Прием в СМГ след четвърти клас-ІІ част

• 287 002
  • 1 657
  •   1
Отговори
# 1 275
  • София
И аз не виждам защо да има протести. Още 28 щастливи деца и родители + новоприетите и в другите училища. Отписването от училище не е чак толкова сложен въпрос, а разликите във входното ниво са толкова малки, особено между 100 и 200 в рейтинга. За да го обявят на сайта преди решението от МОН според мен резултатът е ясен, че ще има одобрение. Не мога да си представя, че решението не е предварително обмислено и консултирано.

# 1 276
Обаче силно подкрепям идеята като цяло. Идват наборите на бейби-бума.

Разбира се, идеята е чудесна - колкото повече места с по-добро образование, толкова по-добре.
Но трябва и да се премисли в бъдеще - бейби бума ще дойде и ще отмине. Подобни решения трябва да са по-дългосрочни и да бъдат обмислени в детайли за да не повлияят на досегашното ниво.
Например школите.
В малките класове - 5, 6 при тях има свръхпосещение, в последствие стават по-малки и преподаването и усвояването на състезателна математика тръгва по-добре.
До момента има изградена стратегия - за 120 деца - двама преподавателя се справят с школите.
Какво ще стане, когато децата станат 150? Отново ли двама ще са преподавателите?
Ако се добави трети - защо се прави молба за 1, а не за 2 паралелки...
Надявам се промяната да е добре обмислена.

И аз не виждам защо да има протести.

Това, че не виждаш означава, че не четеш написаното. Резонни протести биха се появили от страна на другите училища, чиито деца ще бъдат привлечени в СМГ в средата на лятото без да им се даде каквато и да е възможност да организират адекватни кампании и да си попълнят освободените бройки...

# 1 277
И аз не виждам защо да има протести. Още 28 щастливи деца и родители + новоприетите и в другите училища. Отписването от училище не е чак толкова сложен въпрос, а разликите във входното ниво са толкова малки, особено между 100 и 200 в рейтинга. За да го обявят на сайта преди решението от МОН според мен резултатът е ясен, че ще има одобрение. Не мога да си представя, че решението не е предварително обмислено и консултирано.
+1 Подкрепям!
Ръководството на СМГ поднесе чудесна новина на родители и деца! Това не е единственото училище, което се е възползвало от правото на допълнителен прием с мотивирано писмо до МОН. Нека останалите училища взимат пример от СМГ и да се стараят да го догонят.
Има достатъчно време родителите да съберат кърпите от плажа и да запишат децата си. Успех на дечицата!

# 1 278
не мисля, че идеята е много обмисляна, то ако беше така нещата нямаше да се случват насред лято Simple Smile по-скоро са видели големия наплив тази година и са решили да се възползват... не знам кой къде видя бейби-бум, по-скоро наплива е свързан с увеличаването на населението на София... временното нарастване на ражданията 2007 - 2009 г. едва ли може да се определи като бейби-бум, за 2015г. пък се отчита голям спад...

# 1 279
Споменатите училища са имали вече възможност да си организират  кампании за прием и ако са от търсените училища, най-вероятно имат списък с резерви, които да поканят. Ако ли пък не, проблема им с приема е много далеч и по-съществен от евентуален допълнителен прием на 28 деца в СМГ и още толкова в 107мо, 125то или др. Та в такъв случай, тези училища е по-добре вместо да протестират да направят нещо за да си решат същинските проблеми в училището.

Истината е, че едно добро държавно училище предлага възможност да се приемат допълнително 28 деца, което ще направи щастливи още толкова приети на освободените от тях места! Тук обаче скачаме да защитаваме училища, които не предлагат нищо специално, или служителите в канцелариите на училищата, защото ще им нарушим спокойното лято, или най-добре да разширят приема от догодина, когато "моето" дете ще кандидатства.

При желание има как да се организира. До началото на учебната година ина 2 месеца.  Peace

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 11:37 от shrekie

# 1 280
Споменатите училища са имали вече възможност да си организират  кампании за прием и ако са от търсените училища, най-вероятно имат списък с резерви, които да поканят. Ако ли пък не, проблема им с приема е много далеч и по-съществен от евентуален допълнителен прием на 28 деца в СМГ и още толкова в 107мо, 125то или др. Та в такъв случай, тези училища е по-добре вместо да протестират да направят нещо за да си решат същинските проблеми в училището.

Истината е, че едно добро държавно училище предлага възможност да се приемат допълнително 28 деца, което ще направи щастливи още толкова приети на освободените от тях места! Тук обаче скачаме да защитаваме училища, които не предлагат нищо специално, или служителите в канцелариите на училищата, защото ще им нарушим спокойното лято, или най-добре да разширят приема от догодина, когато "моето" дете ще кандидатства.

При желание има как да се организира. До началото на учебната година ина 2 месеца.  Peace
+1

Да допълня, че това лято повечето директори, канцеларии и дори учители ще работят актвино. (не е шега).
От 1 август влиза в сила новият закон и ... се налага да работят.
Лесно ще отхвърлят и задачата да запишат 1, 2, ... деца.

# 1 281
Както всичко е този живот и този казус е въпрос на гледна точка.
Чудесно е да има още "28 щастливи деца и още по-щастливи родители". Не вярвам, че СМГ са толкова благородни да ощастливяват някакви "непознати родители". Естествено зад това решение стоят други интереси - например финансови - "Парите следват ученика".
Чудесно е да приемат повече деца, предвид неистовия бизнес с школите, но да става с ясни правила и регламент!!!

Едновременно с това СМГ какво демонстрира:
1. Че дори и собствените им правила не важат, правила създадени от тях самите преди месец.
2. Какъв е възпитателният ефект върху едни от най-способните деца, сега и в бъдеще.
3. Справедливо ли е спрямо наистина успелите деца, преборили се по критериите да бъдат ученици на СМГ? Дали няма това действие да рефлектира върху качеството на тяхното обучение? Действия, които времето ще оценява.

Много въпроси, на които предстои РИО София и МОН да дават отговори. Жалко е, че за пореден път в България правилата / законите / не се спазват, дори от тези които ги създават. Това неминуемо рефлектира върху всички нас като общество.

За да го обявят на сайта преди решението от МОН според мен резултатът е ясен, че ще има одобрение. Не мога да си представя, че решението не е предварително обмислено и консултирано.

И аз нямам съмнение, че одобрението е станало типично по нашенски. Честито на "НОВИЯ, неУСПЯЛ КЛАС" Simple Smile  smile3501

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 13:48 от Mamanchik

# 1 282
аз драма в решението не виждам, СМГ са определили правилата (само, че не преди месец, а преди 9-10 месеца), сега се коригират; така са преценили, може и големия наплив тази година да ги е изненадал; не е изключено такова спешно решение по някакъв начин да е свързано и с новия закон за образованието; в крайна сметка децата и в 5-тата паралелка (ако я има) се определят обективно, според представянето им; и може да се окаже, че е добре и за всички останали ако "парашутистите" се разпределят между повече паралелки и броя на децата в клас е по-нормален

иначе според мен е доста некоректно да се говори за "успели" и неуспели деца; то ако успеха се определяше от 1 състезание в СМГ... защото изведнъж в 6-7 клас интереса към математиката и ходенето по състезания рязко спада, а амбициите на мама и тате спират да помагат; да не забряваме, че една сериозна част от отлично представящите се деца дори не са ходили на ОМТ (3 от първите 10 по предварителен рейтинг примерно), и тях ли ги броим за неуспели?

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 14:28 от Rumen_s

# 1 283
Няма "плюсове или минуси" , има неспазване на регламента по приема след състезанието и приключени дейности по приема,това е факт.И не разбирам,  защо трябва да се примиря с факта" официална бройка на парашутисти" и распределението им ????😯😯😯 Къде другаде има такова нещо????

# 1 284
Става дума за допълнение в графика по приема и след като им е дадена такава възможност, те се възползват.
Хората ясно са заявили, кои ще са поканените, което не променя по никакъв начин правилата и не прави неуспели децата.

# 1 285
Няма "плюсове или минуси" , има неспазване на регламента по приема след състезанието и приключени дейности по приема,това е факт.И не разбирам,  защо трябва да се примиря с факта" официална бройка на парашутисти" и распределението им ????😯😯😯 Къде другаде има такова нещо????

И като не се примирявате с парашутистите какво ще направите ми е много интересно да разбера. Та те не са само в 5 клас, те идват и в 6 и в 7.

# 1 286
Много добре знам как стоят нещата и си запазвам правото да не одобрявам нередностите, които за съжаление са факт.

# 1 287
  • София
Скрит текст:
Както всичко е този живот и този казус е въпрос на гледна точка.
Чудесно е да има още "28 щастливи деца и още по-щастливи родители". Не вярвам, че СМГ са толкова благородни да ощастливяват някакви "непознати родители". Естествено зад това решение стоят други интереси - например финансови - "Парите следват ученика".
Чудесно е да приемат повече деца, предвид неистовия бизнес с школите, но да става с ясни правила и регламент!!!

Едновременно с това СМГ какво демонстрира:
1. Че дори и собствените им правила не важат, правила създадени от тях самите преди месец.
2. Какъв е възпитателният ефект върху едни от най-способните деца, сега и в бъдеще.
3. Справедливо ли е спрямо наистина успелите деца, преборили се по критериите да бъдат ученици на СМГ? Дали няма това действие да рефлектира върху качеството на тяхното обучение? Действия, които времето ще оценява.
Скрит текст:
Много въпроси, на които предстои РИО София и МОН да дават отговори. Жалко е, че за пореден път в България правилата / законите / не се спазват, дори от тези които ги създават. Това неминуемо рефлектира върху всички нас като общество.

За да го обявят на сайта преди решението от МОН според мен резултатът е ясен, че ще има одобрение. Не мога да си представя, че решението не е предварително обмислено и консултирано.

И аз нямам съмнение, че одобрението е станало типично по нашенски. Честито на "НОВИЯ, неУСПЯЛ КЛАС" Simple Smile  smile3501

Чета колко много се палиш в не една тема досега и тъкмо се чудех дали детето ти е прието вече или е извън "новоприетите". При всички случаи личи, че си от засегнатия набор и позицията ти е лична и силно необективна.
Скрит текст:
След последния ти пост повече клоня, че детето ти вече е прието и те е яд, че ще приемат и "по-незаслужили".
Много злоба има в написаното от теб от вчера досега. Stop

# 1 288
Няма "плюсове или минуси" , има неспазване на регламента по приема след състезанието и приключени дейности по приема,това е факт.И не разбирам,  защо трябва да се примиря с факта" официална бройка на парашутисти" и распределението им ????😯😯😯 Къде другаде има такова нещо????

И като не се примирявате с парашутистите какво ще направите ми е много интересно да разбера. Та те не са само в 5 клас, те идват и в 6 и в 7.

Какво ще направят (както обикновено) ще рИват по форумите анонимно.  И ще призовават някой (друг) да реши въпроса. Толкоз.
От години пиша, че според действащата нормативна уредба парашутизмът е супер, мега, хипер, гига законен. И за да изчезне, трябва да се промени нормативната уредба (правилници, наредбички). В допълнение предлагам да помагам на всеки герой, който реши да отдели време и сили, за да разбива твърди стени.
Познайте годишно колко доброволци явяват. Точно така - нЕма балами. Да не са луди - хем не може да е анонимно, хем е загуба на време.  Peace

# 1 289
  • София
Mamanchik, от какво е предизвикана злобата ти? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт