Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 947
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 665
Моя роднина, която е омъжена и живее във Варна, родом мисля, че е някъде от Югозападна България (ако греша, някой да ме поправи) говори на ми ти - Ще ми ти кажеш ли, Какво ми ти искаш.. и т.н. Rolling Eyes Ето, това за мен е дразнещо.

За израза "Какво си правиш?", надявах се някой да ме "светне", дали е разговорен израз, характерен за софийска област, но...

Wind., и в други теми съм писала, че лично на мен баварският акцент ми е дразнещ. Предполагам германците, които говорят hochdeutsch (висок немски), мислят като мен! Simple Smile Но баварците хич не ги е еня кой какво мисли за тях.. така и трябва.; )

# 1 666
Той поне се опитва да произнесе както се пише, ами софиянци къде виждат написано ходиме, говориме, че го произнасят?

не мога да разбера откъде тръгна в тази тема измислицата, че софиянци говорели твърдо и на "ме".
тези неща са характерни за много области в Западна България, но не бих казала, че софиянци говорят така.

това е някаква абсурдна измишльотина.

Едно произволно интервю на Н Михайлова,/  Нейнски/,например.Софиянка,филолог, политик.

Аз за първи път чух за членуване на име в звателна форма в тази форма.Членуването е праилно в 3лице, но наистина никъде в България не съм чувала да се обръщат към някого с членувано име.А работата ми е такава, че имам колеги и познати от цялата страна.

Мен членуването на имената ме дразни (да, чела съм Ането и дори ми е била любима, но "Ралито, какво правиш?" ми стърже на ушите), но мисля, че в темата се заплетоха кратки версии на имена с обръщения. Деси е кратко на Десислава, Ели - на Елица, Вани/Ваня - на Ивана, Кати/Катя - на Катерина. Звателните форми на кратките (тоест, обръщенията) са съответно Деси, Ели, Ване и Кате.

Да не би това да е някаква закачка м-у въпросното Рали и близките и, иначе не мога да си обясня.Наистина не съм чувала такова обръщение.

# 1 667
Да, превърна се в "Софиянци vs. 'провинциалисти'". Rolling Eyes

Не. Аз например не съм от София. Това обаче не ми пречи да не харесвам мяченето. Даже "не харесвам" го казвам от учитивост. Мьие, ньие.. ами досадно ми е наистина.
С удоволствие обаче констатирам, че това няма нищо общо с езиковата грамотност на хората - пишат си съвсем правилно. Въпреки, че веднъж в Пловдив видях на едно място закуска "сирИнка".

Впрочем това, в което някои подозират, че се е превърнала темата, даже и да го имаше, е нормално. Хората винаги се обединяват по групи за нещо. Столицата и провинцията като два контрапункта, е нормално да са в противопоставяне. Да не се правим чак толкова на ощипани.

# 1 668

Първо, не мяча, и второ, най-вероятно говоря по-правилно от теб. Не знам защо смятате, че в провинцията всички мячим.

Вероятно по същата причина, поради която вие смятате, че всички софиянци е-кат.  Wink

# 1 669
Работя в голямо предприятие с поделения из цялата страна.
Като говоря с тях по телефон тук там има някой да мека или да вкарва диалект или неправилно ударение. Но като цяло са единици.Голямата част си говорят правилно независимо коя част на страната са.
Та е въпрос на личен избор дали ще се постараеш върху говора си или напоително ще се обясняваш, че другите са по-зле, защото те мързи да поработиш върху него.

# 1 670
Работя в голямо предприятие с поделения из цялата страна.
Като говоря с тях по телефон тук там има някой да мека или да вкарва диалект или неправилно ударение. Но като цяло са единици.Голямата част си говорят правилно независимо коя част на страната са.
Та е въпрос на личен избор дали ще се постараеш върху говора си или напоително ще се обясняваш, че другите са по-зле, защото те мързи да поработиш върху него.
Абсолютен факт е това. В Бургас, Варна или Русе - голям брой хора си говорят най-нормално. Една идея по-меко, отколкото в София, ама при положение, че думите се изговарят правилно, това не би трябвало да дразни никого.

# 1 671
Нормално е да се постараеш да се впишеш в мястото, на което си се заселил, без значение дали е София или Рим. Чак не мога да повярвам колко аргументи се дадоха в стил "защо пък да се променям, вие да не сте много убави'" Simple Smile

Имам много приятели, които не са от София и не говорят меко. Явно е възможно!

Като дете прекарвах доста време в Пловдив, обичам града и приятелите ми там, с добро чувство пиша. Обаче, някакъв страшен комплекс ги тресе, любимата им тема беше как Пловдив трябвало да е столица и как, всъщност, пловдивският говор е най-правилен и книжовен. Един път дълго време слушах едно наистина интелигентно и начетено момче да говори по темата, даже ми каза "чуй как говорят по тиливизията". Дадох му лист и казах "хайде сега напиши тиливизия и ще разбереш." Той чак тогава се усети и се смя. Сега говори без акцент, освен че и много успешен в неговата област.  Да не се усещаш е едно, но ако упорито си пазиш диалекта насред София или Рим, няма как да очакваш уважение от околните.

# 1 672
  • на брега на морето
Колежката ми от Пловдив твърдо ненавижда София и софиянци
Сигурно е наритана от софиянец. Crazy Аз пък много харесвам Пловдив.
Лично на мен не ми пречи мякането или диалекта,  напротив. Не харесвам селския манталитет, който се привнася и най-отвратителното - безсрамието, безочието, дебелоочието да се говори, че София била мръсна. Кой я мърси?

# 1 673
  • София
Кои "ние"? По мои спомени, никой не е-каше в училище, нито пък някой от приятелите ми връстници е-ка. Това явление започнах да го забелязвам след училищна възраст и по мои наблюдения е връстник на промените, когато започна "завладяването". Това е някакъв мит, който се носи, и се повтаря като мантра от мьекащите като абсолютно безпочвен контра-аргумент.

подкрепям това мнение. никой от съучениците, съкварталците и останалите ми познати не е говорил с неправилно произношение.
изобщо, говорът в столицата се развали след отпадане на жителството.

затова и по-късно идващите смятат, че "в София се говори едикакси" - защото чуват преобладаващия развален говор на дошлите малко по-рано от тях.

може да някой да се сърди, да се чувства обиден, но това е истината. казвам го като човек, роден, израснал и живял достатъчно много години в София.

# 1 674
  • София
Кои "ние"? По мои спомени, никой не е-каше в училище, нито пък някой от приятелите ми връстници е-ка.
Може да си учила в добро училище?
Сега, обаче, е пълно с учители, които е-кат. (Побърквам се, както казах.) И много от тях са достатъчно възрастни, за да са били учители още преди промените.

Параходче, поне две трети от софийските учители вече са пришълци, не са софиянци...

# 1 675
...любимата им тема беше как Пловдив трябвало да е столица и как, всъщност, пловдивският говор е най-правилен и книжовен. Един път дълго време слушах едно наистина интелигентно и начетено момче да говори по темата, даже ми каза "чуй как говорят по тиливизията".

Да, много е правилен, според този говор следва буквата 'е' да отпадне от азбуката, защото и без това се произнася като 'и' (в западните краища пък се заменя с 'ъ'). Толкова ли е трудно, когато пише 'е', просто да кажеш 'е'? На някакво заинатяване ми прилича нежеланието поне малко да се постараеш да се придържаш към книжовната норма.

# 1 676
Колежката ми от Пловдив твърдо ненавижда София и софиянци
Сигурно е наритана от софиянец.
Не, Котьо. Пловдивчани като цяло по дефолт не харесват София. Уж, че мръсна им била, уж, че шумна. Истината е, че 99% от пловдивчани смятат града за уникално голям и икономически развит като за страната ни. Срещата със столицата и населението ѝ просто им напомня, че даже и някога да е било така, вече определено не е.
Казвам го като човек, живеещ в Пловдив.

# 1 677
  • на брега на морето
Бреййййййййй, това не го знаех. Peace

# 1 678
  • Пловдив
Те това е да прозреш истината. Wink

# 1 679
  • София
Да не би това да е някаква закачка м-у въпросното Рали и близките и, иначе не мога да си обясня.Наистина не съм чувала такова обръщение.
Около Севлиево, Габрово, употребяват  преимуществено пълен член, а възрастните членуват и личните имена, когато говорят за някого.
" Димитърът какво прави"?
И сакралната фраза, която съм запомнила от дете, когато колеха прасето:
"Обърни прасето откъм гъзЪТ, че да се опърли". Joy
Освен това, като закачка го имат това- " Надето, здрасти".........
Но не се употребява в други случаи.

Общи условия

Активация на акаунт