Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 211

• 65 152
  • 724
  •   1
Отговори
# 540
  • Бургас
А пък според мен, общо взето във всички турски филми, които съм загледала до сега, добрата игра на актьорите е първото, което ми прави впечатление. Нива над нашите, които ни натрапват за гледане в момента, са турските изпълнители в по-голямата си част.

smile3521Имат и интересни истории ,простички ,от живота ,който масовия зрител живее.

# 541

Да се включа с едно гифче - моментът беше върховен.

Раздвоена съм ...
Скрит текст:

# 542
А пък според мен, общо взето във всички турски филми, които съм загледала до сега, добрата игра на актьорите е първото, което ми прави впечатление. Нива над нашите, които ни натрапват за гледане в момента, са турските изпълнители в по-голямата си част.

smile3521Имат и интересни истории ,простички ,от живота ,който масовия зрител живее.

Да. За мен това е най-ценното във филмите им - възможността да се припознаеш в героите, да се размислиш над проблемите и решенията, които вземат.  Аз не си падам по абстрактното изкуство, изкуство само за себе си. Обичам нещата да имат практическа стойност. Simple Smile Филми, музика, картини, скулптури, трябва да имат някакво послание, нещо, което да докосне лично мен... Инак... си остават просто експерименти с инструментариума на съответното изкуство. Simple Smile За мен, де. Simple Smile

# 543
  • Пловдив

Момичета привет.

Много хубави и свежи снимки поствате, определено действат разхлаждащо.

Лятото е сезон, когато хората разпускат, забавляват се , градусът на настроението е висок и въобще живота става по-лек и безгрижен.

Така, че много ми харесва този дух, който задавате в темата.  Peace Peace

В този ред на мисли знаете ли какво ми се иска да видя, иска ми се да видя забавната страна на Енгин, неговият хумор. Хора от екипа на КВФ бяха споделяли, че той обичал да пуска шеги , с Берен непрекъснато се шегували и дори момчето, което играеше годеник на Кристен го описа като голям шегаджия. Освен това от снимки от Облака зад кадър си личи, че доста са се забавлявали с екипа.

Та ми се иска да видя тази светла, забавна страна на Енгин.  Simple Smile Simple Smile

Не те разбрах как искаш да я видиш тази забавна страна. Дай подсказка, какво точно визираш. Лично аз съм виждала и слагала почти всички снимки зад кадър. Други момичета също. Като образ сме го гледали и в комични роли - супер му се получават. А като Енгин - мисля, че мисията е невъзможна, освен лична среща. Казвай да помагаме.

# 544
  • Бургас
 И още нещо ,аз пак за КВФ Blush
Историята е поднесена в реално време ,седмица за седмица .Виждаш как се развива действието пред очите ти . Всичко е реално и ти наистина се припознаваш с героите.Семейството готви ,пере ,
чисти ,пазарува ,сяда около масата . Абе направо като у дома  Laughing

# 545

Отдавна казвам, че ако някой пази и реши да продаде заснетите, но немонтирани кадри от филмите с Енгин, ще стане милионер.. Simple Smile) Ама де тоз късмет... да им се порадваме. Simple Smile

Последна редакция: вт, 25 юни 2013, 13:02 от marytza

# 546
И още нещо ,аз пак за КВФ Blush
Историята е поднесена в реално време ,седмица за седмица .Виждаш как се развива действието пред очите ти . Всичко е реално и ти наистина се припознаваш с героите.Семейството готви ,пере ,
чисти ,пазарува ,сяда около масата . Абе направо като у дома  Laughing

Да, стилът "биг брадър" също въздейства... Съответствието на действието по дати в реала (празници, събития) също не е без значение. Много умело е поднесено. Имаше статия на тая тема... Ще я потърся.

Намерих я:

Скрит текст:
Michelle Nina от keyfiseyir 

"Един различен поглед: ... Гледайки филма и коментарите, си задавам въпроса, дали забелязвате, как виртуозно ни дърпат конците и всички участваме дружно в един много дълбоко замислен експеримент.
Не искам да разваля магията или да ви разочаровам. Филмът за мен продължава да е страхотен, но смятам, че нашето поведение, въпроси и чувства са били запланувани и известни на сценаристите от самото начало. Много от вас споделиха, че сякаш живеят във филма и се усеща, че фактът събужда въпроси и смут. Всеки се пита, какво ми става, защо съм толкова вътре емоционално?

... Основният гвоздей във филма е реализмът. Той е повече от реален като за филм! Събитията може и да не са, но се случват в реално време, снимките и излъчването - също. С това се създава неосъзнато и постепенно усещане за реалност и прави филма различен от другите сериали. Ние не го загледахме от септември 2010 (когато започват да го излъчват в много държави), но стигат и няколко месеца, за да видим как действието се развива плътно по календара - така е било от самото начало. Уведомяват ни стриктно кога е поредното дело, рожденият ден на някой в семейството, сватбата ... и се набляга на датата! Зрителят неусетно и уж на шега започва да хвърля око в календара. Всичко се случва в съответната седмица, а понякога и на същата дата. Ако е зима - във филма също е зима - голи дървета и студ, пуловери, палта и ботуши... Ако навън вече е пролет - на екрана цъфтят дървета и чуруликат врабчета, променя се гардеробът... И ти постепенно захапваш. Героите правят редовно това, което всеки от нас у дома си- до най-малки подробности. Без секса ( замисълът за него е друг, по-дълбок и не може да влезе в същата тема). Всичко от нормалния бит се случва пред нас. Редовно пускат пералнята, гладят, простират, взимат си душ,... закусват, вечерят, обличат пижамите си, подготвят леглата за лягане, събуват обувки и обуват пантофите,... редовно се хранят като нормално семейство (и държат да го виждаме непрекъснато), виждаме готвенето в детайли, сутрин водят дете до училището... или бебето се нааква. Заблязахте ли, че в този филм не е обран при монтажа и битовият шум? Цялата къща диша - живее нормалния си живот, с нормалния пулс на човешкото ежедневние и не е като на кино, ...а е точно като у вас!!! Потракват лъжичките в чашите с чая, чуваш шума на пералнята от съседното помещение, телевизора в хола,... някъде се разпява петел или излайва съседското куче. И постепенно си толкова там, че си готов да убиеш ти Мустафа или да теглиш една майна на Мукадес, защото останалите в семейството не го правят!... Очите на всеки участник във филма са толкова близо и срещу теб с радостта и тъгата, с ужаса и страха, с трепета на зараждащата се обич, че ти преживяваш с него, даже и като него същото чувство. С две думи - това е ключът от душите ни. Тук са пипали здраво не само големи майстори в киното, а и екип от добри психолози! Работили са до пълното съвършенство на внушението!

Не на последно място и камерите им са навсякъде - включитено по таваните и по дърветата в двора. Виждаш всичко отвсякъде!!! Познато ви е..... БИГ Брадър. Ако това не е психологически замисъл, то какво е? Някои се изнервиха от подробностите или от продължителността на сватбата, но не можеше да е иначе. Нищо не е случайно. Филмът не е разтегнат, за да печелят време и да нацъкат 80 епизода! Чу се ропот из форумите, че са можели да го вкарат и в двайсетина, че нямало материал за 80... Не е така. Изобщо не е така! Има достатъчно материал. Материалът сме ние. Замислен е гениално! За да ни дръпнат вътре и да повярваме на героите, да ни разбъркат до дъно душите и всеки да се замисли върху живота си. Повече от друг път! Филмът е не просто внушителен, а разтърсващ и отрезвяващ. Той не е създаден просто за гледане, повече е за мислене. Някой сега да не вземе да се ядоса отново на сценаристите. Или на мен  ... Пак ще изкажа своето възхищение - фимът е уникален! Някой го е родил в главата си или е купил отнякъде тази идея, направил го е и са го изиграли. Да живее Великата илюзия!
Аферим, ашколсун, машаллах на екипа, който така го направи, че и ние участвахме в него!

И като заключение (и в потвърждение на думите ми): Вчера една от дамите в офиса ме простреля! ... Както говорехме за последния епизод и че картината пак се смрачи, изведнъж казва - знаеш ли, че е скоро рожденият ден на Фатмагюл? ... Ъъъ?! ...тук оглупявам! - Ами не помниш ли, казва, че по това време празнуваха нейния рожден ден - беше около месец след р.д. на Керим... Еее, не! Това ми дойде в повече! Колко от вас знаят кога са рождените дни на комшиите или даже на близките си? Засмях се и казвам, дали не грешиш? ... Някъде доста назад в епизодите са показали в едър план личната карта на Фатмагюл и Керим е видял датата (излиза, че не само той!). Може би трябва да поясня, че въпросната дама е всъщност семейна жена на 39, с висок интелект и е завършила висше училище по изкуствата в Лондон. Заместник управител. Тя бръкна в два или три епизда и откри кадъра в рамките на десетина минути. Туш!.... 8-ми юни!
Е, то се видя, че ще духаме свещите скоро, пък белким Фатмагюл получи един толкова чакан от всички подарък ... в нощта на 8-ми. И да е по-така! Както са го написали фенките в българския сценарий!

Не зная какви чувства ще предизвикам с написаното, но аз аплодирам майсторството на турците и ще го правя до края на филма. Истински ще се забавлявам с изтънчените им трикове и манипулации, ще гледам пак с интерес всички подробности и ще се наслаждавам на музиката, която ме хваща за гърлото и ни подсеща, че животът е цветен ... и всичко е Любов! Ще поглеждам във форума, защото съм съпричастна, а накрая ще стискаме палците на 12 юни и дано делото да е в "наша" полза! Какво ще се случи с Керим и Фатмагюл - не зная, ще видим... Остават 10 часа от филма. А с Любовта им? За нея съм най-спокойна - Тя е в сърцата им.... С този експеримент ни подсещат да я потърсим и в своите. Но не само ... Комшиите ни подсещат да бъдем човеци! Надявам се отношението ви към филма да си остане същото, защото както гласеше рекламното мото и на "Големия брат": Грехота е да не гледаш! )

Филмът е с толкова изразена социална насоченост, в същото време и толкова деликатна, че най-вече с това ме спечели. Никой нищо не ни натрапва или насочва към нещо конкретно. Просто развиват една история, която понякога ни изглежда и малко наивна. Основно заради чистотата на някои от героите, а и домашната атмосфера участва съвсем убедително във внушението. Идеята е да се отпуснеш и по-лесно да влезеш при тях.
Пример: дали ще ви мине наум, да влезете в къщата на Касабови или на Таня Стоева? От тях лъха студ, недостъпност, лъха на къщи , в които не се живее ... Кой нормален човек би се асоциирал с някой от тях? На кого бихте повярвали, ако животът ви срещне с такъв персонаж? ... На никой.
Всички, които са вложили труд и акъл в този филм, са работили първо върху това да ни вкарат в него и да повярваме в тази история, за да я преживеем като участници и са постигнали резултата. Повече от възможното.
Много са въпростелните - Защо? Кому и ЗАЩО е било нужно - говорим за комерсиален продукт. Можеха да си вземат и по-лесно парите. Защо бръкнаха толкова надълбоко в съзнанието ни? И какво още искаха да ни кажат? ... Темите са безкрайни и често посягам към някоя, след това спирам. Трябваше първо да съм наясно с основната линия - тази която ме провокира най-много - нашето поведение!... "

И аз не харесвам форматите тип Биг брадър. Приличат ми на надничане през ключалката а ла Мукаддес. КВФ не е такъв филм. Но наистина е замислен и направен да ни вкара "вътре".  И го прави успешно. Одеве си мислех, че рядко има кадър, в който героите гледат директно в камерата. Не срещаме очите нито на Керим, нито на Фатмагюл. Сякаш през цялото време надничаме през рамото на някого, или стоим, невидими, в двора, в стаята... Там сме. И съпреживяваме всичко, което се случва с "нашето" семейство... Нямам такова усещане за бг сериалите. Да не говорим, че героите пък са далеч от ежедневието на обикновения българин... В КВФ откривам толкова много неща, които са близо до моя ден, моите изживявания... това е магията на филма - той показва нас, обикновените хора, в необикновена ситуация и ни кара да се питаме: какво ще правя сега? Изисква от нас да мислим и да вземаме решения...

# 547
  • Бургас
Ново клипче Simple Smile

# 548

Да, и именно защото историите им са от живота, те нямат и претенциите на „високото” изкуство – помпозност, дълбокомисленост, завоалираност, гротеска и т.н. Знаят си публиката и гледат да задоволят нейните искания и очаквания. Всичко е поднесено плавно, спокойно, както протича едно ежедневие, не се налага зрителя да търси десетия пласт и когато го намери, да се окаже, че там няма нищо. Творците им не страдат от грандоманщина, която да пренасят и в творчеството си. В този смисъл сериите им си изпълняват предназначението.

# 549
  • Бургас
Марица   bouquetза статията.

# 550
Марица   bouquetза статията.

Ух, бееее... едно към едно е като характер с Булута. Simple Smile)) Само дето не страда от неговите зачатъци на алтруизъм. Simple Smile) Затова - два остри камъка...  ooooh!
Статията ми хареса, затова я запазих. Още от времето, когато се запознавах с КВФ и понятие си нямах за Облака. Simple Smile

# 551

Момичета привет.

Лятото е сезон, когато хората разпускат, забавляват се , градусът на настроението е висок и въобще живота става по-лек и безгрижен.

В този ред на мисли знаете ли какво ми се иска да видя, иска ми се да видя забавната страна на Енгин, неговият хумор. Хора от екипа на КВФ бяха споделяли, че той обичал да пуска шеги , с Берен непрекъснато се шегували и дори момчето, което играеше годеник на Кристен го описа като голям шегаджия. Освен това от снимки от Облака зад кадър си личи, че доста са се забавлявали с екипа.

Та ми се иска да видя тази светла, забавна страна на Енгин.  Simple Smile Simple Smile

Не те разбрах как искаш да я видиш тази забавна страна. Дай подсказка, какво точно визираш. Лично аз съм виждала и слагала почти всички снимки зад кадър. Други момичета също. Като образ сме го гледали и в комични роли - супер му се получават. А като Енгин - мисля, че мисията е невъзможна, освен лична среща. Казвай да помагаме.

Марианка, вие сте свършили каквото е по силите ви :peace.   bouquet Енгин се справя чудесно с комедиен образ, но това си е пак образ, не е реала. Снимките зад кадър наистина са чудесни, но не могат да пресъздадат цялата емоция.

Хората на запад са го измислили. Процесът не свършва със заснемането и монтирането на филма. Монтира се цял филм с моменти зад кадър, за да придобият представа зрителите как са създали филма, да чуят гледните точки на актьорите, на режисьора, показват моменти от творческия процес, създаването на костюмите , подготовката за ролите , показват процеса на заснемането на сцените и не на последно място, показват комуникацията на хората зад кадър, забавни моменти и тн. Подобни филми дори завършват с кадри от финала на снимките и сбогуването с екипа. Това са много истински и ценни моменти.

Например по този начин съм разбрала как Джони Деп изгражда образите си( знаете, че повечето са несъществуващи и не може да черпи от собствен опит, разбра съм каква е била визията на Джеймс Камерън за създаването на Титаник, видяла съм как е създаден филма, как са заснети много от сцените, видяла съм декора, специалните ефекти и тн. По този начин също съм видяла, че Кейт Уинслет( не само от Титаник, а и от други нейни филми и интервюта) има уникално чувство за хумор и съм се смяла на думите й с часове, макар да играе основно драматични роли. Мога да дам още хиляди примери за много известни актьори , но няма да ми стигне мястото да ги опиша. И се радвам, че западния модел е направен така, че ангажива зрителите(разбира се тези , които се интересуват) с целия този процес, а не просто с гледането на филма. За себе си мога да кажа, че в такива случаи за мен удоволствието е пълно и някакси филма придобива завършеност.  

# 552
Аз пък продължавам да се забавлявам с тези двамата. В кадър.

"Звездни пътища"

# 553

три часа и половина нямах ток,вече мислех че енергото е в негласна стачка

# 554
  • Пловдив

Момичета привет.

Марианка, вие сте свършили каквото е по силите ви :peace.   bouquet Енгин се справя чудесно с комедиен образ, но това си е пак образ, не е реала. Снимките зад кадър наистина са чудесни, но не могат да пресъздадат цялата емоция.

Хората на запад са го измислили. Процесът не свършва със заснемането и монтирането на филма. Монтира се цял филм с моменти зад кадър, за да придобият представа зрителите как са създали филма, да чуят гледните точки на актьорите, на режисьора, показват моменти от творческия процес, създаването на костюмите , подготовката за ролите , показват процеса на заснемането на сцените и не на последно място, показват комуникацията на хората зад кадър, забавни моменти и тн. Подобни филми дори завършват с кадри от финала на снимките и сбогуването с екипа. Това са много истински и ценни моменти.

Например по този начин съм разбрала как Джони Деп изгражда образите си( знаете, че повечето са несъществуващи и не може да черпи от собствен опит, разбра съм каква е била визията на Джеймс Камерън за създаването на Титаник, видяла съм как е създаден филма, как са заснети много от сцените, видяла съм декора, специалните ефекти и тн. По този начин също съм видяла, че Кейт Уинслет( не само от Титаник, а и от други нейни филми и интервюта) има уникално чувство за хумор и съм се смяла на думите й с часове, макар да играе основно драматични роли. Мога да дам още хиляди примери за много известни актьори , но няма да ми стигне мястото да ги опиша. И се радвам, че западния модел е направен така, че ангажива зрителите(разбира се тези , които се интересуват) с целия този процес, а не просто с гледането на филма. За себе си мога да кажа, че в такива случаи за мен удоволствието е пълно и някакси филма придобива завършеност.  

Даааа. Това обаче е режисьорски похват. Много филми с Джеки Чанк, с Робърт де Ниро /тези ми идват на прима виста/ и др. използват този похват. На мен например много не ми допада това. Разваля се част от магията. Харесвам едни други почти документални филми - за определен актьор, за част от кариерата му, за отношения между екип и актьори по време на снимки - "Звезди". Така май се казваше поредицата. Не повече от 10 м. Интересно е.

Общи условия

Активация на акаунт