Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 781
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 740
Да, схващам, и ??
=========================

Забелязвам, че все левичарите, комунистите и русофилите се дразнят от хората, които не са от София, само Трещерица е изключение ...

# 1 741
Да, схващам, и ??
=========================

Забелязвам, че все левичарите, комунистите и русофилите се дразнят от хората, които не са от София, само Трещерица е изключение ...
Хехе, точно си казах: Ей я на eau да говори на тема, различна от политическа, а то....  Grinning

# 1 742
  • Пловдив
На мене точно съчетанието ми направи  въпечатление   - КазА, чье може.  
Така говорят всички провинциалисти, които искат да си прикрият мякането. И май най-вече пловдивчани.
Обаче е страшно - отвсякъде се мяка яко, понякога ми е трудно да ги разбера какво казват.
Както вече се поясни, пловдивчани не смекчават Е-то, тоест не казват "чье", "нье" или "тье". Онова другото се нарича редукция.
Колкото до страшното и "трудното" разбиране - да потретя: не е лесна вашта. Wink

# 1 743
  • В Космоса

Това не знам дали е така, но и съм забелязала русофили, които се дразнят на мекия говор на сънародниците си, а мекия на братушките го почитат. Grinning
Между другото и мекото говорене не се удава лесно на всички. Аз много се кефех, че с лекота докарвам руския говор, докато мои състуденти си спомням как си кълчеха езиците, е не могат и не могат. В училище нямам спомен как се справяха съучениците ми, сигурно добре. Simple Smile

# 1 744
  • Пловдив
Уишмастър, кое градче, ако не е тайна?  Laughing
По градчетата стават такива работи, впрочем, не от вчера:
Скрит текст:
Започнах да се разхождам сам из града и веднъж, точно пред къщата на Алеко Константинов, едно момче ме спря и каза:
- Ти софиянец ли си бе?
- Да - казах аз.
- Искаш ли да ти тупна един?
- Не.
- Тогава няма да минаваш оттука.
- Ами откъде да минавам?
- Ще обикаляш.
- Няма да обикалям!
- Няма ли - То се засили да ме ритне, но в последния миг го достраша. Аз се изпъчих и взех да повтарям:
- Кво бе? Кво бе?
Явно беше, че и двамата ни е страх да се сбием. И дълго време след това като се срещнехме то свиваше ръка в юмрук и го допираше до брадата си, а аз се правех, че не го виждам. По-късно се сприятелихме.

Аз имах един колега от Годеч, който от гимназист беше живял в София и разправяше, че като си отидел в Годеч и заговорел книжовно, местните му връстници го гледали с подозрение тип "тоя па какво се прави на гражданин". Подозирам обаче, че има и известна доза преувеличение в разказа - разбира се, не измислица, просто преувеличение.

# 1 745
Много деликатна работа са това провинциалистите. Каквото и да му кажеш, все е обиден, а София и софиянци може да се плюят на воля.

# 1 746
  • София
Сега се сетих за приятелско семейство от Трън. Детето им е първо поколение софиянец.
Родителите,които са родени и отраснали в Трън, имат самосъзнание на трънчани, но детето казва , че е софиянец.
При това положение, ако вие сте от Варна и Пазарджик,но детето ви расте в София, какво мислите? Може и да е обратното. Родени в София родители живеещи в Хасково, какво ще е самосъзнанието на детето?

# 1 747
  • Пловдив
Ми моят баща е роден в София. Аз - не. Очевидно няма как самосъзнанието ми да е на половин етническа софиянка - въпрос е на местораждане и местоизрастване. Wink Същото с Варна, Пазарджик и Хасково.

П.П. Има го очевидно и момента на по-престижното място (демек по-големия и важен град), иначе казано, ако си роден и живял до 10-годишна възраст в Исперих (или Горно Трънково), а после - в Русе, или пък ако си роден и расъл до 10-годишен в Русе и после си се преселил в Исперих, според мен често и в двата случая ще има тенденция да предпочиташ да казваш, че си русенец, но като цяло водещото е местораждането и местоизрастването.

Последна редакция: вт, 25 окт 2016, 10:59 от Магдена

# 1 748
 Simple Smile Всички тия примерчета са свързани с адаптивността към мястото и групата, не всекиму се удава, но за това не са му виновни другите.
 Simple SmileСамосъзнанието на детето ще си го определи то- а в тоя пример е видно, че не желае да се свързва с месторождението на родителите си, което е нормално ако целия съзнателен живот му е минал в София.

# 1 749
  • София
...но като цяло водещото е местораждането и местоизрастването.
Не съм съгласна. До 18 годишна живеех във Видин, но съм родена в София. От 22 години София е моят дом, чувствам се на мястото си. Когато ходя във Видин веднъж годишно примерно, се чувствам като пришълец. Мой близък приятел от там ми казва, че отдавна съм се претопила и придобила софийски манталитет. Предполагам, че не го казва като похвала, но реално не ме интересува. В София ми е работата, приятелите, семейството, домът; тук си плащам сметките и данъците... Надали съм по-малко софиянка от "истинските" софиянци.
Мъжът ми обаче и друга бира. Когато ходим някъде и ни попитат "от къде сте", отговаря, че е от Видин. Ето че за 20 год. човекът не се е натурализирал.  Mr. Green

# 1 750
  • Пловдив
Може, не споря; обаче това означава, че "самосъзнанието" е нещо съвсем непостоянно и въпросът за детето и родителите, зададен по-горе, съвсем губи смисъл.

Едит. Не непостоянно, грешно се изразих, но не и дадено веднъж завинаги и със сигурност няма да зависи от местораждането на родителите, от "самоопределянето" им - също.

Последна редакция: вт, 25 окт 2016, 12:13 от Магдена

# 1 751
  • София

И то не заради вас софиянци или заради самия град, ами заради пренасочването на масата хора тук! Сега ще кажете, ами ходете си, е да, ама не, така се концентрират нещата тук, че понякога няма избор.
На нас ни е известно, че е така.
Което не прави по- поносимо влошаването на живота ни.
И не виждам защо, когато реагираме на дразнещите проявления на нежеланието ви да се интегрирате, скачате като ощипани!? newsm78

# 1 752
Не виждам някой да подхожда с омраза или неприязан към софиянци или столицата.
Тук в темата или изобщо? Като мелез между баща трето поколение софиянец и майка от едно малко градче имам доста преки наблюдения и за двете страни. Майка ми, въпреки че прекара голяма част от живота си в София и беше омъжена за софиянец, и до ден днешен не е спряла да мрази софиянци. Когато синът ми беше малък, в родното градче на майка ми се заигра на площадката с някакви дечица. Всичко вървеше добре, докато не го попитаха откъде е и при отговора "От София", малчуганите само се спогледаха и дружно го ступаха. Поне моите наблюдения са, че и от двете страни е пълно с комплексари.

и по мое време биеха за това, че си от София. Заради това някакви съученици казваха че са "от красно село" Simple Smile)))

между столица и провинция конфликти и пренебрежение има навсякъде. Берлин е беден, но секси, швабите са богати, но селски, но пък им пращат пари за летището и тн и тн.

Заради Брекзит също много се плюха ситито и провинцията.

# 1 753
Имаше някакви дразги, но обикновено бяха по кръчмите в провинцията с местните бекове и беше в пубертета. Аз като бях дете си играех прекрасно с местните деца, с част от които още сме приятели. Синът ми е бил също добре приеман.

В София пък имаше едно момиче от Бургас, което през лятната ваканция идваше при баба си, а ние се чудихме как идва в София, вместо да си седи на морето Simple Smile.

За мен подобен антагонизъм между София и провинцията е проява на някакви комплекси и от двете страни. Дразни ме обобщаването. Разбирам да се дразня от "селянина" изхвърлящ си боклука през балкона или от някой, който говори на неразбираем диалект, но не виждам защо да се дразня на интелигентен човек, който говори леко по-меко.

Между другото най-много селяндури се преселваха в София по време на гражданството, заради измислените заводи. За това и комплексите имат не добра слава. Имаше и доста строителни работници по време на бума, но те бяха предимно преходящи.

# 1 754
При това положение, ако вие сте от Варна и Пазарджик,но детето ви расте в София, какво мислите?
Майка ми е врачанка, баща ми беше добруджанец. Още докато е бил малък, родителите на баща ми се преселват в малко градче на около 10-12км. от Варна. Родена съм във Варна, учила съм там, чувствам се варненка.

България е малка като площ, но хората от различните краища са много различни като.. манталитет.

Последна редакция: вт, 25 окт 2016, 13:27 от green_eyes14

Общи условия

Активация на акаунт