Американски колеж - четвърта тема

• 86 799
  • 733
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Оценката (за математическата част) на сина ми и на мъжа ми, които са математици, е, че не е труден.
Дани, задачите в тестовете са леки, но много. В изключителни случаи децата прехвърлят 80%
Познавам момичето, което е едно от малкото постигнали 80+ резултат в годината, когато синът ми кандидатства, а и изобщо. Иде реч за изключително интелигентно момиче, спокойно и уравновесено, със сериозен международен опит и постижения към момента на изпита.
За сравнение синът ми имаше около 60% - умно момче, запазва завидно спокойствие под напрежение, учеше в СМГ, не ходеше по състезания, ако не са "задължителни", мързелив  Embarassed.
Според мен става дума за труден тест, който оценява способността на децата да приоритизират и работят под напрежение, а не математическите им способности или четене с разбиране.
За да не объркам някой - горните проценти са за тестовете БЕЗ да е добавен резултат от есето.
Виж есето е друга бира - дете, което пише прилично добре получава с лекота 15-18 от 20 възможни. Отново за сравнение синът ми - писането е мъка, ама голяма - резултат почти 12.
В заключение 4-те теста са по-трудната част по моето скромно мнение. Предизвикателството е по-голямо за нервната система отколкото за математическата подготовка. Не гледайте на теста като на тест, който оценява уменията по математика, освен ако детето не е наистина зле с предмета.

kassii, в 6-ти клас ще имаш представа как се справя детето ти и ще прецениш дали и кога да започнете подготовката и за НВО и за АК. Чети близките теми тук, говори с познати и до догодина ще имаш уверена преценка.

За мен ще бъде интересно, ако се включат родители на ученици в 11-ти и 12-ти клас и споделят от първа ръка детайли за тестовете (аз лично се интересувам и за УК и за немскоговорящите държави) и кампаниите по кандидатстване. Знам, че на тази възраст вече са самостоятелни и не знаем толкова колкото в 7-ми клас, но все пак ще бъде ценно. Следя темите на майките на студенти с голям интерес, но огромната част от децата там са от други училища.

# 421
Биб, мерси за страхотния пост! Да, точно това е най-трудното в тези тестове - състезанието с времето.

# 422
  • София
Дано попорасне в следващите години, че в 5-ти кл. още си е бебе.

E, чак от 5-ти клас... Оставете детето да играе. Дръжте го по-изкъсо по български и математика най-вече, че ако се изпуснат нещата става по-трудно после... Евентуално в 6-ти клас може да започнете с по-сериозна подготовка за матурите, да не му се види много после в 7-ми.
Но в 5-ти клас специализирана подготовка за АК, недейте, ако наистина сериозно си учи материала с добър учител в училище или в школа, там дали ще е междучасие, веди, Софроний, Арете и т.н., която прецените, че ви пасва най-добре, за АК месец-два-три в седми клас сигурно ще му стигне... Колкото да го научат на стратегия, ако не е факир, както децата от СМГ... Защото там стратегии не им трябват особено,  те решенията ги виждат с първото прочитане на условието.
Нали знаете - да можеш да решаваш добре задачи става просто - с решаване на много задачи, факт...
Донякъде важи и за децата от Св. София с 10-те им часа седмично, което не им пречи да си ходят на уроци в 7-ми клас и да ги водят на специализиран курс за АК организирано (с бусчето), пак тогава...

Stefan B , поздравления за синтезираното и много ясно изразено мнение. Подкрепям  изцяло! 

# 423
  • София
Имам следния въпрос - какъв профил избраха децата ви в 9. клас и защо?
Моята дъщеря клонеше към физиката, но мнения на по-големите съученици я разколебават, че е много трудно и хубави оценки са рядкост. Информатиката лично тя я е отписала, значи остават химия и хуманитарен профил. който бил масово предпочитан.  
Ще се радвам на каквато и да е информация, стратегии и съвети! Hug

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 13:17 от Ironic

# 424
Ironic,
Хуманитарният профил е твърде различен от физика и химия.
Важно е какво му харесва на детето и с какво ще иска да се занимава и учи.
Мисля, че и дипломите на децата са различни.В нашата пише " Природо-матетически профил" /нещо такова. Предполагам, че за хуманитарния профил ще е друго. Някой университети гледат хорариум часове по предмет, за който кандидатстваш.
АК имат доста успехи с физика и астрономия, сигурно не е лесно.

Да, и аз съм чувала, че на хуманитарния профил  им е най-лесно / пишат повече есета и правят повече анализи/, но ако това не те влече, все си мисля, че ще  ти е трудно. / За нас беше даже немислимо/.

Ако не се лъжа с този профил им включват  само 2-3 часа допълнително на седмица / провери го на сайта на АК колко са, че сега не мога да ровя/  Ако е нещо, с което  обичаш да се занимаваш -колко ще те затрудни?

Нас химията не ни затрудни, даже сама си включваше и извънкласни занимания по химия.

Не смея да давам съвет. Мисля, че са много факторите за преценка.
Слага си плюсчетата и минусчетата за всеки профил, както и приоритетите и решава Simple Smile Simple Smile
Успех!

И още нещо се сетих. Всички в АК имат профил информационни технологии. Веднъж се опитах да споря с дъщеря ми, че не го  пише на сайта на колежа и ме контрираха "Аз ли знам, дето имам профилна оценка по ИТ, или ти? Избраният ни профил беше химия

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 11:00 от rosss

# 425
  • България
 Дъщеря ми си избра профил според това кой предмет й харесва. На нея винаги й е харесвала химия и това беше изборът й. Разсъждаваше, че й трябва висока оценка и как да я изкара по-лесно. Чисто прагматично Simple Smile

# 426
  • София
Синът ми е с профил физика. Беше се записал информатика. Скоро след това се прехвърли физика, явно има някакъв период, в който е било възможно.
Избира си ги сам, не е споделял аргументи в детайли. По метода на изключването не би избрал хуманитарен профил. Химията в 9-ти клас беше сред предметите, където имаше най-ниски оценки. Остават информатика и физика, за които писах как се развиха нещата.
Аз съм доволна, че избра по-фундаменталното от двете, макар че така вероятно ще има и по-ниска диплома, знам ли...

# 427
  • София
Благодаря много за споделеното, дами!  bouquet
Тъй като към момента няма яснота с какво ще се занимава в бъдеще, то изборът й ще бъде по-скоро прагматичен, както казва SofiaVSimple Smile

# 428
  • София
Моето дете избра хуманитарен профил.
Първо разпитах учителят й по дисциплината, която иска да учи дали има значение какъв профил ще избере. Той ми отговори, че за Великобритания няма значение, а са по-важно оценките . Англичанин е и предполагам, че е наясно с критериите за страната му. Ако се насочвате към САЩ, както е писала Россс, има значение колко часове имате по даден предмет. Според критерия успех отпаднаха 2 профила и останаха инф. технологии и хуманитарния. Имахме известни разногласия по въпроса. Аз смятах, че по-лесно ще изкара оценки, но твърдо ми се заяви, че това въобще не й е интересно.
Мисля, че до средата на първия срок без проблем може да се смени профила. След това има някаква по-специална процедура.
Часовете на всички по профил в 10 и 11 кл. са по 2, а в 12-ти - 3.
http://www.acs.bg/Home/Academics.aspx

# 429
  • София
Благодаря и аз за инфото, защото моят безобразник грам не се е поинтересувал, даже не знае кога е крайният срок за избора  ooooh! От прочетеното мога да предположа, че ще избере хуманитарния, че да му е по-лесно - тази година е съвсем в крайността "училището е гадно и досадно и само ми вгорчава животът"  Sad

# 430
  • под Витоша
Срокът май е до 22.01. Моето дете още от края на 8 клас заяви, че мисли да избере профил физика. Каза, че го приема като предизвикателство - доста труден предмет, но пък й е страшно итересен.
Вчера й предложих да направи избор по метода на изключването - първо отпадна информатиката т.к. изобщо не я влече; след това отпадна българския - каза, че ще й бъде скучно да пише есета и анализи, макар, че в това е най-силна и ще й бъде най-лесно ; химята не й била толкова интересна и така пак избра физика.
Не сме се намесвали, оставихме я да послуша сърцето си, защото според мен най-важното е да учи с желание!  thumbsup

Последна редакция: пн, 20 яну 2014, 12:24 от ДиВа ツ

# 431
Ako смята да се пробва за Хамериката - там за САТ и по-точно за специализираните е много добър този прагматичен подход - оказва се, че държащите САТ физика са много малко на фона на САТ език примерно, просто малко деца се решават на физиката и това е предпоставка за добър резултат, а не малко добри унита искат поне един , а някои и два специализирани САТ-а. Така че, профилът физика си струва, стига детето да е добре с точните науки.
Дъщеря ни също беше химия профил, в дипломата има като профили математика (него имат всички) и химия, което не й попречи да запише liberal arts and science в Утрехт, и да завърши с мейджър право, за да продължи после с магистратура европейско право, като на изискването да вземе поне един предмет естествена наука през пърата година отговори именно с химия...Е, видя зор, защото се оказа, че химия са избрали хората, които свързват бъдещето си с тази наука и нивото е било леко височко, но пък после беше горда, като си взе изпита, че сега би могла, ако иска, да продължи именно с химия, не че искаше, но след този успешно взет изпит би могла...
Така че, ако имат идея децата още на 16 години какво мислят да правят после, правилният избор на профилиране, особено в АК може доста да помогне.
Там е проблемът, обаче, че са малко знаещите какво искат, а сигурните, че после друго няма да поискат - още по-малко.
Но какво по-естествено от това на тези години... Нали трябва да се опиташ нещо, за да решиш дали ти харесва....

# 432
  • София
При нас профилът в 9-ти клас беше хуманитарен. Причината за избора - допълнителните часове по немски (2-рия език), който той искаше да научи и се записваше на всичко допълнително, което имаше по немски.
След 9-ти клас подаде заявление за преместване в профил химия. Яви се на изпит в началото на септември върху химията от профила в 9-ти клас, изкара 6 и се премести. Любимите му предмети са химия, физика и математика. В края на 9-ти клас се чудеше единствено дали да е химия или физика, тъй като обича и двата предмета.
Прагматичният подход е за препоръчване - детето да избере такъв профилиращ предмет, по който се представя добре и му е приятно да учи, тъй като така с лекота ще може да изкара и по-високи оценки, а дипломата е важна при кандидатсването (за UK).

# 433
А има ли профил биология?

И още един въпрос: Какви са перспективите за следване на медицина след завършването на колежа?

Предварително благодаря.  bouquet

# 434
  • София
Фран, няма профил биология. Възможностите са само 4 - хуманитарен, информатика, физика или химия. Всички четири учат и математика по много.

Перспективите за следване на медицина са добри, ако детето се е ориентирало към следване в България, САЩ, Германия, Австрия, тъй като подготовката по химия и биология е на много високо ниво.  Peace
За UK не са добри възможностите.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт