Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 955
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 635
За да не сбърка човек, най-добре да се опитва да изговаря думите, както са написани и ако чете "Добър ден", хубаво е, като си отвори устата, да се чуе именно това, а не "Добар диен".

# 1 636
Той поне се опитва да произнесе както се пише, ами софиянци къде виждат написано ходиме, говориме, че го произнасят?

# 1 637
  • Ямбол
Добър ден си го казвам нормално, но съм сигурна, че звуча различно , понеже за "е" не си отварям устата в стил "вижте ми зъбите".

# 1 638
  • В Космоса

. Сега говоря сравнително твърдо, но въпреки старанието ми, а наистина се старая, имам и желание, пак не е като да съм израснала сред твърдо говорящи.

Само да кажа, че твърдото говорене не е равно на правилно говорене.

Темата е за мекото говорене. Правилно/неправилно е друга.

# 1 639
  • София
Скрит текст:
Тук , в България сме винаги разделени.
Обединени са само властимащите.

Пак сложи цяла България на база само поглед от София. Единствено софиянци се делят и темата е един пример за това.
Да си видяла тема - какво са ни сторили на нас мекащите столичани?
Къде прочете това,което твърдиш?
И не се уповавам на тази тема.
Даже ти си пример за това.

Последна редакция: нд, 23 окт 2016, 23:18 от Wind .

# 1 640
  • София
Той поне се опитва да произнесе както се пише, ами софиянци къде виждат написано ходиме, говориме, че го произнасят?

не мога да разбера откъде тръгна в тази тема измислицата, че софиянци говорели твърдо и на "ме".
тези неща са характерни за много области в Западна България, но не бих казала, че софиянци говорят така.

това е някаква абсурдна измишльотина.

# 1 641
О, вероятно фрази от типа "Такава простотия е възможна само в София", излезли от устата или клавиатурата на провинциалисти, в никакъв случай не подкрепят тезата на Wind.

# 1 642
  • Ямбол
Тук , в България сме винаги разделени.
Обединени са само властимащите.

Пак сложи цяла България на база само поглед от София. Единствено софиянци се делят и темата е един пример за това.
Да си видяла тема - какво са ни сторили на нас мекащите столичани?
Къде прочете това,което твърдиш.
И не се оповавам на тази тема.
Даже ти си пример за това.
По отношение на говора и месторождението единствено софиянци се делят, като се мислят за нещо повече, докато останалите не правим разлика - софиянец ли е или от Гърмен, все са някакви там. В този смисъл друга тема тук не се е разисквала.

# 1 643
не мога да разбера откъде тръгна в тази тема измислицата, че софиянци говорели твърдо и на "ме".
тези неща са характерни за много области в Западна България, но не бих казала, че софиянци говорят така.
Всъщност обяснението е доста елементарно - т.нар. "стари софиянци" са в огромната си част хора от западна България, мигрирали към новата столица през XX век. Така че техните говори са станали доминиращи преди по-късните етапи на нашествие.

Мен също "ходиМЕ" ме кара да откачам. Слава богу, в София живеемЕ  hahaha и достатъчно хора, които не го ползваме.

И понеже по-горе се спомена "произнасяй, както се пише" - в общия случай това е вярно, но има думи, за които книжовната норма допуска леко потъмняване на последната гласна (спя, летя).

# 1 644
  • София
А не, бе, като Лили Иванова, "БлагодарЯЯ" Crazy

По-назад препрочитах няколко пъти, наистина не знаех, че е възможно Кате да се произнася Кати.
Виж, Иелиту съм го чувала hahaha

# 1 645
Сестра ми има картичка "за Катито от Ванито".

# 1 646
А да сте чували (из територия като Бизнес парка, че го споменахте), как звучи на срещи - организирамИ, обсъдимИ, договоримИ, ...Това от къде идва според вас? От желанието да се говори, както вие твърдите с "е" на края "като софиянци", ама да си го дооправим, а?

# 1 647
Значи, че не само не сте повлияли положително на селяните из Бизнеспарка, ами даже сте влошили положението. Хем мьекат, хем са добавили и мекане накрая.

# 1 648
А да сте чували (из територия като Бизнес парка, че го споменахте), как звучи на срещи - организирамИ, обсъдимИ, договоримИ, ...Това от къде идва според вас? От желанието да се говори, както вие твърдите с "е" на края "като софиянци", ама да си го дооправим, а?

Ти как би казала организираме без е накрая?

# 1 649
Кои "ние"? По мои спомени, никой не е-каше в училище, нито пък някой от приятелите ми връстници е-ка. Това явление започнах да го забелязвам след училищна възраст и по мои наблюдения е връстник на промените, когато започна "завладяването". Това е някакъв мит, който се носи, и се повтаря като мантра от мьекащите като абсолютно безпочвен контра-аргумент.

Общи условия

Активация на акаунт