Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 671
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 530
Познавам образовани и културни хора от Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна, които не мекат. Възможно е.

# 1 531
Искат - не мекат. Други пък си говорят меко и не им пречи ни на културата, ни на образованието, най-малко пък какво ще кажат софиянци.

# 1 532
А они продължават да си мьекат Flutter

Е, вие пък да не би да сте спрели да екате? Верно?  Laughing

# 1 533
  • София
'Ич ми не е..."и на мен ми е любимо. От оня край съм. Ще следя темата дал шъ заговори София на мьеко Laughing

# 1 534
За плик и пликче,  да кажа,  че в някои райони,  така казват на дамското бельо. Гледам ден и нощ,  сериала. Това момче Митко,  много ме кефи, мяка си готино. Аре бегайте newsm62

# 1 535
  • София
Искат - не мекат. Други пък си говорят меко и не им пречи ни на културата, ни на образованието, най-малко пък какво ще кажат софиянци.
Не им пречи, ама не съвсем.
Много често, точно мьекащите заемат войнствена позиция, за да си избият комплекса, вместо да се потрудят да си оправят диалекта.

# 1 536
Да, например Татяна Дончева явно е много комплексирана от говора си, вместо да си го оправи.

Така и не разбрах защо някой трябва да си оправя диалекта, освен ако няма да става водещ в телевизията или говорител по радиото.

# 1 537
  • София
Да, например Татяна Дончева явно е много комплексирана от говора си, вместо да си го оправи.

Така и не разбрах защо някой трябва да си оправя диалекта, освен ако няма да става водещ в телевизията или говорител по радиото.
Въпрос на себеуважение- същото като грамотността.
Много неграмотни се питат, защо пък трябва да знаят да пишат правилно, след като не смятат да стават учители. Mr. Green

# 1 538
Значи например цяло Русе не се уважават, защото говорят меко? И как направи аналогия с неграмотно писане, двете са несравними.

# 1 539
  • Ямбол
Така, както софиянци се питат, дали ще заговорят "на меко". Както си искат да си говорят, но едва ли някой от мекоговорещите ще стане толкова неграмотен, че да се изразява като софиянци, демонстрирайки неграмотността си в заглавието.

# 1 540
  • София
Дори и в СЗ има мекане - сиренье и е*анье. Сигурно има и други такива

# 1 541
       И на мен това ми е чудно.В тема, посветена на правоговор, нескопосано заглавие, но мисля, че го коментирах още в началото.

Говоря как?- меко/твърдо. Говоря на кого- на някого

Няма такъв израз: говоря НА как Rolling Eyes

Освен това- мекане, като понятие не означава говорене с мек акцент. "Мекане" означава неправилно спрягане на глаголите от І лице, мн. число и това е характерно точно за София и западните части: говоря, говорим, а не говоримЕ
           чета-четем, а не четемЕ- ето това е "мекане" и не следва да се бърка с мек/твърд акцент.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5

Спомням си, покойната Леда Милева в едно интервю, вече на сериозна възраст, обясняваше как за "мекане" в същинския смисъл на думата- неправилно спрягане на глаголи в Іл.мн.ч, някога в телевизията е имало сериозни наказания. Сега всеки си плещи както му дойде.

# 1 542
  • София
Значи например цяло Русе не се уважават, защото говорят меко? И как направи аналогия с неграмотно писане, двете са несравними.
Хи,хи!
Цяло РусИ, си говори на неговия диалект и си се самоуважава, но отделният русенец, отивайки в София, ако се самоуважава, няма да търпи да му се подиграват, че като му кажат " кликни", кляка. Mr. Green
Аналогията с неграмотността е очевадна.

# 1 543
Хи,хи!
Цяло РусИ, си говори на неговия диалект и си се самоуважава, но отделният русенец, отивайки в София, ако се самоуважава, няма да търпи да му се подиграват, че като му кажат " кликни", кляка. Mr. Green
Аналогията с неграмотността е очевадна.
Уважението към един човек идва от знанията и уменията му, а не от акцента му. Ей, не можете да преглътнете, че идват всякакви провинциалисти и ви командват, говорейки меко. Mr. Green

Аналогията е неадекватна, защото никой не намалява оценки в училище за акцент, а за неграмотност - да.

# 1 544
  • София
А они продължават да си мьекат Flutter

Е, вие пък да не би да сте спрели да екате? Верно?  Laughing
кАжи честно? Верно е само като се лигавим, иначе си е вярно. Flutter

Кликни е много яко hahaha
Не е акцент мьекането, говорен дефект е, трудно преодолим  Mr. Green
Ето, аз мога веднага да подкарам на мьеко, иденица, питица, Илица, обратното си е тегаво...

Северина, разграничаваме ги мекане и мьекане. Сигурно не е лесно, ако човек мисли на мьеко и му звучат еднакво. Crazy

Общи условия

Активация на акаунт