ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 15

• 85 060
  • 760
  •   1
Отговори
# 705
  • Кафе,грим и без да мечтая, днес пак ще бъда силна!
7/8, кaк ще е зaгубено обяснението, ти цялa лекция ми изнесе .... лелеее колко си нaвътре с мaтериaлa - брaво! От Бaумaкс ще си вземa, кaкто и семе. Дaно дa се похвaля със снимки нa хубaви петунии, че ми дойде курaжa вече и се зaемaм. Simple Smile

# 706
  • DE
Barbabeau, аз на ипомеята и правя разсад.
Точно по тази причина, че после вземам толкова растения- колкото ми трябват.
Може и директно в градината. На място да набучиш семената и после да изкараш тези, които не ти трябват.
И няма да ръсиш-забождаш всяко бобче на 1см дълбочина Peace
-----------
Да покажа полу-разцъфнал шибой. Много му се радвам Mr. Green
цък и цък и цък
---------
Синият бодил разпери едни хубави листенца.
В чуденка съм дали е студоустоичив, в смисъл да презимува на вън.
Моля ако някои от вас има-да сподели.
Същото се отнася и за ананасовото цвете...
Изчетох доста информация в нета, но все различни мнения.

# 707
Само да добавя към мнението на matze за ипомеята. Много точно го е написала, но ако правиш разсад гледай при засаждането в земята да не разбутваш корените, мисля че тя не обичаше много разсаждане. Както е в кофичката само леко ще я отделиш и готово.
Хайде и да видим снимки като разцъфти  Wink

matze , много хубав тоз бодил!

pettesa , огледай се в Баумакс на семенца на хубава петуния, Ивесто имат кичести. Отзад на опаковката виж на мокрия печат дали пише брой на семената или грамаж. Ако са бройки, водят се професионални семена, обикновено са 10-15. Те са по-хубави. Всъщност ако напипаш пакетчето, ще усетиш една твърда капсулка, а на обикновените се напипват само семената. Тези, които са на грамаж или пише 200-300 бр. на пакетчето са по-обикновени. Ти нали петунии искаш?

Други семенца ще търсиш ли? Пиши да ги обсъдим, аз заложих доста семена на различни цветя, имам и покълнали, имам и такива, които ги чакам още.

Сетих се още, че тези семена на Ивесто (от кичеститие петунии) най-голяма кълняемост имаха petunia superbisima s, а от пакетчето с petunia grandiflora  от 10 семенца ми поникнаха само две,като едното едва крета. Загледай се в латинското наименование на пакета,сортовете са различни. Има и каскадни.
Също гледай и срока на гоdност, по-пресните семена имат по-добра кълняемост. Аз винаги гледам задните пакети, защото ги нареждат по срок, както в хранителен магазин.
Ех, не е лесно...  Joy

# 708
  • Някъде Там
⅞ ...and Happily Ever After благодаря

# 709
  • Кафе,грим и без да мечтая, днес пак ще бъда силна!
Никак даже  Joy ама красотата си иска жертви. Като напазарувам семената ще ги снимам да ги обсъдим какво да ги правя.За други семена не знам, може би ще си харесам някакви по картинките на пакетчетата и тях ще обсъдим  Hug

# 710
Благодаря ви, момичета!

7/8, дано да го докарам до момента за снимките. Simple Smile

# 711
  • густо майна Филибето
matze, бодила е зимоустойчив, мисля че 3-та зона, при теб няма да има никакъв проблем. В България расте по поляните, аз обаче няколко пъти го мъчих - не поникна. После една друга градинарка ми каза, че семената искали стратификация. 20 дни в хладилника вършело работа.

Ох, голяма съм блейка, обърках го с един друг син бодил. Този го имам. Зимува си, не обича влага. Сложи го на песъчливо и по-сухо място. Като цъфне е син. Не чааак толкова, но синее. Много лесно покълват семената.

Ама при теб пролетта дошла! Моят шибой още не е нацъфтял.

Barbabeau , при теб май няма слани вече, може и директно в почвата, но поникват като се стоплят, затова с разсад е по-бързо. Аз бях насадила първата година край оградата през около 30-40см, директно в земята, на 1см и зарити. Оградата я покриха напълно към края август, ето снимка от края на октомври:
Скрит текст:

Една пролетна снимка:
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 21 мар 2014, 18:24 от Ljuboznatelna

# 712
Боже, Люб, от тази пустош каква градина направихте! Виждала съм я десетки пъти, но не спирам да се удивлявам!

Като видях розите ти, сещам се да споделя, че поръчах и две катерливи рози и чакам доставката.
Едната се казва Elfe и е цвят слонова кост със зелени нюанси, а другата е Pierre de Ronsard с избледняващо розово.

Не ми е много ясно на какъв принцип ги избрах. Rolling Eyes Знам, че исках катерливи рози с обилен и продължителен цъфтеж, да са с гъвкави стебла, а не от тези, които растат като високи пръчки. Четох, четох, не разбрах каква е разликата между рамблер и английска катерлива роза, не разбрах дали наистина цъфтят от май до ноември, както пишат, или са рекламни фрази. Накрая просто поръчах, пък каквото сабя покаже. Идеята ми е да ги пусна по един парапет, висок около 1 метър, което значи че очаквам да се развиват не толкова нависоко, колкото хоризонтално, хм.

Семената от ипомеа вече ги посях в няколко пластмасови чашки с дупки отдолу. Засега са навън, няма слани, но от утре дават дъжд и понижаване на температурите, така че май ще си ги прибера.
А на другата година самонасява ли се или умира и край?
Интересно, че твоята ипомеа изглежда доста по-отрупана с цвят във високото. Simple Smile

Според вас могат ли да се смесят пълзящите рози с ипомеата или ще се задушат? Виждала съм да комбинират рози с други пълзящи и на снимки всичко изглежда много красиво и хармонично Laughing, но ми е ясно как се подбират и как изглежда в реалността.

# 713
  • DE
Люб, благодаря за отговора!
Тези които купих бяха 3 грудки и сега като си мисля, едва ли ще издържат тукашната влажна и студена зима.
Значи, ще вадя грудките на есен.
---------------
Хареса ми как се е скрила къщичката Mr. Green

Barbabeau , самонасяват се... няма оттърване после.
Излизат на ново, там където не очакваш.

Пролетно жълто

# 714
Много чета напоследък за хоризонтирането на катерливите рози, дават по-обилен цъфтеж. По-дългите и гъвкави клони се забиват на дъга. Люб да каже ако е опитвала, аз тепърва ще чакам моите катерачи.

Розовата роза много ми хареса.

Гледах форзиция на снимка, оформена като мини дръвче с кръгла корона, дали е възможно?

# 715
  • DE
⅞ ...and Happily Ever After
, писала съм преди за катерливите рози, че дъговидното увиване с насочени на долу пръчки стимулират по- обилен цъфтеж и розата е "пълна"
Поне при мен е така Mr. Green
----
За Форзицията:явно може
Погледни този линк, долу има три снимки

# 716
Барба, стискам палци да ти се получи с розите.
И аз съм голям фен на катерливите, но засега успехът ми с тях не е особено задоволителен.

matze, пролетното жълто от твоята градина ли е? Много е хубаво. Второто е махония, нали?

И от мен пролетно жълто и розово-червено (съжалявам, че снимките не са по-панорамни, но и двата храста са сбутани между два зида):

Форзиция:

Скрит текст:

Японка дюля:

Скрит текст:

# 717
  • густо майна Филибето
Барба, имам втората роза и ми е най-любимата. Има две вълни на цъфтеж, втората е скоро след първата и сравнително обилна. Е, не като първата. Аз нямам много "маркови" рози, при мен е чиста случайност, защото съм ги купувала под номера или фалшиви имена 2лв корена Simple Smile
Втората (по-лесно ми е да я наричам Еден, това е другото й име) си става доста яка роза, и тъй като имам три броя( така става като се купуват неизвестни от различни фирми), мога да споделя впечатления. Най-добре се развива тази на целодневно слънче, дава най-обилен втори цъфтеж. Прави дълги и яки клони, ако не ги извия навреме става трудно.

Имам една, която я огрява само следобед, тя е с по-къси и тънки клони, които се огъват. И са по-малко. Тя цъфти само веднъж.

Третата е повечето време на слънце, но от самото начало я рязах като чайна (за такава я купих, а като я режа не цъфти втори път) и преди две години реших да я оставя да порасне. И защото там й е много тясно, оставих две вертикални яки стебла, които лятото отрязах отгоре и тя се разклони. Опитах нещо като щамбова роза да направя Simple Smile Тази година пуска и от стеблото клонки, ще я оставя така да цъфне и после ще реша какво да я правя.

Но на метър се съмнявам, че ще успееш да я задържиш, трудно се хоризонтира.

От миналата година имам и няколко английски, но дали защото са млади, и те цъфтяха два пъти. Английските рози са ги превърнали едва ли не в наука, от опит мога да кажа само, че ухаят божествено и изглеждат разкошно. Не разчитай на рекламата, има и такива, които цъфтят много, но далеч не всички.

При мен най-добре се представя Айсберг(не е английска, но ухае, малко парцалива, но си струва заради обилния цъфтеж), направи три обилни вълни.

Рамблерите са еднократно цъфтящи. Обикновено имат много дълги и тънки стебла и лесно се насочват.
Не се задълбавам много в розите,защото съм натъпкала вече градината и няма място за нищо Simple Smile А и много зависи на каква почва е, какъв климат, какви грижи се полагат. Стават различно високи, различно гъсти.

Не те съветвам да смесваш розата с ипомея, защото розата има нужда от проветрение, иначе хваща гъбични заболявания, едни черни петна по листата. Тя така и така е много податлива..... И освен това ипомеята ще я задуши. На картинки дават роза в комбинация с клематис, но там пък вероятността розата да задуши клематиса е по-голяма. Той не получава достатъчно слънце и не цъфти хубаво. Поне при мен изобщо не се получи. Може би ако клематиса си расте на воля, а насочваш клони на розата преди цъфтежа към него - ще стане.

Форзицията сигурно е на някаква присадка, защото тя пуска стебла от почвата. Това май не е нейно стебло Simple Smile Много е важно и кога ще се подстриже, защото цъфти на стари клонки.

Ема, matze, много са ви хубави форзициите!
Ема, дюлята ни я пусни пак като разцъфне цялата, била си много нетърпелива Simple Smile

# 718
Аз да ви се похваля, че някои от моите срамежливи семенца са запнали да се показват вече на салатката и на Лоло Росо. Дано се получи нещо.
 Засях си карамфил за сандъци, магданоз, босилек и част от няколко семенца на саксийна ягода и съм ги покрила с найлон, който е с дупки и сега чакам. Grinning

# 719
  • Бургас
Цъфнала ми е магнолията и много и  се радвам, а есента сях лукувички анемона и изобщо не знаех какво да очаквам, а те се оказаха много красиви цветя http://media.snimka.bg/s1/3307/032857625.jpg?r=0 http://radinna.snimka.bg/architecture/dom.703657.32857629

Общи условия

Активация на акаунт