Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 680
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 845
  • MI
Май ще се окажа права, според преброяването в София живеят 1,3 млн. Ако сложим всички, които не са били по това време там и не са ги хванали при преброяването и тези, живеещи в околните сателитни слела и градчета, ще стигнем до милион и половина.

# 1 846
  • Пазете Гор
Нерегистрираните се "засичат" при преброяването. А преброяването не е просто сумиране на анкетните карти - има и контроли. И пак повтарям - има много и много хиляди, които със софийската си регистрация живеят в Григорево, в Пазарджик, "на" Слънчев Бряг, в Атина или Ню-Йорк.

Не случайно числата от двата подхода са почти еднакви.

Докато няма представерни някакви други данни, па макар и косвено изчислени, няма да приемам за вярна никаква цифра над 1,3 милиона души. Всеки, разбира се, има право да назовава каквато ще цифра, но без обосновка тя е нищо освен преценка от въздуха.

Между другото - който има глава на раменете си и изправен калкулатор - може да анализира данните на КАТ, отскоро публични. Те също не сочат кой знае каква разлика със споменатите.

# 1 847
  • София
ВЕрно ли? Ти цял свят ли познаваш, Ох'Аман? Аз лично познавам всякакви хора и от големите, и от малките градове - умни и тъпи, прости и възпитани. досега не съм забелязала зависимост често казано. Да не говорим, че от графиката, която сложих ясно се вижда кои години се е увеличили рязко населението на софия. Т.е. гръмогласните софиянци в огромната си част са първо или максимум второ поколение "кореняци" - несериозно дори за България, камо ли за страна с по-малко преселения (по обясними исторически причини). А преди това всъщност и софиянци са били жители на малък град. Значи, прости ли са били и те преди няколко десетилетия? И идването на работниците за Кремиковци ли ги е облагородило?  Thinking
Вярно е, колкото и да ти е трудно да повярваш!
Всеки, дошъл от друго място, трябва да се интегрира, за да не се отнасят с него като с пето колело и да го гледат отвисоко.
Това се отнася и за родените тук, също.
И да, по принцип " всички сме от село", но важното е, когато дойдеш в големия град, да се интегрираш, да приемеш порядките.
За правоговора дори не ми се пише- та, що за самоуважение трябва да имаш, да се изтъпаниш сред интелигентни и грамотни хора, мьекайки така, че да не могат да те разберат? newsm78
И да тропаш с краче, че така ще си говориш, щото не било важно, а тези около теб, са длъжни да те приемат като равна, да не се дразнят, че и да замьекат като теб, за твой комфорт!?? Mr. Green

# 1 848
Куркума, преброяването беше онлайн. Много хора, които живеят от години в Сф, посочиха други населени места.

# 1 849
  • София
Това с надуването на софиянци е поредната измислица на комплексирани провинциалисти.
Аз няколко пъти подчертах, че ако не викаха в метрото, нямаше да ги чуя и нямаше да има тема.
Това съм го чувала още преди 30 и нещо години "Вие, софиянци, сте много надути".
А аз си умирам от кеф, че съм отишла на някакво село, което дори не е мое и в този момент искрено им завиждам, че са там.
Изказване на майка ми - "Цяло следване се опазих от кандидати за жителство, та накрая се натресох на баща ти."

# 1 850
  • MI
Куркума, аз затова казах от преброяването, а не по местожителство. Но пак има нехванати - хора, които не са си били на адреса, които са били заминали за родното място и т.н. Мен са ме броили така при родителите ми веднъж, просто минаха от там докато бях на гости.  Peace

Скрит текст:
Вярно е, колкото и да ти е трудно да повярваш!
Всеки, дошъл от друго място, трябва да се интегрира, за да не се отнасят с него като с пето колело и да го гледат отвисоко.
Това се отнася и за родените тук, също.
И да, по принцип " всички сме от село", но важното е, когато дойдеш в големия град, да се интегрираш, да приемеш порядките.
За правоговора дори не ми се пише- та, що за самоуважение трябва да имаш, да се изтъпаниш сред интелигентни и грамотни хора, мьекайки така, че да не могат да те разберат? newsm78
И да тропаш с краче, че така ще си говориш, щото не било важно, а тези около теб, са длъжни да те приемат като равна, да не се дразнят, че и да замьекат като теб, за твой комфорт!?? Mr. Green

Колкото и да ти е трудно на теб да повярваш, аз не мьекам и дори не говоря твърдо. Случвало ми се е чужд акцент да ми намират ( Rolling Eyes) просто защото не могат да разберат откъде съм, а явно нещо леко е останало от всяко място на което съм живяла. Аз казвам друго - и софиянци масово не говорят правилно. Факт е, не ме интересува на някой харесва ли му това или не. Просто книжовният език е най-близък до диалектите от централна България, не до софийския. И пак не разбрах, работниците преселили се за Кремиковци ли са облагородили София? Защото с тяхна помощ София е станала милионен град (планирано при това) като знаем всички. И техният говор ли е новата норма за правилно говорене?

# 1 851
  • Пазете Гор
Куркума, преброяването беше онлайн. Много хора, които живеят от години в Сф, посочиха други населени места.

Е, и? А дали някои пък, не живеещи в Сф, са посочили Сф? Кои са повече? И после: какво значи "много"? 1000, 17 000? 50 000 ли 250 000? Или 800 000, ако приемем за сериозни приказките за "над два милиона".

Нелия, точност до един човек не търси никой, тя не съществува. Самият аз, виждаш, ползвам закръгление до стотици хиляди, което само по себе си е абсурдно. 1, 31 милиона е едно, 1,27 милиона е съвсем друго. Но правя го за простота..

Вижте, аз знам, че 1,3 млн не звучи никак драматично за ушите ни, привикнали да слушат какви ли не демографски апокалипсиси. Но трябва да се ползва прозата на числата, поне когато се пробваме да правим анализи.

# 1 852
  • MI
Куркума, ако погледнем и какво е разпределението по възраст в София и в малките градове и ако махнем и всички броени в България, но реално живеещи в чужбина хора, си е направо демографски апокалипсис. За съжаление.

# 1 853
Напълно съм съгласна с Куркума. Пресилено е, че в София са 2 милиона. Аз още се водя със Софийска регистрация, а от 8 години не живея там. Че има наплив, има, но има и оттичане. Много хора вяче избират да живеят в околните населени места и това ще се засили, ако се подобри инфраструктурата.

# 1 854
  • Пазете Гор
Куркума, ако погледнем и какво е разпределението по възраст в София и в малките градове и ако махнем и всички броени в България, но реално живеещи в чужбина хора, си е направо демографски апокалипсис. За съжаление.

Възрастовата структура на населението у нас е доста наблагоприятна, да. Аз обратното ли твърдя? Къде?

# 1 855
Съмнявам се, беше ги страх хората, за да не ги накарат да плащат данъци в Сф. Ти говориш с числа, за които знаеш източника. Аз имам впечатление, в старта ми работа от 100 човека, аз и още един бяхме родени в Сф и регистрирани в Сф. Колегите казаха, че са посочили по адресна регистрация, че живеят, точно защото не са се регистрирали.  И аз да бях, и аз така бих посочила.

Ето, тук четат много хора, могат да споделят как са се преброили, ако ти е толкова важно. Един - два дни в Сф и ще разбереш, че не са 1,3 милиона много отдавна.

Даун, ще живеят, но е малко вероятно да работят на тези места. Лични впечатления.

# 1 856
  • MI

Възрастовата структура на населението у нас е доста наблагоприятна, да. Аз обратното ли твърдя? Къде?

Имах предвид друго - разликата във възрастовата структура на София и на тази на малките населени места. И че много по-голям процент от емигриралите не са от София. От тук картинката е ясна - може милион и половина да не е много, но като процент, особено на хора в работоспособна възраст, е направо катастрофа за останалата част от страната.

# 1 857
  • Пазете Гор
.... Един - два дни в Сф и ще разбереш, че не са 1,3 милиона много отдавна....

Как, за Бога, ги разбирате тия неща за ден-два? То бива наблюдателност, ама... Как изглежда един град ако е 1, 25 млн, и ако е 1,6 млн?

Спирам дотука, няма никакъв начин да споря с "личните" данни на всекиго. Показах кои са източниците, пък който иска, да брои хората по улиците, или в офиса си, па да умножава по каквото ще.

...- може милион и половина да не е много, но като процент, особено на хора в работоспособна възраст, е направо катастрофа за останалата част от страната.

Милион и триста хиляди.  Laughing. Да, диспропорцията, описана от теб е проблем.

# 1 858
  • София
Аз споменах "близо 2млн.", благодаря Куркума за информацията. Ще си взема бележка.

# 1 859
  • MI

Милион и триста хиляди.  Laughing. Да, диспропорцията, описана от теб е проблем.

Сложих запас за грешки при преброяването и жители на околните села/градчета, които реално прекарват целия ден в София.  Laughing Но повече от 200 000 няма как да са просто, да. Лошото е, че ако се запази тенденцията все по-зле ще става.  Sad

Общи условия

Активация на акаунт