Прием в СМГ след четвърти клас-ІІ част

• 286 089
  • 1 657
  •   1
Отговори
# 1 500
  • София
А в крайна сметка разбра ли се какъв език ще учи последната (допълнителна) паралелка?

# 1 501
  • София
Знае се само, че ще има 3 паралелки английски, 1 немски, 1 руски.
Обаждат се по телефона на вече приетите деца, които не са приети по първото си желание, дали не искат да се преместят и правят вътрешно разместване.
Накрая непопълнените паралелки ще се заемат от новите деца. Аз така си ги го представям и така е обяснила секретарката на мъжа ми, когато му се е обадила. В този ред на мисли деца от новата паралелка може да се паднат с руски, английски или немски.

# 1 502
  • София
Знае се само, че ще има 3 паралелки английски, 1 немски, 1 руски.
Обаждат се по телефона на вече приетите деца, които не са приети по първото си желание, дали не искат да се преместят и правят вътрешно разместване.
Накрая непопълнените паралелки ще се заемат от новите деца. Аз така си ги го представям и така е обяснила секретарката на мъжа ми, когато му се е обадила. В този ред на мисли деца от новата паралелка може да се паднат с руски, английски или немски.

Много прозрачно...  Laughing

# 1 503
както вече знаем всички или добро или нищо, хейтъри такива  Joy

и аз така подочух за допълнителната паралелка, на въпрос за езика отговорите са били от типа: "абе вие се запишете, пък езика какъвто е..."  Joy явно за СМГ не е от значение, че всъщност езика е профилиращ предмет  Joy

# 1 504
...явно за СМГ не е от значение, че всъщност езика е профилиращ предмет  Joy
Езикът е профилиращ предмет в гимназиален етап, а тогава се кандидатства отново.

# 1 505
...явно за СМГ не е от значение, че всъщност езика е профилиращ предмет  Joy
Езикът е профилиращ предмет в гимназиален етап, а тогава се кандидатства отново.

напълно съгласен съм, така е формално, но на практика поне до момента учебните програми на 5-7 клас напълно съвпадаха с тези на останалите училища; разликата на МГ с другите училища беше в наблягането на математика по ЗИП/СИП; и другата разлика между паралелки/училища е езика

да видим от догодина какво ще се случи и как ще се възползват от опцията за "иновативно" училище

# 1 506
  • София
Профилиращ или не, Дидева, е все тая. Наистина не следва преразпределението по паралелки заради новата да става с обаждания по телефона. Peace  Доказаното високо ниво на обучение, което почти Wink никой не оспорва и наличието на не дотам прецизна и ясна процедура с класирането по паралелки са две съвсем различни неща, свързани с училището. Първото не е причина човек да си затвори очите за второто. Peace

# 1 507
Профилиращ или не, Дидева, е все тая. Наистина не следва преразпределението по паралелки заради новата да става с обаждания по телефона. Peace 
Реагирах на изказването, че езикът е профилиращ предмет.
Мнението си относно разпределението на децата в паралелките съм изказала още, когато качиха и бързичко свалиха информацията за езика в новата паралелка. Може би си го пропуснала.

# 1 508
  • София
Не съм го пропуснала. Не е редно нито тогавашното им действие, за което четох позицията ти, нито сегашното с тези телефонни разговори.

# 1 509
  • София
А според вас как точно трябваше да стане разпределението по език след като новата паралелка вече е факт?
Ако бяха сложили всички нови с английски език -щеше да има маса недоволни хора, че техните деца са прескочени и са приети руски или немски при първо желание английски.
Ако бяха прекласирали, пак щеше да има много недоволни, защото някои от родителите и децата са си доволни с езика, с който са приети и при евентуално ново прекласиране, почти всички щяха да се разместят.
Аз мисля, че точно с обаждане по телефона е единствения вариант при така създалата се ситуация. С цел всички да са доволни. Който иска да си остане в същата, който иска да се мести.

# 1 510
А според вас как точно трябваше да стане разпределението по език след като новата паралелка вече е факт?
С прекласиране.
След като са поели ангажимента да открият нова паралелка с английски език по средата на лятото, можеха просто да извършат повторно класиране на децата, като включат в него и новоприетите.

# 1 511
  • София
jеnap,  за такива неща е нужна прозраачност. Няма никаква гаранция на кого са звъняли и на кого не... Прави се ново цялостно класиране според резултатите, съобразено и със заявената поредност  на желанията за език. Не е толкова трудно и не  би оставило у никого съмнения.

# 1 512
е, освен това редно беше поне да изчакат края на приема, а не обажданията да почват преди приема да е приключил...

# 1 513
  • Sofia
Според мен това, което са направили за езика е единственото възможно и справедливо решение на този етап.
Принципно класирането не е по език, а по точки. Независимо дали приемът е 112 или 140 деца  - принципът е еднакъв: децата с най-малко точки ще се паднат в паралелка, която може и да не съвпада с първото им желание. Те решават дали да се запишат в нея. При незаписали се деца (или както е сега с извънредната паралелка) е възможно някое дете да мине в по-горно желание ако желае. Няма как да има ощетени и нещата са ясни.
Предполагам, че ще публикуват инфомация с новите паралелки. Иначе възможност за "нагласяване" винаги има - независимо дали децата са 112 или 140. Миналата година по списък децата в класа с немски бяха 28. Като започнахме годината паралеката ни стана 34:) Явно всички паралелки се бяха променили и имаше разместени деца, но нямаше недоволни! (Поне аз не съм чула за недоволно дете). 

С една дума - с новия прием СМГ си създаде и доста грижи, но се опитват да се справят, по най-добрия начин, по-който могат. Ако има недоволни деца от класирането тази година "ще се чуе"Simple Smile

# 1 514
  • София
Пак казвам, че при ново прекласиране, щеше да има много недоволни. Познавам няколко човека, които реагираха доста бурно, при идеята, че евентуално прекласиране, би могло да им измести децата от вече приетите класове.
А всеки, който смята, че е прескочен или ощетен и не е получил обаждане, можеше да се обади в СМГ и да попита каква е ситуацията.

Аз също считам, че новата паралелка не беше навреме и коректно въведена, но след като тя така или иначе е факт, то трябва да се реагира според ситуацията, с оглед да има минимално недоволни.

Последна редакция: пт, 05 авг 2016, 14:32 от jenap

Общи условия

Активация на акаунт