да ги слушам кефалите .
И понеже темата е за София и шопския диалект не харесвам - че идем, че направим ..
Даже на псувня ми звучи лигаво . "Че ти ..." , друго си е "Ке ти..".по мъжки и категорично ми звучи hahaha  

# 1 437
  • Варна
Мекането ми е непоносимо, както и не знам от кой край са думи като "главътъ, мъзътъ..."

От болярския.
Чудя се дали ако Търново беше останало столица, сега щеше да налага своя диалект като официален? Thinking

# 1 438

Сигурна съм, че щеше да е норма.
Кой/кого никой/никого и т.н. и на мен ми бодат ушите и очите. Непрекъснато правя забележки на мъжа ми, който пък ме иронизира и използва „нему” Simple Smile
Също така „мешам се” и „виждаме се” в смисъл на „ще се видим” са ми новия фаворит.

# 1 439
Чудя се дали ако Търново беше останало столица, сега щеше да налага своя диалект като официален? Thinking
Книжовната норма всъщност и сега е най-близка до езика на този регион - като лексика, граматика, окончания. И много различна от западнобългарските говори, част от които е шопският.

Потъмняването на гласни (в Търновско и на изток) си е най-обикновен диалектен остатък в устната реч.  

Общи условия

Активация на акаунт