Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 002
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 620
Единствено някоя баба или дядо (което е обяснимо) би говорил така. Но човек, като е решил да вижда само негативите, какво друго бихме могли да очакваме?.

# 1 621
  • Варна
Катя в звателен падеж е Катьо, ниповече, ни по-малко. "Кате" си е отделно галено име. По форма е в среден род (КатеТО).

А Петър как ще извикаш? С Петьо или с Петре?

# 1 622
Единствено някоя баба или дядо (което е обяснимо) би говорил така. Но човек, като е решил да вижда само негативите, какво друго бихме могли да очакваме?.

Joy Как баба и дядо, ела да чуеш как се говори в Бизнеспарка, и тогава се изказвай така категорично. Ще ти е интересно да се запознаеш с Йелиту, Йемиту, Лилиту, Надиту. Членуват си имената дори когато си говорят една с друга  Joy

# 1 623
Ужас, как въобще са ги взели на работа, и то в Бизнеспарка... ooooh!

# 1 624
  • София
Що да не ги вземат?
Нека бачкат, щом го могат, а колегите ще се разтоварват с тяхната селяния вместо с боксова круша или снимка на шефа. Mr. Green
ПП. За теб, Бизнеспарка да не е съпоставим с Уол стрийт?

# 1 625
  • В Космоса
Нина иронизира. Simple Smile

Аз съм от Ямбол. Страшно мекане пада. Grinning Живея в София от 17 години. Още в началото много се срамувах от говора си, постоянно ме питаха от къде съм. Стараех се да говоря твърдо, но ми звучеше толкова... не знам, имах чувството, че звуча още по-смешно в опитите си. Но постепенно свикнах да се слушам, не ми се струваше толкова изкуствен напъна и така. Сега говоря сравнително твърдо, но въпреки старанието ми, а наистина се старая, имам и желание, пак не е като да съм израснала сред твърдо говорящи. Та, не е толкова лесно, колкото го изкарват някои.

# 1 626
Що да не ги вземат?
Нека бачкат, щом го могат, а колегите ще се разтоварват с тяхната селяния вместо с боксова круша или снимка на шефа. Mr. Green
ПП. За теб, Бизнеспарка да не е съпоставим с Уол стрийт?
Горе-долЕ. Понеже четохме, че мьекащите работели основно като касиерки в Билла, та затова се учудих как са били допуснати да резилят Бизнеспарка.

# 1 627
Щом съм го написала, в действителност не съм чула около мен млади хора да говорят така. Единствено баба ми, лека ѝ пръст, се обръщаше към мен с "Йеме" Simple Smile, но тя използваше и доста остарели думи като "Тейко ти.." например. В друга тема съм писала, че учителката ми по история често произнасяше името ми с "И", вместо "Е", но тя беше около 55-год. и нямаше други "гафове".:Д

Честно, толкова ли зле положението в София, щом и тема има направена?? За съжаление, човек може да отговаря единствено за себе си. Тук, колкото и да си говорим (хейтим), на Йелиту, Йемиту, Лилиту и Надиту от Бизнес парка им е все тая. Wink Като се има предвид, че България не е много нормална държава и че всичко "най" е центрирано в София, не разбирам софиянци защо се възмущават, че отвсякъде се стичат "провинциалисти" към града им? Като ви е толкова неприятно, излезте на протест. Нека пред табелата на града поставят по един граничен полицай и един професор от БАН, и всеки "провинциалист", дръзнал да "превземе" и развали града им, да бъде изправен на устен изпит. Неиздържалите го - да им бият по един черен печат и всеки да се спасява по селата си!

После защо другите ни дискриминират и подценяват?.

# 1 628
 То си има табела, не си внимавала  Mr. Green
Скрит текст:

# 1 629
Сега като се замисля - ако тези хора не бяха викали  в метрото, нямаше да ги чуя и нямаше да има тема.

# 1 630
  • София
Тук , в България сме винаги разделени.
Обединени са само властимащите.

# 1 631

А Петър как ще извикаш? С Петьо или с Петре?

Един съсед зове сина си „Петъре” по много пъти на ден.

# 1 632
Аз бих го нарекла Пепи, какво е това Петьо, зеучи ми да не казвам като какво, само една буква е разликата.

# 1 633

. Сега говоря сравнително твърдо, но въпреки старанието ми, а наистина се старая, имам и желание, пак не е като да съм израснала сред твърдо говорящи.

Само да кажа, че твърдото говорене не е равно на правилно говорене.

По правилата за меки твърди съгласни: цар- цяр -
променя се смисълът, в зависимост от използването на мека/твърда съгласна-

още: бал- бял, вал- вял и т.н.

За 5 години учене в София така и не свикнах с  местното :ходА, говорА, мислА, вкл. и употребено от университетски преподаватели. Не от продавачки в Била.

В темата стана въпрос и за членуване на собствени имена. Вярно, не е правилно Лилиту, но от софиянци с учудване съм чувала, че не се членува и Румето, Ането и т.н. А не изглеждаха като хора, които да не са чели поне "Ането" на А.Каралийчев. newsm78

Сега мир Peace  и един малко смешен случай от ученическите ми години:

В час по руски, макар и от регион с по-мек говор не успяваме да кажем като хората , т.е. достатъчно меко, за да звучи правилно думата :"если" и както и да го произнасяме звучи по-твърдо от правилното произнасяне.

В един момент учителката ни казва: Добре, де, не успявате.А представете си децата от София и шоплука с тяхното "ЛЕле- малЕ" как биха успели да кажат :"если"/Като се опитва да каже съвсем по шопски "е" в думите, но и тя не успява така твърдо./

Тогава една съученичка, току-що дошла от Западна България казва почти обидено: "Да, ама те ще кажат по-добре :"ЭТОТ".На което, разбира се, нямаше какво да се възрази. Simple Smile

# 1 634
  • Ямбол
Тук , в България сме винаги разделени.
Обединени са само властимащите.

Пак сложи цяла България на база само поглед от София. Единствено софиянци се делят и темата е един пример за това.
Да си видяла тема - какво са ни сторили на нас мекащите столичани?

Общи условия

Активация на акаунт