Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 845
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 590
А има и една друга порода хора от провинцията, които започват да смесват диалектите/ акцентите, като дойдат в София. Ето това вече ми звучи отвратително. Чувала съм такива странни комбинации от типа "нЕма да съ притисняваш", "къдьей млекОто", "ко ши праимЕ" и т.н. Предпочитам мекото говорене пред такива комбинации. Аз говоря сравнително твърдо и се опитвам да го променя. Сама се дразня на себе си, когато кажа 'спа' вместо 'спя', но вече съм го изчистила почти. Simple Smile

# 1 591
Любопитна съм, как мекоговорещите възприемат своите довчерашни съграждани/съселяни, преминали във "вражеския" лагер. Тези, направили си труда да променят своя говор?
Как/защо според вас те го правят, а вие не? Или те са "тъпаци", а вие сте "върхът", отстоявайки своята идентичност на мекоговорещи.
Знаят ли, че хора от градове с доста открояващ се мек говор, но говорещи вече без типичното мьекане, също изразяват неразбиране защо техни колеги/приятели/съседи държат да говорят по мьекащия начин?

Не е заяждане, наистина ми е интересно.

# 1 592

Уникално е, някой, който не е излизал от Люлин 10 микрорайон и работи в местния автосервиз например, да се присмива на лекар, израснал в центъра на Русе или Варна, че  говори селски.

Чи какво прави този лекар в местния автосервиз?

# 1 593

Уникално е, някой, който не е излизал от Люлин 10 микрорайон и работи в местния автосервиз например, да се присмива на лекар, израснал в центъра на Русе или Варна, че  говори селски.

Чи какво прави този лекар в местния автосервиз?
Срещнала ги съдбата някъде, лекарят например може да навестява роднини в Люлин и хоп - в асансьора той изрича - аз съм за диветия етаж и тотално се срива в очите на автомонтьора, който после месеци наред разказва на приятелите си за оня сельо.

пахистахис, опасявам се, че при мекоговорящите ще направи впечатление твърд говор, а нормалният - не.

# 1 594
  • София

Нищо уникално няма- ако този, от Люлин, говори правилно, а русенският доктор мьека неразбираемо.
И не, присмехът не е отправен към лекаря, а към мьекащата персона.

# 1 595
  • София
Яд ли ви е, изтънчени интелектуалчета, превзехме ви! И София я превзехме провинциалистите.  Sunglasses

"Не е акцент мьекането, говорен дефект е" - това утрепа коня.
А кое е акцент?

Утрепа го я! Аз се забавлавам в подобни теми с комплексите на провинциалистите, на всяка страница се изреждат по трима, четирима да обясняват как мьекането не било диалект, "а пък вие пък как изговаряте еди-какво си", "вашето, тяхното, на филанкишията е грубо погазване на правоговорните норми, подмяна на звуци, а нашето си е акцент просто"
Нидей тъй уа... Mr. Green

Яд ни е, м'чи къ... Като тръгна по Витошка ми призлява. Направиха им ларго, стъргало от селски тип с китки и шарени плочки, нагъчкани капани, та всички там се трупат и медена реч се лее отвсякъде, ум да ти зайде... Направо не зная Трещ как бута стокето с внучето там hahaha

# 1 596

Яд ни е, м'чи къ... Като тръгна по Витошка ми призлява. Направиха им ларго, стъргало от селски тип с китки и шарени плочки, нагъчкани капани, та всички там се трупат и медена реч се лее отвсякъде, ум да ти зайде... Направо не зная Трещ как бута стокето с внучето там hahaha

То порасна. Ама когато съседката се изцепи - Искатье ли кафье, имам ньес кафье, ....

# 1 597
  • на брега на морето
Как ще му се присмива, като изпитва страхопочитание?

# 1 598
Как ще му се присмива, като изпитва страхопочитание?

Е, лекарят не му се е представил. Просто си се присмива така наред, като в тази тема, кой какъв е - няма значение, говори ли меко - става само за подигравка и пренебрежение.

# 1 599
  • на брега на морето
Ясно, аз си представих картинката в лекарския кабинет.

# 1 600
 Simple Smile А на лекаря висшист няма ли кой да му обясни, че като си е взел дипломата, това не значи че не трябва да се развива и променя, което не включва само професионални качества.
Какво ли мисли пациент като му влезе в кабинета първо - тоя пък как мека, откъде ли е дошъл или какъв специалист е.
П.с. Писали сме заедно

# 1 601
  • на брега на морето
Докато учат в Медицинския оправят говора. Аз досега не съм чувала доктор да говори диалектно или меко.

# 1 602
  • София

Е, лекарят не му се е представил. Просто си се присмива така наред, като в тази тема, кой какъв е - няма значение, говори ли меко - става само за подигравка и пренебрежение.
Точно така- няма значение кой е и какъв е, защото не се присмиват на професията му, а на него- лично и персонално. Mr. Green

# 1 603
Докато учат в Медицинския оправят говора. Аз досега не съм чувала доктор да говори диалектно или меко.

Интересно, че и аз не съм. Май има разлика между автомонтьори и лекари.

# 1 604

Понеже виждам, че си от Пловдив, ме подсещаш за почти анекдотичната ситуация с пловдивската ми прабаба и софийския ми прадядо. Та, прадядо ми си взел пловдивска кокона и я завел в аристократичния сега квартал Лозенец, който тогава е бил един шущак на г@за на София. И като писнала тази ми ти кокона "Нали си от София?! В какъв пущинак ме заведе?!" Та по този повод кръстила тя мъжа си "Наската от село".
Същият прадядо като бях много малка все една история разказваше. Дошла една младичка учителка в началните класове и решила да ги учи да говорят правилно. Дала им следния пример- "Дядо! Дядо! Сняг! Сняг! Всичко е побеляло!" или "Дедо! Дедо! Снег! Снег! Всичко побелело!". "Кое ви харесва повече, деца?"- попитала учителката с надеждата, че децата са оценили правилния говор. "Второтооооо!!!"- ревнали децата. Laughing

Уиш  hahaha Joy Joy Joy

Така и така стана въпрос за правоговор, я ми помогнете да си сверя часовника, че край мен щъкат само прости пейзани и никакви новинари не се завъртат, та да ми проведат един опреснителен курс.
Едно време в училище ни учеха, че в думите от м.р., които завършват на непълен член, "а"-то потъмнява. Т.е. не се произнася "мъжа", а "мъжъ". За думите от ж.р., които завършват на "а" това не важеше. Нещо повече – в думите, където "а" е под ударение, се произнася "а".
Да, но от доста време от малкия екран се ъ-ка поголовно – без значение от рода на думата. Дори когато "а" е ударено – "главъ", "косъ", "женъ", "песентъ"... Също така в много думи вместо "о" се произнася "у", което на мен ми звучи изключително лигаво. "Селуту", "делуту", "детету", "морету". То не е дори и потъмняване, ами откровена замяна на един звук с друг.
Та това ми е питането – има ли някаква такава правоговорна норма, или наистина е мода и лигня?
(Тъ тувъ ми е питанету – имъ ли някаквъ такъвъ правуговорнъ нормъ или нъистинъ е модъ и лигн'ъ?)

Невежество и непукизъм, според мен.

Tемата се развива много класически.  Mr. Green

Последна редакция: нд, 23 окт 2016, 23:01 от Априлска вълшебница

Общи условия

Активация на акаунт