Прием в СМГ след четвърти клас-ІІ част

• 286 074
  • 1 657
  •   1
Отговори
# 1 530
Принципно съм фен на СМГ (от най-върлите).
В частност смятам, че новата паралелка е чудесна възможност за още деца.
Но в още по-голяма частност смятам, че приемът и прекласирането можеше да се организира по-добре, както пишат, Дидева, Vache, Русалка и др.
И ако съвсем задълбаем в детайлите, СМГ следва да възпитава в прецизност при решаване и разписване на задачите (математически и житейски).
Но и прекаленото "хейтване" не е добро.
В заключение - малка черна точка. Малка, но черна. Черна, но малка. Peace

# 1 531
Дори и да бяха обявили прекласиране (както някои тук смятат за уж по-прозрачно), нямаше ли същите тези родители, които вече са записали децата си и са в чужбина и не си вдигат телефона N пъти, да пропуснат този факт и евентуална нова възможност за презаписване в паралелка с по-предпочита език????

Вероятността да хванеш някой на телефона е доста по-голяма, отколкото да разчиташ, че някой ще чете сайта на училището или още по-малко бг-мамма.

При създадената необичайна ситуация, намирам действията на администрацията за най-адекватни. Реално прекласиране има, но не е публикувано, а се обаждат на засегнатите само.
 Peace

# 1 532
  • София
Наистина ли смятате прозрачността за нещо маловажно? Ако е така, аз се отказвам и си обяснявам защо държавата е на тоя хал  Rolling Eyes
При създадената необичайна ситуация, намирам действията на администрацията за най-адекватни. Реално прекласиране има, но не е публикувано, а се обаждат на засегнатите само.
 Peace
Ситуацията е създадена от самата администрация и подобни действия са всичко, но не и адекватни. Адекватни са действията, които са обмислени заедно със създаването на ситуацията, а не тези, които се извършват в движение.
Честно казано това бих посочила на детето си като пример "Така не се прави". Изобщо не се вписва в моята представа за правилно. И дори детето ми да учеше там, това не би променило виждането ми, пак щях да го дам за пример, лош.

Последна редакция: пт, 05 авг 2016, 18:42 от Vache

# 1 533
някой може ли всъщност да обясни какъв е зора прекласиранията да се правят точно в момента? не е ли по-логично да са непосредствено преди започването на учебната година през септември когато деца и родители така или иначе се интересуват и стягат за училище?

# 1 534
Наистина ли смятате прозрачността за нещо маловажно? Ако е така, аз се отказвам и си обяснявам защо държавата е на тоя хал  Rolling Eyes
 Peace
Ситуацията е създадена от самата администрация и подобни действия са всичко, но не и адекватни. Адекватни са действията, които са обмислени заедно със създаването на ситуацията, а не тези, които се извършват в движение.

Всеки има право на мнение и моето определено е, че това е съвсем адекватна реакция и обмислено решение на "проблема" за да няма ощетени.
Иначе, без да знаем какво стои зад 'създаването' на ситуацията, е абсолютно излишно да дълбаем=гадаем.
Важно е, че има доволни деца и родители. Единствения проблем са хора, които не са засегнати, но се дразнят по необясними причини.

# 1 535
  • София
Shrekie, ако имаше прекласиране, нямаше да се налага да звънят на когото и да е от вече приетите, без значение в почивка ли е или не, в София ли е или на Луната... Детето е прието и записано в СМГ, има предварително регистрирана поредност на желанията и автоматично го наместват, където му се падне, може да остане със същия език, може да мръдне и с по-желан. И СМГ е напълно в правото си да  го сложи в по-преедпочитана като език паралелка без никакво звънене, тъй като действието ще е съобразено изцяло със заявеното...  И ще се звъни само на новоприетите, с новината, че им се пада да са в едикоя си паралелка. Искат ли в нея - да заповядат, не щат ли - прав им път.

Biborana, отговарям за себе си, аз не хейтвам. Нито имам причина за подобен акт, нито пък  си кривя душата да кажа на бялото черно. 

Последна редакция: пт, 05 авг 2016, 19:39 от пенсионирана русалка

# 1 536
  • София
И аз мисля като русалката.

# 1 537
И тогава щяха да се намерят мрънкащи, че никой не ги е информирал, пък са им променили паралелката след като са се били записали вече. И пак няма да са разбрали, защото не следят сайта и форума. Същото е, просто сега се обаждат на засегнатите и шанса да намерят повече хора е доста по-реален, като дори ги питат искат ли или не.  Peace

Единствените реално засегнати са тези няколко деца, които евентуално са се отказали да се запишат заради език, който сега би могъл да се промени. Това обаче може да се случи във всяка житейска ситуация, когато трябва да вземеш решение да се преместиш или не (училище, работа, апартамент/ къща, т.н.). И всички ние поемаме риска от решения преди евентуални непредвидени обстоятелства.

Последна редакция: пт, 05 авг 2016, 19:48 от shrekie

# 1 538
  • София
Shrekie, пиша това и спирам. Как ще има право да мрънка някой, който САМ е заявил, че детето му предпочита да е примерно в паралелка с английски, а не с руски? И точно така се стекат нещата... На какво основание ще мрънка същият този, че не е информиран за преместване на детето му в по-предпочитания вариант? Или ще са го преместили на по-желаното място, или ще си е останало на същото. Родител на такова дете няма за какво да недоволства.

# 1 539
Съгласна! Но и сега претенции имат не родители на записаните/засегнати деца, а недоволни странични наблюдатели.  Laughing

# 1 540
  • София
Ако 5-та паралелка я бяха обявили с руски език и който иска се записва от новоприетите в нея, нямаше да има проблем. Сега обаче още 26 деца получават шанс да учат СМГ, почти всички първоначално приети получават шанс да учат в паралелка с език по първо желание, но пък има проблем с ... и аз не знам с какво. Е, щеше да бъде по-добре навреме да бяха обявили 5-тата паралелка, спор няма.

Последна редакция: пт, 05 авг 2016, 20:41 от Prizma

# 1 541
  • София
Проблем всъщност май няма. Той е по-скоро в главите на страничните наблюдатели. Евентуално прекласиране би породило обаче проблем. Дори и прекласирано на предно желание дете (родител) може да възроптае, че след записване, без никой да го пита, го местят в друг клас. Те затова питат- искаш ли или не? И от другите училища- визирам 125 са звъняли на родители, за да се запишат децата им, защото има свободни места, далеч след всички класирания, без да се обяви нищо на сайта , но на вас само Смг-то ви боде очите.
Колко много се били отказали- цели 6-7 от 140. Факт е обаче, че и всичките 140 да се бяха отказали, пък и следващите 140, пак щеше да има желаещи да заемат местата им. Това не може да се каже за всяко училище.
А относно 5 ата паралелка пак си мисля, че макар и странно и късно въведена, смг не ощетиха никой. Приеха децата по списък. Ако искаха да крият и шикалкавят можеха тихомълком да я предвидят за т.нар. парашутисти и да не обявяват нищо никъде.

Последна редакция: пт, 05 авг 2016, 23:57 от jenap

# 1 542
Проблем всъщност май няма. Той е по-скоро в главите на страничните наблюдатели. Евентуално прекласиране би породило обаче проблем. Дори и прекласирано на предно желание дете (родител) може да възроптае, че след записване, без никой да го пита, го местят в друг клас. Те затова питат- искаш ли или не? И от другите училища- визирам 125 са звъняли на родители, за да се запишат децата им, защото има свободни места, далеч след всички класирания, без да се обяви нищо на сайта.
А относно 5 ата паралелка пак си мисля, че макар и странно и късно въведена, смг не ощетиха никой. Приеха децата по списък. Ако искаха да крият и шикалкавят можеха тихомълком да я предвидят за т.нар. парашутисти и да не обявяват нищо никъде.
За приетите деца и техните родители вероятно проблем няма. Що се отнася до страничните наблюдатели... Не е необходимо да си пряк участник в подобно събитие, за да забележиш нередностите и за да имаш право да изразиш мнението си. Твърде вероятно е и много пряко засегнати от проблема да не харесват липсата на прозрачност, но просто да не споделят това тук.
Евентуални подобни протести ( за смяна на паралелката) биха се дължали на липсата на ясни правила за прием. Откриването на допълнителната паралелка породи необходимостта от т. нар. второ класиране, а такова не е регламентирано по никакъв начин от СМГ.
А за парашутистите вероятно ще стане дума в края на септември или по-късно.
И изобщо. Правилата за прием трябва да са ясни преди самия прием. Не разбирам идеята, че едва ли не родителите трябва да се кланят на ръководството на СМГ, че е издействало откриването на още една паралелка и понеже още трийсетина деца са били ощастливени да се запишат в лелеяното училище - пропуските и нередностите не трябва да бъдат споменавани.
Същото се отнася и за останалите училища. Ако по регламент свободните места трябва да се обявят на сайта, прозвъняването на потенциални кандидати, без това да бъде направено, също няма нищо общо с прозрачността.

# 1 543
Няма някой, който да се прави, че нещата са 100 процента ок. Но се разбира защо се е случило така и се спира. Все пак говорим за кредит на доверие.
По отношение на прозрачността: важна е, но не и отчет. А имах предвид за какво е вашият вид иакана прозрачност, за мен така нещата са достатъчно прозрачни.
Аз не съм хич пряко заинтересована, дъщеря ми е 3 клас. Но ми е криво така да се нахвърляме срещу нещо, от което сме като цяло супер доволни и ценим.

п.с. Определено нямат право записано дете да го местят, па макар и по първо желание. След като вече е записано, трябва да му се иска съгласие.

# 1 544
  • София
а има ли такива, които са записани вече, но не са им се обадили за смяна на езика?

Общи условия

Активация на акаунт