Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 828
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 575

Точно пък у водещите на новините един правоговор...  Stop
Беше едно време, когато се държеше на тези неща, сега всеки плещи, както му дойде, особено репортерите.

Ми те, всичките , вече са от провинцията. И никой не има насажда правилен правоговор, защото не е политически коректно.

# 1 576
И защо трябва да проговарят твърдо? Това не е чужд език. Ако е за да не дразнят нервните ти уши, дали им пука?

Нормално е, като живееш някъде, да прифанеш говора.  А другото е инат - да не си загубя селската идентичност.

# 1 577

За Ъ вместо А в ударени срички може да е вярно, предполагам, само ако става дума за репортаж със случайно срещнати минувачи от Габрово или Русе. Иначе не е вярно.

Ами, пусни си новините по която и да е телевизия в прайм тайм и слушай – особено Нова и БТВ.
Може би само БНТ правят изключение, но не съм съвсем сигурна. Откъм правопис вече и те са много зле.

Нормално е, като живееш някъде, да прифанеш говора.  А другото е инат - да не си загубя селската идентичност.

Не и ако считаш, че местният говор е неправилен. Тогава наистина ти трябва инат, за да не прихванеш. Laughing

# 1 578
Не ни е яд. Мъчно ни е, че се налага да "гоним" децата си, да се "скитат немили-недраги"... мъчно ми е, че в магазин касиери/ки ни говорят на "ти"... мъчно ми е, като чуя, случайно минавайки край училищен двор, учителка, която говори "на мьеко", щото и тя е "превзелите" ни... мъчно ми е, да, не ме е яд.
И се радвам, когато срещна колеги, които макар и от "превземащите" ни, са си направили труда да се научат да говорят малко по-различно, от начина, по който се говори там, от_където идват. Защото има и такива. И за тях не ме е яд, а им се радвам и уважавам. А такива като теб, просто подминавам и се моля по-рядко да ми се налага да имам контакт с тях по какъвто  и да е повод. Wink
Преди да си подминала такивата като мен, виж горе цитата. В синьо са запетайките, които трябва да са там, но ги няма. Пред "макар и от ..." също би могло да има една, а тази пред "да се скитат" е леко съмнителна, ама айде, понякога е въпрос на... интерпретация, да речем. В червено са тези, които бодат очите с това, е не трябва да са там. "Откъдето" е една дума.
Сега разбра ли защо ви превзехме?

Laughing Laughing Кое по-точно сте превзели "спалните" на София, работните места за келнерки и продавачки или жълтите павета  Joy Joy
Сигурна бъди,че ще те подмина и то не защото си от провинцията или говориш на меко.

# 1 579
  • Варна
И защо трябва да проговарят твърдо? Това не е чужд език. Ако е за да не дразнят нервните ти уши, дали им пука?

Нормално е, като живееш някъде, да прифанеш говора.  А другото е инат - да не си загубя селската идентичност.

Ако живееш сред такива, които говорят по определен начин, да. Но очевидно в София има достатъчно мекоговорящи, че да не се прихване твърдия говор автоматично.

П.П.
И Русе и Варна са градове, за каква селска идентичност става дума? Ха-ха съвсем сте се самозабравили..

# 1 580
  • София

Сега разбра ли защо ви превзехме?

И ако сте ни превзели, с какво това ви е обогатило, че не ми стана ясно? newsm78
Пак си оставате провинциалисти.  hahaha
Те и скакалците като минат, опоскват всичко, но здравото и читавото, пак избуява...........

# 1 581
Не и ако считаш, че местният говор е неправилен. Тогава наистина ти трябва инат, за да не прихванеш. Laughing

Тоест, мьекото е по-правилно? 

# 1 582
  • София
Това щях да попитам провинциалистите- мьекащи.
Къде прочетоха, че правилния изговор на думите е техния?
Нещо за диалекти да са чували?

# 1 583

Не е до инат. Ако колегите и шефовете на работното място те гледат като по-долна категория заради начина ти на говорене, не е приятно. Да, не е справедливо, но е факт, че хората навсякъде се държат така с пришълците. И в такъв случай, новодошлите или отстояват идентичност с цената на насмешка и недобро отношение, или се приспособяват.

# 1 584

Тоест, мьекото е по-правилно? 

Не ми се влиза в излишен спор - има достатъчно литература по въпроса кое е правилно и кое – не
Коментирах само факта защо някои хора живеят дълги години в чуждо населено място и не прихващат местния диалект.
Между другото, София не е единственият град на света, в частност България, където се заселват външни хора. Миграция има и сред другите населени места.

# 1 585
Между другото, София не е единственият град на света, в частност България, където се заселват външни хора. Миграция има и сред другите населени места.
Така е. И най-вероятно във Варна или Бургас ще ме гледат с моя софийски акцент така както софиянци гледат тях.

# 1 586
  • Варна
Така е. И най-вероятно във Варна или Бургас ще ме гледат с моя софийски акцент така както софиянци гледат тях.

Тц, ниЙ сме широко скроени. Grinning

# 1 587

Тц, ниЙ сме широко скроени. Grinning
Епа, Убаво. Laughing

# 1 588

Точно затова направих паралела с чужбина.

# 1 589

Нормално е, като живееш някъде, да прифанеш говора.  А другото е инат - да не си загубя селската идентичност.

Ако живееш сред такива, които говорят по определен начин, да. Но очевидно в София има достатъчно мекоговорящи, че да не се прихване твърдия говор автоматично.

П.П.
И Русе и Варна са градове, за каква селска идентичност става дума? Ха-ха съвсем сте се самозабравили..
Уникално е, някой, който не е излизал от Люлин 10 микрорайон и работи в местния автосервиз например, да се присмива на лекар, израснал в центъра на Русе или Варна, че  говори селски.

Общи условия

Активация на акаунт