Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 671
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 875
  • София
не знам за официалната статистика, но виждам какво става около мен. процесът на миграция към столицата обхваща не само младите, но и техните родители. все по-често бабите и дядовците продават всичко по родните си места и се местят в столицата при децата и внуците, където купуват ново жилище, а някои от тях и започват нова работа.
полека-лека, цяла България ще се премести в София. добре, че летището и автогарата пропускат и навън, иначе отдавна да се е взривил котелът.

# 1 876
Това не е осъдително обаче, Jam. Социализмът, къде изкуствено (посредством т.нар. "разпределения"), къде не, осигуряваше що-годе равномерно развитие и на останалата част от страната. Сега това го няма. Ако не ти се работи бачкьор или селскостопански труд, ако нямаш собствен бизнес или шанс да се вредиш за работа нейде в община или училище?

Виж тези, които хващат дисагите към столицата, за да станат сервитьорки, не ги разбирам много.

# 1 877
Това не е осъдително обаче, Jam. Социализмът, къде изкуствено (посредством т.нар. "разпределения"), къде не, осигуряваше що-годе равномерно развитие и на останалата част от страната. Сега това го няма. Ако не ти се работи бачкьор или селскостопански труд, ако нямаш собствен бизнес или шанс да се вредиш за работа нейде в община или училище?

Виж тези, които хващат дисагите към столицата, за да станат сервитьорки, не ги разбирам много.

Да, пращаха софиянци на майната си, а тук се настаняваха комсомолските активисти.
Сервитьорките и много студенки идват да хванат богатия софиянец.

# 1 878
 Simple SmileБарабар с всички студенти, които гледаха да се оженят за софиянки и софиянци, ние имахме гърци много в курса, та към тях наплива беше по-голям.

# 1 879
  • София
Това не е осъдително обаче, Jam.

не съм казала, че е осъдително или похвално. казвам, че това е тенденцията и тя не затихва. причините са напълно ясни. и това води до непрекъснато нарастване на броя на реално живеещите в града, независимо какво отчита статистиката.

# 1 880
Сервитьорките и много студенки идват да хванат богатия софиянец.
Ясна ми е на мен тая. Ама им се чудя на акъла. Ми ако не хванеш богатия софиянец и година след година продължиш да влачиш мизерно съществуване в мизерна квартирка, споделена с още някой? Има групи във Facebook за търсещи и предлагащи квартири. 99% от тях са мизерабъли.

# 1 881
  • Пазете Гор
Целта е да се споменават коректни факти, един вид уважение към събеседниците.
Ама що ли му трябваше да се обажда, хората си пишат по усет и това е. Laughing

Алилуя! Ето, че не съм писал напразно, разбрали са ме, поне някои.

Съмнявам се, беше ги страх хората, за да не ги накарат да плащат данъци в Сф....

Колцина са били толкова слабоумни? 5 хиляди, 10 хиляди? Никакви данъци не зависят от написаното в анкетните карти! И изобщо няма данъци за физически лица, които да зависят от местожителството на лицето. Подоходните данъци са еднакви за всички, независимо от постоянния им адрес. Има местни данъци и такси:
- имотен данък - размера му се определя от адреса на имота, а не от този на собственика
- данък МПС - размерът зависи от мястото на регистрация на МПС
- такса БО - определя се на база данъчна оценка на имота, плаща се от собственика по описаната горе схеме
- такса домашен любимец - дължи се според фактическото местожителство на любимеца, а не според адреса на  собственика

# 1 882
  • София
Целта е да се споменават коректни факти, един вид уважение към събеседниците.
Ама що ли му трябваше да се обажда, хората си пишат по усет и това е. Laughing
Ми, не е само по усет!
Показах данни пак от НСИ за 2015г.
Кои цифри са коректни, как мислиш?

# 1 883
  • MI
Скрит текст:
Не визирам теб, защото не те познавам.
Не съм твърдяла, че всички софиянци говорят правилно- явно, си минала поста ми по диагонал, за да си отговориш това, което си намислила.
Хората, дошли на работа в Кремиковци и в строителството, попадайки сред нормално говорещи, в голямата си част изправяха диалекта, а децата им въобще не го наследиха, защото в училище не преподаваха от кол и въже дошли учители, а говорно грамотни.
От друга страна, следващите тук, както и учещите в средното, също изправяха диалекта още първата година- говоря от личен опит, тъй като в техникума имах съученици от цяла България.
И от Русе, и от Бяла също, но всички заговориха правилно още в края на първата учебна година.
Накратко- хората, които преди падане на жителството, се преселваха тук, бяха достатъчно интелигентни, за да искат да се развиват и да се качат едно стъпало поне по- нагоре, докато огромната маса от пристигналите след промените, опиянени от анонимността си в големия град, слизат по- ниско, отколкото биха го направили в родните си места.
И ако за продавачките във Фантастико е донякъде разбираемо, то девойките с претенции, градящи " кариера", са леко ..........смешни.

И в двата офиса в София, в които съм работила, имаше съвсем малко хора родени и израсли в София. И никой не говореше на диалект, мьекане да е имало от 2-3 максимум. Вярно че ставаше дума за достатъчно квалифицирани хора, но пък не бяха никак малки фирмите. Така че всичко е до интелект. И не ми давайте за пример фронт офисите на банките, там не плащат особено и не могат да имат огромни претенции. Нито пък супермаркети и т.н.

И пак ще кажа - статистиките са категорични, основната маса хора са дошли именно преди промените. София е проектирана за по-малко автомобили, да. НОООО пропускате много важен факт - просто преди за кола се чакаше години и не всички имаха.  Laughing Сега на семейство две коли е напълно нормално. Има я тази мания всеки сам в кола да пътува, огледайте се в трафика.

И да, София не е особено голям град. Нормално, страната ни е малка, и големият ни град не е чак толкова голям. И е доста далеч от космополитен. Няма какво толкова да се срамуваме от този факт в крайна сметка.

И от провинцията хората все повече излизат директно в чужбина, не се ласкайте толкова.  Laughing Включително доста образовани хора, просто между София и чужбина избират директно кардиналната промяна, като ще е гарга да е рошава.

# 1 884
  • Пазете Гор
Последно: по повод на размятаните с лекота числа за "200 000" работещи в София от околните населени места, за "50 000 пътуващи" перничани ежедневно... Това е белетристика, волни екстраполации на база "нашия офис". 

Tрудно е да се даде точна оценка колко са тези хора. Може приблизително да се каже обаче колко не биха могли да бъдат. Eто как: вземат се работната сила в съседните на София общини. Тя е приблизително 1/3 от населението им. 10 % от нея не работи никъде (някъде и повече).  Около 1/3 от остатъка е заета в местния публичен сектор. Нека приемем, че от останалите половината пътуват и ще получим теоретичното максимално число. При желание с елементарен калкулатор може да получи горната граница, но не и точния брой.

Скрит текст:
Всеки , пробващ се да анализира, трябва да ползва коректно следните термини и подкатегории:
- постоянно живеещ на дадено място
- работещ в града (пътуващ ежедневно, ежеседмично и т.н)
- временно пребиваващи (туристи, делегации, командировани, на гости при роднини)
- постоянно пребиваващи (дипломати, мениджъри, мигранти и прочие)

Какво им е на данните на НСИ, които си показала, абсурд. Според тях населението на града 1, 23 млн, а на Столична община (тоест заедно с Нови Искър, Казичене, Лозен и прочие) 1,32 милиона. Мигар твърдя друго?

# 1 885
МолА ви се, ставате досадни вече с тези сметки, нас не ни интересува. Като във вечерните новини - пуснаха парното на софиянци, имаше задръстване в София...Ами София не е България, в крайна сметка. Mr. Green

# 1 886
МолА ви се, ставате досадни вече с тези сметки, нас не ни интересува. Като във вечерните новини - пуснаха парното на софиянци, имаше задръстване в София...Ами София не е България, в крайна сметка. Mr. Green

Нямате ли се местна тв?

# 1 887
  • Пазете Гор
Нека се разберем, аз никъде не казвам, че София няма проблеми с трафика например. Просто призовавам към ползване на коректни числа. Не знам защо мнозина си мислят, че приемайки, че градът е 1,3 млн (а не 2 млн), то това е заявка, че проблеми няма. Ами не, има си ги. Милион и триста хиляди не е никак малко число.

А, и да добавя нещо. Като смятаме работещите в София, нека някъде да бележим и софиянците, които работят другаде. Командированите. Ще ползвам един от прийомите на опонентите ми: "виждали ли сте в делничен ден колко от колите по магистралата са със софийски номера? В нашата фирма всички са в провинцията. Х хиляди дущи значи са излезли от града." Това е на шега, де, ама не е съвсем измислица.

Спирам, Нина*, тоя път вече наистина край.

# 1 888

Нямате ли се местна тв?
Говорим за националните телевизии, които са пълни с новини, касаещи само софиянци.

# 1 889
  • София

Какво им е на данните на НСИ, които си показала, абсурд. Според тях населението на града 1, 23 млн, а на Столична община (тоест заедно с Нови Искър, Казичене, Лозен и прочие) 1,32 милиона. Мигар твърдя друго?

(брой)
2015
Общо
София   237080
София (столица)   1319804
гр. София   1231981

Общи условия

Активация на акаунт