Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 865
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 725
 Simple SmileМоже и да не ви харесва самочувствието на база месторождение, но си го имаме, напън за столичани в повече има постоянно, някои се задържат други не успяват.
На вас какво ви пречи да се фукате че сте родени в село Х или игрек.
А такъв комплекс не съм забелязала в пловдичани или варненци, от тези които имам наблюдение разбира се.
Добре е, човек да си харесва мястото на раждане и то да му дава самочувствие, идентичност на нация така се гради почва се от малките клетки - та се стигне накрая до националната идентичност.

На гастарбайтерите в собствената си държава няма как да им харесва, живещите по другите места в държавата с уреден живот не им хрумва нито да идват тук, нито да мразят, нито пък имат комплекси от това че столичани имат самочувствие, защото и те си го имат.

# 1 726
Факт е, че неприязънта е взаимна. Точно колкото някои софиянци не понасят провинциалистите, толкова и някои провинциалисти не понасят софиянци. Но е мега тъпо и едните, и другите като малките деца да викат "Ама вие първи почнахте".

# 1 727
  • В Космоса
Предполагам има софиянци, които също са се преместили да живеят по различни причини, я в някое селце, я в в друг град, я в чужбина. Как ли са приети на новото място? Дали радушно или така, както те приемат "селяните"?

# 1 728
 Simple SmileТази неприязън е израз на неудовлетворението от собствения им живот, защото е по лесно да мразиш софиянци, отколкото да си помислиш, че те не са ти виновни за скапания живот.
А за приемането тук или там зависи от средата, в която отиваш или излизаш.
Не може хем да казваш света е глобално село и в същото време, да не си адаптивен, което освен всичко друго включва и говора предмет на тази тема - като иска мекащия да се откроява никой не му пречи, но pащо пък после се сърди че му се подигравали или че софиянци били виновни, че имали самочувствие.

# 1 729
  • София - Рим и обратно
На мене точно съчетанието ми направи  въпечатление   - КазА, чье може.  
Така говорят всички провинциалисти, които искат да си прикрият мякането. И май най-вече пловдивчани.
Обаче е страшно - отвсякъде се мяка яко, понякога ми е трудно да ги разбера какво казват.

# 1 730
  • В Космоса
Аз познавам доста хора от източната част, които значително са си потвърдили говора, но нито един от западната, който да си го посмекчи малко.  Grinning

# 1 731
Simple SmileТази неприязън е израз на неудовлетворението от собствения им живот, защото е по лесно да мразиш софиянци, отколкото да си помислиш, че те не са ти виновни за скапания живот.

Само софиянци се дразнят от другите,
това е поредната тема сигурно,
ти, например, като си толкова успяла защо не спираш да се дразниш три дена по темата ?!?

Така говорят всички провинциалисти, които искат да си прикрият мякането. И май най-вече пловдивчани.

Така се говори в София или ще кажеш, че Ицо Хазарта, който е завършил НГДЕК, не е софиянец:
''Копеле, к'во станА, кАжи к'во станА ... ''- това е шопски говор ...

# 1 732
  • В Космоса
Така говорят всички провинциалисти, които искат да си прикрият мякането.

Е това в тъпо, да прихващаш неправилно ударение, но за да си оправиш мекото говорене изисква сериозни усилия. И в процеса неминуемо изпускаш по някоя и друга мека сричка.

# 1 733
  • София
Не виждам някой да подхожда с омраза или неприязан към софиянци или столицата.
Изобщо деленето в малка България по този критерии е смешно!
Аз не деля хората на софиянци и провинциалисти, камо ли на "селяни".
Неприязанта, с която хората говорят за хора родени на село е показателна за тях. Виждала съм стойностни хора, без значение къде са родени!
Злобата и омразата в българската нация ме учудва все повече и даже плаши.

И стига с тва "мякане" де, все едно да те дразни, че руснаците говорят на руски, германците на немски и т.н.
Аз не видях някой да обижда софиянци, слагането на етикети, по всякакви критерии е некоректно.
И само за протокола, в Пловдив не се говори меко, а се говори на "и". И на мен ми прави впечатление някои диалекти и особености на говора от различни райони, но нито съм тръгнала да им се дразня, нито да ги обиждам.
Нормално всеки да си обича града, но не значи че трябва да мразиш останалите, и да ги подценяваш!

# 1 734
Така се говори в София или ще кажеш, че Ицо Хазарта, който е завършил НГДЕК, не е софиянец:
Това е софийски сленг, беее...  Sunglasses

# 1 735

Само софиянци се дразнят от другите,
това е поредната тема сигурно,
ти, например, като си толкова успяла защо не спираш да се дразниш три дена по темата ?!?

Laughing Laughing Много се засегна, явно доста подигравки си отнасяла.
А примера с Ицо Хазарта е крайно неудачен, може да говори и жаргон,а имайки предвид професията му, даже е условие,  а може и да говори перфектен български когато дава интервюта и да ти кажа интересни са му, може да мисли човека.
А шопския диалект обхваща една доста обширна част от София област, и месторождение град София не е равносилно на говориш шопски диалект.

# 1 736
Не виждам някой да подхожда с омраза или неприязан към софиянци или столицата.
Тук в темата или изобщо? Като мелез между баща трето поколение софиянец и майка от едно малко градче имам доста преки наблюдения и за двете страни. Майка ми, въпреки че прекара голяма част от живота си в София и беше омъжена за софиянец, и до ден днешен не е спряла да мрази софиянци. Когато синът ми беше малък, в родното градче на майка ми се заигра на площадката с някакви дечица. Всичко вървеше добре, докато не го попитаха откъде е и при отговора "От София", малчуганите само се спогледаха и дружно го ступаха. Поне моите наблюдения са, че и от двете страни е пълно с комплексари.

# 1 737
Моята майка пък е дошла на 18 години в София от Стара Загора. Обичаше града, познаваше града, имаше активен живот и много приятели в града и говореше правилно - и граматически и интонационно. За мен тя беше истинска столичанка.

# 1 738
Laughing Laughing Много се засегна, явно доста подигравки си отнасяла.

Не, не съм отнасяла и не съм се засягала, защо го реши,
даже тия оплаквания към провинциалистите само тук ги срещам, приятелите  много обичат да ги каним в провинцията по празниците по системата ''ол инклузив - руум сервиз'': ))  имах едни колежки  преди празници все казваха- ''Блазе ви, че имате къде да отидете без да плащате.'' , защото ние имаме къде да отидем да се разсеем, а те ще си седят да си кукуват тук...

Твърдият говор не е само в София, впрочем, не знам защо си мислите, че само в София се говори твърдо, а в останалата част- меко...

# 1 739
  • София - Рим и обратно

Говорим за смесицата от мякане и неправилни шопски ударения. Или и това не схващаш?

Общи условия

Активация на акаунт