Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 969
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 605
  • Варна
Докато учат в Медицинския оправят говора. Аз досега не съм чувала доктор да говори диалектно или меко.

Аз съм чувала, но само със затъмнението на широките гласни, без смекчаване на съгласните.
Любопитна съм, как мекоговорещите възприемат своите довчерашни съграждани/съселяни, преминали във "вражеския" лагер. Тези, направили си труда да променят своя говор?
Как/защо според вас те го правят, а вие не? Или те са "тъпаци", а вие сте "върхът", отстоявайки своята идентичност на мекоговорещи.
Знаят ли, че хора от градове с доста открояващ се мек говор, но говорещи вече без типичното мьекане, също изразяват неразбиране защо техни колеги/приятели/съседи държат да говорят по мьекащия начин?

Не е заяждане, наистина ми е интересно.

Имам приятелка от детинство, преди 3-4 години се ожени в София. Смени си акцента, това за мен няма значение, но изведнъж аз от "Кати" станах "Кате". Ами тъпо ми е... Tired

# 1 606
Аз пък познавам лекарка, от 40+ години живее в Северозападна България и още си говори - искати ли да ходими...Да, за Гацо Бацов сигурно говори по селски.

# 1 607
И ако целият град говори като теб, въобще как ще ти хрумне да си поправяш говора? Вие съвсем се захласнахте.
Как ли? Дори само гледайки водещите на новините вечер.

Точно пък у водещите на новините един правоговор...  Stop
Беше едно време, когато се държеше на тези неща, сега всеки плещи, както му дойде, особено репортерите.

Казах водещи, не репортери. Първите са видимо поне три стъпки пред репортерчета. Трудно ще ме убеди някой, че макар да се е поразвалила лекичко дисциплината, водещите на новинарските емисии не са все още сред хората, говорещи най-правилно. За да не става недоразумение визирам големите телевизии.

# 1 608
За мен Кате и Кати са две различни форми, а не второто - омекотяване на първото. Кати възприемам като собствено име, а Кате - името Катя в звателен падеж. И както напоследък звателният изпада от употреба (в предната езикова тема много ми се щеше да си поговорим за това, обаче май никой нямаше конкретна информация), не бих се учудила ни на "Кати, ела тук", ни на "Кате, ела тук".

# 1 609
  • Варна
За мен Кате и Кати са две различни форми, а не второто - омекотяване на първото. Кати възприемам като собствено име, а Кате - името Катя в звателен падеж. И както напоследък звателният изпада от употреба (в предната езикова тема много ми се щеше да си поговорим за това, обаче май никой нямаше конкретна информация), не бих се учудила ни на "Кати, ела тук", ни на "Кате, ела тук".

Така е, права си. Обаче името от детството ми си отиде с мекия акцент. Факт.

# 1 610
  • София
Аз пък познавам лекарка, от 40+ години живее в Северозападна България и още си говори - искати ли да ходими...Да, за Гацо Бацов сигурно говори по селски.
Не само за Гацо, за всеки правилно говорещ, си е останала непробиваема селянка- на едно ниво с тези пишман- софиянци с " дедо", " верно" и т. н.

# 1 611
Tемата се развива много класически.  Mr. Green
Да, превърна се в "Софиянци vs. 'провинциалисти'". Rolling Eyes

Лично на мен живеенето в чужбина много ми помогна да си "подобря" и изчистя говора. Живея в провинцията до гр. Варна, никога не съм говорила меко, но, естествено, когато в ежедневието си заобиколен от хора, говорещи по определен начин, да не ти прави силно впечатление, ако някой ти каже: "Няма ти късмет". Поради това и на мен ми се е случвало в разговори с познати понякога да говоря на "и". Голям срам, чудо голямо! Rolling Eyes
Както написах по-горе, когато живееш в чужда страна и не чуваш постоянно около теб български реч, лятото, като се прибрах във Варна, започна да ми прави силно впечатление това "и". Не ме дразни, просто ми прави впечатление!
Принципно четенето на книги и писането много подобряват, както правоговора, така и правописа!

# 1 612
  • Mediterraneo
Освен ако не четеш на глас, не виждам как четенето ще ти промени правоговора.

# 1 613
Освен ако не четеш на глас, не виждам как четенето ще ти промени правоговора.

Правописа и богатството на изразни средства, да, но акцента, не.

Никога няма да се оттърва от моя  Tired, но пък тук на никой не му прави впечатление, защото е поне разбираем.

# 1 614
Никога няма да се оттърва от моя  Tired, но пък тук на никой не му прави впечатление, защото е поне разбираем.
Е не ги ли дразниш, не се ли потрисат от теб? newsm78

# 1 615
Не, получавам комплименти, а и тук има какви ли не акценти. Няма как да го махна. до около 10-12 годишна възраст се получава, после си живееш с него.

# 1 616
Не, не чета на глас. Четенето "наум" също не ми доставя удоволствие и често съм отнасяла леки "забележки", ако не съм сама в стаята и си чета тихичко.; )
Може би за последното изречение трябваше да уточня, че донякъде е възможно, ако продължително време си бил откъснат от старата си среда.

# 1 617
  • София
Не, получавам комплименти, а и тук има какви ли не акценти. Няма как да го махна. до около 10-12 годишна възраст се получава, после си живееш с него.
Ти не живееше ли в чужбина?
Ако е така, е съвсем друга бира- да изправиш акцент в чужд език е мисия невъзможна.
Но, да коригираш диалектния изговор в родния си , е въпрос на желание и малко тренировки.  Peace

# 1 618
  • Пловдив
Катя в звателен падеж е Катьо, ниповече, ни по-малко. "Кате" си е отделно галено име. По форма е в среден род (КатеТО).

# 1 619

Така е, права си. Обаче името от детството ми си отиде с мекия акцент. Факт.

Добре, че не си Ильенка.

Общи условия

Активация на акаунт