Прием в СМГ след четвърти клас-ІІ част

• 286 059
  • 1 657
  •   1
Отговори
# 1 545
А имах предвид за какво е вашият вид иакана прозрачност, за мен така нещата са достатъчно прозрачни.
Аз не съм хич пряко заинтересована, дъщеря ми е 3 клас.
Второто изречение обяснява първото.
Ако бяхте родител на дете, на което малко не е стигнало за желаната паралелка и което не е получило заветното обаждане може би известно време щеше да ви чопли любопитството как ли точно изглеждат списъците по паралелки. Или още по-лошо. Да установите, че някой ви е заел мястото с обяснението, че са ви звъняли, но не са успели да се свържат с вас. Това разбира се е в сферата на предположенията, които не биха били възможни при наличието на ясен регламент и прозрачно допълнително класиране.
Но в известен смисъл имате право. Нещата трудно остават скрити. Миналата година някой беше публикувал списък с " надпланово" приетите деца. Възможно е и сега, ако има нещо нередно, то да се появи тук.
а има ли такива, които са записани вече, но не са им се обадили за смяна на езика?
Не мисля, че някой знае със сигурност. Едва ли родителите на всички приети деца  четат и пишат тук.

# 1 546
  • София
До тук виждам, че едиствено страничните наблюдатели сме коректив  Laughing Laughing Laughing На другите не им пука, че всичко става в лични разговори по телефона. Нали детето ще учи в СМГ, какво да им връзване сега кусур. Важно е да има доволни още 28 дечица или колкото са там. Ами какво да кажа тогава... Rolling Eyes То няма какво Rolling Eyes

Дидева, тези ситуации дето ги разигравят с обаждането дори не сме смущават така, както липсата на ПРЕДВАРИТЕЛЕН регламент. Дори в него да е записано, че първо се приемат децата на стринката на лелята на бабата няма и копче да кажа. След като има нещо предварително зададено всеки си прави сметка дали ще участва. Дали ще прекласират или не си е тяхна работа, стига да го обявят заедно с обявяване на новата паралелка. Пишат, че ще се свържат лично с всеки по телефона и това изчерпва въпроса. Така е коректно. Също така ме смущава все по-често срещаните некоректни ситуации с приема в СМГ, неглижирането им от аудиторията и настоятелните опити да бъдат оправдани. Тия с кредита на доверие са си бла-бла приказки. Няма кредити, има само регламенти. Така е редно да бъде.. и не само в това училище.

Последна редакция: сб, 06 авг 2016, 01:25 от Vache

# 1 547
Ох, нищо на тоя свят не е идеално, СМГ също. И да, става малка каша с тази допълнителна паралелка, но не е ли по-добре да я има и да бъдат приети още няколко десетки деца, отколкото да не се направи нова паралелка в името на прозрачността и регламента? Кой знае кога СМГ е поискало нова паралелка, ама ей на - МОН сега разрешил (или който там). И алтернативата е била да правят или не. Да е всичко по регламент, или да дадат шанс на още деца. И в двата случая все ще има недоволни и затова няма супер решение. Пък вече кой каквато настройка има към СМГ, така интерпретира нещата.

И накрая да се спра на тая прословута прозрачност. Защо никой не мрънка за прозрачност при АК? Там даже спряха практиката да има табло с общите резултати, а всеки си научава само своя. Нито знаеш какви са резултатите на другите, нито знаеш защо твоят резултат е такъв или не. Не знаеш и на кога са се обадили. Ама няма вопли, а тук се изсипаха с кофите Twisted Evil Ама почакайте ще минат малко годинки и ще кандидатствате в САЩ или УК и тогава ще видите какво значи прозрачност Mr. Green

# 1 548
  • София
Черна Станция, не съм защитник на АК (нито противник на СМГ) и никога не съм била, но си знаех, че включиш ли се по въпроса, то непременно ще направиш дежурния паралел. Който обаче не е много уместен - от една страна заради различния вид училища и второ заради самия прием в АК, при който на старта няма никакво разделение ни по език, ни по нищо... А и за АК от самото начало, още преди да кандидатстваш, се знае, че е такъв принципът - не може да си видиш работата, не може да разбереш защо си ощетен в есето....  Като не ти харесва - не пробваш и готово. Но в СМГ никога и никъде не е обявен такъв прием. И стига си вменявала това, че който си е позволил да изкоментира не дотам прецизната процедура по приема тази година, непременно мрази СМГ. Защото не е така.. Паралелът с университети пък съвсем не е на място, тъй като  приемът в такива не се свежда до едни резултати само и хоп, класиране на база рейтинга. Хората акцентират и върху ред други неща. За да влезеш в СМГ ни интревюта ще имаш, ни мотивационни писма ще пишеш, ни социално ангажиран следва да си бил, ни се очаква да си многократен медалист по нещо си или лауреат на конкурси, или стипендиант на разни организации, ни да отговаряш на търсен от тях профил..

И още нещо в поста ти... Видиш ли,кой знае колко отдавна СМГ поискали такава паралелка, а пък тия от  МОН просто късно разрешили. Сигурна ли си в това? Как при гимназиите има утвърден прием, който се  публикува доста преди изпити и класирания? Значи си има и срок, в който училището да отправя подобни молби, за да бъдат те съответно одобрени/ отхвърлени навреме, тоест преди кандидатстването и приема.

Последна редакция: сб, 06 авг 2016, 10:21 от пенсионирана русалка

# 1 549
... Кой знае кога СМГ е поискало нова паралелка, ама ей на - МОН сега разрешил (или който там).

не е добра идея да се подменя и фактологията, видиш ли СМГ поискали отдавна, ама някой си ги мотал и затова станало така; всъщност в случая РИО/МОН са действали доста бързо с разрешението; та фактите са:

"На свое заседание от 04.07.2016 г. Педагогическият съвет на Софийска математическа гимназия прие предложението на г-н Антони Стоянов, директор на СМГ, за разкриването на пета паралелка за V клас за предстоящата 2016-2017 учебна година.

Изпратено е мотивирано писмо до РИО София-град на МОН и се изчаква разрешение."

иначе решението за допълнителната паралелка всъщност е взето преди СМГ да публикуват на сайта си съобщението за успешно приключил прием   Joy

# 1 550
  • София
Rumen_s, точно заради това я попитах дали е толкова сигурна в онова, което твърди за РИО/МОН.

# 1 551
ОК, в грешка съм, макар да не мисля, че нещата стават ей така - решили, поискали, разрешили. Това може да е официалното оформление на нещата, а как е били наистина не се знае. Може разговори да е имало отпреди. Но не знам - оттеглям аргумента.

За прозрачността обаче писах по принцип и дадох примери, че никъде няма пълна прозрачност. И няма значение, че подборът за университет е по-разностранен, принципът е записан ясно в сайтовете на университетите (на САЩ най-вече) и в свободен текст гласи "ще приемем кого си решим". И никой не се оплаква. За АК било дежурен аргумент, ми защо да не е дежурен, като е верен? Да не го споменавам повече, понеже не е нещо ново ли? Аз например съм писала, че моето дете е било прието в АК, но откъде знаете, че не лъжа? Никъде нищо няма черно на бяло и официално за това кой е имал покана и кой не. Даже когато имаше табло с резултатите (вече няма) на него имаше само номера, а не имена. Та може и само да се правя на важна, а? Може някой, който се хвали със записано дете всъщност да му е уредил парашут, а? Нищо не се знае. В сравнение с това непрозрачността в СМГ е съвсем малка. Пък и се очаква да е еднократна, догодина всичко ще е регламентирано, нали? Градивната критика има за цел подобряване на нещата, но в този случай догодина все едно ще има подобряване и сегашната ситуация повече няма да я има. Това автоматично прави критиката неградивна, а просто негативистична.

Последно, когато се е случвало да изкритикувам за нещо АК все ми казват "Ти не знаеш какво даде АК на модето дете, не можеш да го оцениш, махай се от темата ни". МИ сега е същото - външните хора не могат да оценят съотношението положително/отрицателно в СМГ. Още повече, че това съотношение варира за отделните деца. Но за мен беше супер  и затова защитавам училището. На практика не сме се срещнали с нито един наистина значителен минус. И затова си защитавам позицията, затова и Русалката ще защитава НЕГ и пр.

П.П. За да не пиша наизуст и да не изпадна пак в грешка погледнах регламента за прием в СМГ след 4 клас. Ми никъде не е описано разпредлението по език. А щом не е разписано няма как да има нарушаване на регламента. Съвсем като в АК или в университетите.

http://smg.bg/uploads/Pravila%20priem%20za%202016-2017.pdf

Последна редакция: сб, 06 авг 2016, 10:33 от Черна станция

# 1 552
  • София
а има ли такива, които са записани вече, но не са им се обадили за смяна на езика?

Да, има, на нас не са ни се обадили.
Синът ми е в паралелка с руски и не му е първо желание. Осъзнавам, че три часа  език на училищно ниво не е кой знае какъв фактор, но все пак в нашия случай бихме предпочели английски или немски. Той идва от Шилер с едно добро ниво на немски и нормално за държавно училище с 2 часа седмично английски. При всички случаи трябва да наблегне вече на английски повече, немския също няма да го зареже и ще продължи с уроци, математиката се включва активно и честно казано в тази схема( и два спорта тренира активно), колкото и да е на ниско ниво, смятам, че руският ще дойде повече...            
Ситуации и деца всякакви, всеки има свои аргументи и гледа от своята камбанария  Simple Smile
  Може би след 2-3 дни ще се обадя да питам какво се случва, ако не ни се обадят преди това.
  п.п Иначе чета и следя много редовно темата, но не се обаждам, за да не затруднявам трафика на полезна информация Simple Smile)

# 1 553
  • София
Не позна... Всеки, дръзнал да изрази виждането си, че процедурата не е прецизна, не е отрекъл никъде факта, че СМГ е дало много на детето ти и на всички останали в училището. Двете неща са различни. И какво, щом догодина процедурата ще е вече наред - няма проблем, че тази не е била, така ли? Ми дай всички добри училища да си позволят в някоя година малко по-нерагламентиран прием, пък нали после ще се върнат в правилния коловоз. Какво толкова?

И не, не четеш внимателно.
Скрит текст:
НЕГ може да е дала много на децата ми, но критики не съм си спестявала към управата и неточните й конкретни действия. Не е мястото тук да упоменавам какви и в кои теми. Ако държиш, линкове ще ти пратя към скатаване откъм инфо за справяне на випуска на ДСД през тази година за разлика от предходни, за наглост в изчисляването на стипендии, при положение, че училището получава най-много добавки за целта, за отвртително поддържан сайт, за  опит да се скрие факта, че  имаше опит от ученици директорката да бъде свалена, че се потулваше проблема с оня кретен по психология.... Още дали искаш?

И да, на поне  още едно дете със сигурност не са се обадили да питат...  Баща му едва ли лъже. Лично аз му казах за прочетеното, ако толкова държиш - ще питам  какво е станало, дали той се е обадил, както възнамеряваше да направи.

# 1 554
  • София
Tchara, както и другите, неполучили обаждане, имат повод наистина за протест и недоволство. Моят съвет е да не чакате 2-3 дни,  а още в понеделник да се обадите и проверите какво се случва. Ако се обаждат на всички го приемам и одобрявам, но не е честно да се прескачат деца и родителите трябва си търсят справедливостта.
Искам само да вметна относно приемането на новата паралелка, че нашата учителка ни спомена, че тя е гласувана и приета доста отдавна, но действително РИО е забавило одобрението. Чакали са го отдавна и може би и затова не са го обявили преди приема. Но защо не го оставиха направо за догодина и за мен си остава загадка.

Последна редакция: сб, 06 авг 2016, 11:44 от jenap

# 1 555
Tchara, както и другите, неполучили обаждане, имат повод наистина за протест и недоволство. Моят съвет е да не чакате 2-3 дни,  а още в понеделник да се обадите и проверите какво се случва. Ако се обаждат на всички го приемам и одобрявам, но не е честно да се прескачат деца и родителите трябва си търсят справедливостта.

за съжаление гадаем каква е ситуацията, СМГ в случая просто можеха да публикуват едно съобщение с обяснение какво ще направят и да няма спекулации; мисля си, че най-вероятно са направили прекласиране (което също би било редно да е на сайта) и оттам не се обаждат на всички, а само на тези при които може да има разместване... лошото е, че си гадаем...

# 1 556
  • София
И няма значение, че подборът за университет е по-разностранен, принципът е записан ясно в сайтовете на университетите (на САЩ най-вече) и в свободен текст гласи "ще приемем кого си решим". И никой не се оплаква.
Ей за това говорим през цялото време... Wink

За АК не мога да кажа нищо, защото не съм се интересувала, а пък и лично аз не бих го взела като критерий за сравнение по мои си причини  Wink Т.е. това как се приемат децата в АК и в университетите в САЩ не е задължително да бъде за пример за мен лично. Но, хората са различни и по тази причина виждат нещата различно в сегашния разговор.

Искам само да вметна относно приемането на новата паралелка, че нашата учителка ни спомена, че тя е гласувана и приета доста отдавна, но действително РИО е забавило одобрението. Чакали са го отдавна и може би и затова не са го обявили преди приема. Но защо не го оставиха направо за догодина и за мен си остава загадка.

Е, как може такова нещо???? Гласувана и приета от кой? СМГ да не е над РИО, че да е 100% сигурно, че ще получи одобрение. Щом са гласували, край! Ето този стил на работа е отвратителен. Още повече пък щом отдавна са знаели, защо сега импровизират? В това се състои работата на администрацията... да мисли, да преценява и т.н. Аз ако в моята работа импровизирам, дали шефа ми ще е доволен? За мен цялата тази ситуация, представена по този начин демонстрира увереност, че са над нещата (в случая регламентите). Няма кой да потърси сметка и затова се случва това. Както и с нерегламентирания прием. За годината, в която кандидатства моето дете имам списък на  приетите над регламента  Wink Е, това ме накара съвсем да не съжалявам, че не са я приели  Wink

Последна редакция: сб, 06 авг 2016, 12:42 от Vache

# 1 557
  • София
Vache говорим за вътрешно съгласуване на педагогическия съвет. Необходимо е първо да се мине такова, преди да се пусне искане към Рио.Хайде да не се палим толкова.

Последна редакция: сб, 06 авг 2016, 13:25 от jenap

# 1 558
  • София
Vache говорим за вътрешно съгласуване на педагогическия съвет. Необходимо е първо да се мине такова, преди да се пусне искане към Рио.Хайде да не се палим толкова.
Кой се пали? Аз не  Laughing Коментирам така както и ти, нищо по-различно не правя.
Факта, че учителката ви изобщо се обяснява за новата пралелка кое, как и защо е било, е показателен. За последен път го пиша, понеже не мога да го кажа по-опростено, че да се разбере. Проблемът е, че наред с обявяването на новата паралелка не е обявен и регламента. Ясно и недвусмислено. По-просто не мога да го напиша, затова който разбрал, разбрал  Rolling Eyes

# 1 559
  • София
В 5-ти клас се изучава само един чужд език в СМГ, нали?

Общи условия

Активация на акаунт