Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 738
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 860
Аз сравнявам крайно лаишки, по наблюдения, каква беше София преди 30 години и каква е сега. И колко се разрасна.  И териториално и по гъстота.  

# 1 861
Съмнявам се, беше ги страх хората, за да не ги накарат да плащат данъци в Сф. Ти говориш с числа, за които знаеш източника. Аз имам впечатление, в старта ми работа от 100 човека, аз и още един бяхме родени в Сф и регистрирани в Сф. Колегите казаха, че са посочили по адресна регистрация, че живеят, точно защото не са се регистрирали.  И аз да бях, и аз така бих посочила.

Ето, тук четат много хора, могат да споделят как са се преброили, ако ти е толкова важно. Един - два дни в Сф и ще разбереш, че не са 1,3 милиона много отдавна.

Даун, ще живеят, но е малко вероятно да работят на тези места. Лични впечатления.

Естествено, че няма да работят там, за това казах, че инфраструктурата е важна. За мен лично е не много обосновано това концентриране на бизнеса в София, предвид размера на страната и наличието на интернет комуникации, но явно е по-удобно.

Трещи, няма сравнение каква беше преди 3о години, но и живота по принцип е несравним с този, който имахме тогава. И аз си спомням полу празните улици, липсата на трафик, а разходката ми рано сутрин по Фритьоф Нансен след като са я измили  Heart Eyes. Спомени....

# 1 862
Скрит текст:
"... Всдички живеят в софия"

Това съждение следва нежеланието да се борави с цифри. В темата, пък и не само в нея, всеки играе с числата както му скимне. Разлика между 1 милион, 1.2, 1.5 , 1.8 милиона никой не прави, просто си казва : София е над 2 милиона, и така. Където милион и половина  - там и два. По подобен фриволен начин, за съжаление, се артикулират числа на ниво министри, че и нагоре.

А какво казват числата: Съгласно данните от преброяването през 2011 в София живеят 1,3 млн души. Съгласно статистиката на ГРАО - през 2015 - пак толкова: 1, 28 млн. За какви милион и половина, хеле пък за какви два милиона говорим, че и нагоре? Да, това са ориентировъчни цифри - точния брой за всеки момент не знае никой, и няма как да го знае. Важното е, че статистиката не може да се отличава от действителността кой знае с колко, и в никакъв случай не със стотици хиляди. Просто е несериозно да се брои "на око",  по "нашия вход", да се приказват небивалици за "200 000" коли, напускащи София за ден. Това, че го правят и министри, не го прави по-вярно.

Методиките, по които горните числа са изведени имат своите минуси. Разбира се, че има хора, които не са преброени. Има и такива, които ГРАО не лови. Броят им донякъде се компенсира от регистрираните, но неживеещи в София хора. 

Два милиона няма, но милион и половина е съвсем реалистично. Много хора не си правят труда да се регистрират докато не сменят постоянния адрес. Всъщност и аз за почти 10 години в София така и не се регистрирах. Да не говорим за студентите.
Така е, но и много софиянци си се водят, че живеят в София, а всъщност са в Америка, Англия, Германия и т.н.

# 1 863
  • Пазете Гор
Разрасна се, Трещи (от 1.05 млн - тоест значителен ръст от 30%), а още се автомобилизира  и се активизира. Работещи-ежедневно пътуващи от Елин Пелин, Самоков и Перник е нещо обичайно.

Спирам, просто исках да уточня числата, източниците и понятията. Простете, че прекъснах темата за акцента.

# 1 864
  • MI
Така е, но и много софиянци си се водят, че живеят в София, а всъщност са в Америка, Англия, Германия и т.н.
Всъщност кога те отписват от че не живееш на дадено място ( и от избирателни списъци)?  newsm78 Нали си ти остава лична карта с постоянен адрес записан в нея, нищо че имаш регистрация някъде извън България и живееш там. Така и не разбрах каква им е методологията за тези случаи. Оставам с впечатлението че отговорът е никога.

А София и според официални данни е нараснала с близо 200 000 от началото на 90те години, нормално е да се вижда и с просто око. Но това увеличение е нищо на фона на увеличението през предходните десетилетия.

# 1 865
Направо ми идва да си оставя телефона някоя да ми помечи малко  hahaha, не съм чувал такъв говор отдавна, шми е интересно, но не гарантирам колко ще издържа  Mr. Green

# 1 866
.... Един - два дни в Сф и ще разбереш, че не са 1,3 милиона много отдавна....

Как, за Бога, ги разбирате тия неща за ден-два? То бива наблюдателност, ама... Как изглежда един град ако е 1, 25 млн, и ако е 1,6 млн?

Спирам дотука, няма никакъв начин да споря с "личните" данни на всекиго. Показах кои са източниците, пък който иска, да брои хората по улиците, или в офиса си, па да умножава по каквото ще.

...- може милион и половина да не е много, но като процент, особено на хора в работоспособна възраст, е направо катастрофа за останалата част от страната.

Милион и триста хиляди.  Laughing. Да, диспропорцията, описана от теб е проблем.

София през целия ми живот е била милионен град. Само, че аз си спомням София от детството ми, застрояване, хора по улиците и т.н, хора в автобусите, места в училищата... В детството ми всички (буквално) около мен бяха родени в София, сега, казах вече, от фирма 100 човека - 2ма Simple Smile).
В крайна сметка няма значение кой спи в София. През деня хиляди идват така или иначе.
Всъщност, началното ми твърдение беше, че е голяма глупост изобщо да се делим по признак местожителство. Като ви чета, обаче ..

# 1 867
  • MI
Всъщност, началното ми твърдение беше, че е голяма глупост изобщо да се делим по признак местожителство. Като ви чета, обаче ..

Не по местожителство, а по родно място.  Laughing Недей че иначе ще пламне и враждата живеещи в България - живеещи в чужбина.

# 1 868

Всъщност, началното ми твърдение беше, че е голяма глупост изобщо да се делим по признак местожителство.

Защото си от София.

# 1 869
  • София
Колкото и да ти е трудно на теб да повярваш, аз не мьекам и дори не говоря твърдо. Случвало ми се е чужд акцент да ми намират ( Rolling Eyes) просто защото не могат да разберат откъде съм, а явно нещо леко е останало от всяко място на което съм живяла. Аз казвам друго - и софиянци масово не говорят правилно. Факт е, не ме интересува на някой харесва ли му това или не. Просто книжовният език е най-близък до диалектите от централна България, не до софийския. И пак не разбрах, работниците преселили се за Кремиковци ли са облагородили София? Защото с тяхна помощ София е станала милионен град (планирано при това) като знаем всички. И техният говор ли е новата норма за правилно говорене?
Не визирам теб, защото не те познавам.
Не съм твърдяла, че всички софиянци говорят правилно- явно, си минала поста ми по диагонал, за да си отговориш това, което си намислила.
Хората, дошли на работа в Кремиковци и в строителството, попадайки сред нормално говорещи, в голямата си част изправяха диалекта, а децата им въобще не го наследиха, защото в училище не преподаваха от кол и въже дошли учители, а говорно грамотни.
От друга страна, следващите тук, както и учещите в средното, също изправяха диалекта още първата година- говоря от личен опит, тъй като в техникума имах съученици от цяла България.
И от Русе, и от Бяла също, но всички заговориха правилно още в края на първата учебна година.
Накратко- хората, които преди падане на жителството, се преселваха тук, бяха достатъчно интелигентни, за да искат да се развиват и да се качат едно стъпало поне по- нагоре, докато огромната маса от пристигналите след промените, опиянени от анонимността си в големия град, слизат по- ниско, отколкото биха го направили в родните си места.
И ако за продавачките във Фантастико е донякъде разбираемо, то девойките с претенции, градящи " кариера", са леко ..........смешни.

# 1 870
  • София
Не зная колко са приходящите и кой откъде е, но като им слеят почивните дни, в София си беше абсолютен кеф.
А сега поне наполовина ще намалеят тия прекрасни моменти, но бизнесът си е бизнес.

Кафе, Hug

# 1 871
  • София
Как, за Бога, ги разбирате тия неща за ден-два? То бива наблюдателност, ама... Как изглежда един град ако е 1, 25 млн, и ако е 1,6 млн?

Спирам дотука, няма никакъв начин да споря с "личните" данни на всекиго. Показах кои са източниците, пък който иска, да брои хората по улиците, или в офиса си, па да умножава по каквото ще.
Не знам защо толкова вярваш на данните от преброяването, но ето ти още данни, пак от НСИ......... Joy
   (брой)
2015
Общо
София   237080
София (столица)   1319804
гр. София   1231981

Всъщност, не ги давам, за да споря- по- скоро искам да ти кажа как можеш да разбереш за 2- 3 дни, че градът е набъбнал с половин милион души.
Достатъчно е да си видял как се влизаше и излизаше в Люлин преди и как е сега.
И като се придвижиш от Пазара до тунела за 20 минути, ще ти се изясни.
Същото е и от Младост, нищо че разшириха булевардите, че оправят Околовръстното.
Ако тръгнеш по улиците днес, след като не си стъпвал в града няколко години, пак ще отчетеш наплива.
И последно- като обиколиш новите части на кварталите, застроени до Околовръстното чак и пресметнеш или видиш статистиката на новопостроените сгради, ще си дадеш сметка как стоят нещата.
ПП. Както вече писах, София е рингово разположена, проектирана е за 350 000 души, с резерв до 500 000.
Не може да се разраства безкрайно и затова цялото население се прескача, пресичайки я.

# 1 872
Ами всъщност си права, че стара София е предвидена за толкова, но с метрото, кварталите и приобщаването на околните села, и градчета си става съвсем ок за повече население. Изисква се планиране и да, натоварва се трафика и центъра или центровете.

# 1 873
Всичко това с точната бройка на населението в посока "не е 2 000000, а 1 300000" има за цел какво? Да изкара София малко градче ли? Спрямо Лондон, Париж, Рим... сигурно. Но спрямо нашата си страна? Даже с 1 300000 столицата пак си е както се казва "друга България".

# 1 874
  • Варна
Целта е да се споменават коректни факти, един вид уважение към събеседниците.
Ама що ли му трябваше да се обажда, хората си пишат по усет и това е. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт