Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 810
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 680
Това пък никога не съм го чувала в Габрово, Севлиево и регионът.

Омекотяването не ме е дразнело, когато е придружено с правилно говорене. Дразни ме "пазаря", но не ме драсни преминаване на е в и.

Нагоре ме бяха питали за английския. Има много акценти и има анекдоти и майтапи, но са си приемани по принцип. Писах за новозендланците, които говорят много "меко" там е отива в и и докато се напаснеш си е майтап.

# 1 681
Прави ми впечатление, че повечето пишещи тук бъркат редукцията с меко произношение. Пловдивското И не е мьечене, а редукция- замяна на една гласна с друга. Там и О се заменя с У и шоколадът е шукулад...Обаче типично меко произношение няма. По-на изток е раят на меко говорящите, от Стара Загора към мурьету.

# 1 682
  • на брега на морето
Класически пример - СтоЙчков - чи, пичели вместо че, печели.

# 1 683
  • София
Не, Котьо. Пловдивчани като цяло по дефолт не харесват София. Уж, че мръсна им била, уж, че шумна. Истината е, че 99% от пловдивчани смятат града за уникално голям и икономически развит като за страната ни. Срещата със столицата и населението ѝ просто им напомня, че даже и някога да е било така, вече определено не е.
Казвам го като човек, живеещ в Пловдив.
Това си е противопоставяне, както Левски и ЦСКА. Още по соцвреме съм чувала в казармата да си викат "кестени" и "майни".
А Пловдив си има история и причини за гордост много преди София. Ако не беше Берлинския конгрес и оставането на Пловдив в Източна Румелия - не зная дали София щеше да има шансове за столица.

# 1 684
А всъщност какво значение има. Пловдив и София са на по-малко от 200 км. България не е федерална република и не виждам защо трябва да има подобно противопоставяне.

# 1 685
  • София
О, едно време противопоставянето и даже омразата бяха още по-жестоки.
Майка ми е от Сливен.

Иначе на мен ми е много смешно как говорят в Лийдс - и там миекат.

# 1 686

Ох, че ме разсмя с това "мурьету" и се сетих за един виц:

Варненка отива в София и започва разговор там:

В: Може ли да Ви говоря на ТИ?
С: Да, разбира се.
В: ИзвьиньеТИ.......

Joy

А ние между нас се шегуваме с Чилифона и Чиливизора... Simple Smile Да, от Варна съм и живея във Варна и уж не говоря много мьеко, но като отида в София веднага усещат разликата в говора. Но на мен ми е забавно и винаги се сещам за този виц.

# 1 687
  • Варна

Ох, че ме разсмя с това "мурьету" и се сетих за един виц:

Варненка отива в София и започва разговор там:

В: Може ли да Ви говоря на ТИ?
С: Да, разбира се.
В: ИзвьиньеТИ.......

Joy

А ние между нас се шегуваме с Чилифона и Чиливизора... Simple Smile Да, от Варна съм и живея във Варна и уж не говоря много мьеко, но като отида в София веднага усещат разликата в говора. Но на мен ми е забавно и винаги се сещам за този виц.
"Извинети", трябва да е казала. Варненци не говорят толкова меко. От Добрич и Силистра е този акцент.

П.П. да не говорим, че Варна е пълна с хора от Добрич и Силистра. Joy

# 1 688
"Извинети", трябва да е казала. Варненци не говорят толкова меко. От Добрич и Силистра е този акцент
Peace Баба ми беше добруджанка.

Добричлии от своя страна се дразнят от тезата, че Добрич е квартал на Варна. Grinning

# 1 689
Това противопоставяне го има и между Варна и Бургас, не е само патент за София - Пловдив.

# 1 690
А всъщност какво значение има. Пловдив и София са на по-малко от 200 км. България не е федерална република и не виждам защо трябва да има подобно противопоставяне.

Аааа то желанието да надмощие в повечето случаи тресе най-вече пловдивчани. Софиянци обикновено кротко споделят, че Пловдив им харесва. Но това не стига. Майните искат да са голям и много силен икономически град. И аз искам ама не е.
Пловдив си има своето очарование - приятна смеска между ърбън и прованс. За жалост под тепетата пари нЕма. Това е, което те не искат да признаят. Оттам и нехаресването.

# 1 691

И варненци изобщо не мърморят срещу пришълците.

# 1 692
  • София

Аааа то желанието да надмощие в повечето случаи тресе най-вече пловдивчани. Софиянци обикновено кротко споделят, че Пловдив им харесва.
Всъщност, едва ли има софиянец, който да каже че мрази някой от останалите градове.
Аз поне, не съм чула.

# 1 693
Да, само дето си мечтае да се върне жителството. Mr. Green

# 1 694
  • София
Да, само дето си мечтае да се върне жителството. Mr. Green
Разбира се, че ще си го мечтае!
На теб, ако ти се натресат в двора цигани от кол и въже, няма ли да искаш да се махнат?
Читавите хора винаги са можели да си извоюват жителство и да останат в града, а тези, които не стават за живот в голям град, оставаха на село, където си изкарваха прехраната с това, което могат да вършат.
Сега кьораво и сакато се изсипва и съсипва качеството на живот- и на тези от провинцията, които са дошли за по- добра кариера тук.
Само че, малко акъл се иска, за да схванеш, че прословутото " Аз не сакам да съм добре, а Вуте да е зле", до никъде не води.
София е родния ми град- моето " у дома".
Не е "Софето", в което някои идват да си вадят хляба, да бъдат анонимни и да се държат като вандали.
София е проектирана за население от 500 000 души максимум, а е 2 милиона.
Ходим си по главите, задушаваме се, изнервени сме.
Ако на теб ти създадат такъв дискомфорт " у дома", как ще реагираш? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт