Американски колеж - четвърта тема

• 86 574
  • 733
  •   1
Отговори
# 45
  • България

При всяко налагане на наказание има изслушвана на ученика и му се дава правото да се защити.

Това може да си го мислиш само ако не си попадала в подобна ситуация!!!
Не се сещам как се осъществява реална самозащита на ученик, който явно е сгафил нещо, пред 9 или 12 длъжностни лица от колежа /не си спомням точно/ - президент, декан, зам. директор и т.н.. Те излизат с ясната теза колко много ще ти помогнат като те накажат и как това е единствено правилното действие. Дава се думата на този, който те е докладвал да обясни своята позиция, която вече е приета за единствено възможна и съвсем мимоходом ти дават думата. Само не си мисли, че е възможно да се защитиш в тази ситуация. Толкова си притеснен, че не знаеш нито какво да кажеш, нито защо да го кажеш. Ако си в 11 - 12 кл. може да реагираш по-хладнокръвно, но преди това едва ли... Не съм присъствала на по-гадна и ситуация! Напълно разбирам случая, който разказва Стефан и ще разкажа моя, но след няколко месеца!

# 46

При всяко налагане на наказание има изслушвана на ученика и му се дава правото да се защити.

Това може да си го мислиш само ако не си попадала в подобна ситуация!!!
Не се сещам как се осъществява реална самозащита на ученик, който явно е сгафил нещо, пред 9 или 12 длъжностни лица от колежа /не си спомням точно/ - президент, декан, зам. директор и т.н.. Те излизат с ясната теза колко много ще ти помогнат като те накажат и как това е единствено правилното действие. Дава се думата на този, който те е докладвал да обясни своята позиция, която вече е приета за единствено възможна и съвсем мимоходом ти дават думата. Само не си мисли, че е възможно да се защитиш в тази ситуация. Толкова си притеснен, че не знаеш нито какво да кажеш, нито защо да го кажеш. Ако си в 11 - 12 кл. може да реагираш по-хладнокръвно, но преди това едва ли... Не съм присъствала на по-гадна и ситуация! Напълно разбирам случая, който разказва Стефан и ще разкажа моя, но след няколко месеца!
Направо страшно си звучи!Като в някоя секта. Crazy Rolling EyesНе бих причинила това на децата си, та ако ще и злато да дава у-щето!

# 47
  • България
 Не твърдя, че детето ми няма вина, но начинът по-който се провежда този съвет е ужасен. Все пак не го причиних аз, а то си го причини.

# 48
То си го е причинило, но с ваша подкрепа. PeaceВсе пак не се е записало само в АК, а не вярвам преди това да не сте проучили у-щето  Rolling Eyes
И старите хора са казали още едно време-много хубаво, не е на хубаво.Та така...

# 49
  • София
А аз, без да ми се дава злато, предпочитам такава ужасна ситуация пред случилата ми се, когато синът ми беше 4-ти клас и ме извикаха в училището, защото е с комоцио след поредния тормоз от съученик, от когото втора година бяха пропищели и учители, и родители на другите деца, но липсата на какъвто и да е действителен контрол позволяваше на ръководството заради съображенията (1 ученик по-малко - по-малка субсидия) да не правят нищо. Аналогични ситуации за безконтролност и разпад на системата има във всяко държавно училище (но да кажем в СМГ, например, е под формата на опорочен прием след 4-ти клас (лятото на 2010, ако не се лъжа), когато на всички стана ясно как се влиза "по втория начин", само директорката по тв плещеше откровени глупости.)
Много можем да изпишем по темата. В последния си пост Стефан точно и ясно е обяснил за американския диктат - в нашата слободия и повсеместно-властваща простотия на национално и институционално ниво съвсем съзнателно го избирам като по-разумния начин за оцеляване и развитие  Peace И на никого не се опитвам да налагам избора си. Напротив - даже се радвам, че родители като Shoni  не предпочитат колежа.

# 50
  • България
 Milenita съгласна съм с теб. Освен това никой или поне повечето от нас не тръгват с нагласата да правят нарушения, но така или иначе винаги могат да се случат.Никой не е застрахован от тях. Освен това, четейки правилника, не можеш да знаеш как точно протича този съвет.
 Все пак искам да ви напомня една стара поговорка: "Който има деца - да мълчи, който има дъщеря - да онемее! " Simple Smile

# 51
Е, не написах мнението си за да се заяждам или да обидя някого.
Не разбирам теб  Milenita , кога ме опозна какъв родител съм, че взе и да обобщаваш?

ок, оттеглям се, макар да има още какво да пиша относно американските страсти Simple Smile Peace
п.п.
peneva_a, дали ми трябва нечие позволение за да пиша в която си искам тема?Не държа да ми отговаряш Stop

Последна редакция: вт, 02 юли 2013, 11:38 от Shoni

# 52
....Не бих причинила това на децата си, та ако ще и злато да дава у-щето!

....Е, не написах мнението си за да се заяждам или да обидя някого.
.....
Извинявай Shoni, но в този форум май сме родители на записали се, потенциални кандидати или желаещи да получат информация за евентуално кандидатстване.
Това мнение, дето не е заяждане, не носи никаква информация за участниците в този форум, по скоро е за седмикласната тема или може би вече за шестокласната за потенциални кандидати... Иначе звучи назидателно, нещо като "Лелеее, в какво училище сте си записали децат, аз не бих!!!". Илиза, че си в темата (Американски колеж) за да кажеш "нямам и не искам да имам нищо общо с колежа" (респективно с темата)...

Всеки има право да критикува и да хвали колежа, но с достоверна информация от източника (каквато има нагоре, а и в предходната тема)

Благодаря на мамите и татковците, които са ни "информатори" от първа ръка.   bouquet Дотук сте ни много полезни

А аз, без да ми се дава злато, предпочитам такава ужасна ситуация пред случилата ми се, когато синът ми беше .....
... в първи клас и му изхвърлиха очилата в тоалетната и го заключиха в нея
... и когато в пети клас седмикласниците го бяха сгащили в коридора, изсипали съдържанието на раницата му през прозореца, защото е правил презентация в екип със съученичка, към която един от тези седмикласници проявява интерес...
И това в много добро училище със сътрахотна подготовка на децата... Просто калпазани има навсякъде и трябва да има начин да бъдат усмирявани, ако това е със строг правилник - добре. Когато има ясни правила за всички, ОК, когато правилата са размити децата се пробват да лавират и шикалкавят... Деца са все пак, дяволчетата са си вътре в тях  Wink

Последна редакция: вт, 02 юли 2013, 11:13 от peneva_a

# 53
Имал съм щастието / нещастието да уча в 91 НЕГ Карл Либкнехт през цитирания от теб период, хващан съм и да пуша, и да пия бира. Имам все още спомен за мъмренето, но в никакъв случай не се е стигало до подобни на описаните авторитарни действия.
Не отричам доброто ниво на обучение в колежа, но не мога да не видя опасни предпоставки за погазване на индивидуалността и опити за вкарване в необходимата рамка на учещите там. Това не би следвало да е повод за гордост...

В момента, в който осъзнаем, че АК е американско училище и се ръководи от американските начин на мислене и морални норми, ще видим, че няма как да се сравнява с никаква българска гимназия, дори и с немска. Американците са такива противници на пушенето и пиенето, че за тях това е едва ли не смъртен грях. Дори и звезди са съдени за шофиране в нетрезво състояние, да не говорим за всичките им сухи режими, анонимни алкохолици и какви ли не форми за контрол на алкохола. С пушенето - същата работа - от тях тръгна практиката за забрана на пушенето в обществени сгради. Как да очакваме тук да прилагат други мерки? А в Германия какво е - пият си биричка дори и в цеховете, наши познати ходиха на специализация и си спомням колко се втрещих от това. Даже има хладилни автомати и в обедната почивка си взимат бира. Затова в НЕГ може и да смъмрят децата за бира, но в АК могат и да ги изключат.

# 54
Темата за АК не е затворено общество, достъпно само за свързаните с училището, както и темата за СМГ е отворена за всички.
Нека се въздържаме от ненужни упътвания кой и какво да пише в нея. Тук не важат правилата на колежа.
Както аз,  предполагам и много други родители на малки деца се интересуват от подробности от кухнята, които могат да се прочетат тук между стандартните памфлети  тип- Миленита.
Правилата на форума приветстват споделянето на мнение. И разбира се, не е необходимо то да е базирано на информация от първоизточник, това не е съд, а форум за взаимопомощ.
Много мнения в темата звучат назидателно, и от едната, и от другата страна. Научи се да извличаш полезната информация от тях ако има такава,  вместо да пледираш за несподелянето им...

Жасмин, моля следи дискусията. Аналогията между АК и ЕГ  беше спомената от родител на дете в АК. Цитираното от теб е моето споделяне на личен опит, че връзка между двете няма и до подобни  унижения в ЕГ не се стига.

Последна редакция: вт, 02 юли 2013, 11:27 от kodbg

# 55
Е, не написах мнението си за да се заяждам или да обидя някого.
Не разбирам теб  Milenita , кога ме опозна какъв родител съм, че взе и да обобщаваш?

ок, оттеглям се, макар да има още какво да пиша относно американските страсти Simple Smile Peace
п.п.
peneva_a, дали ми трябва нечие позволение за да пиша в която си искам тема?Не държа да ми отговаряш Stop

Че аз вече съм го написала
... Всеки има право да критикува и да хвали колежа ...

# 56
.... а форум за взаимопомощ.
...

И аз това казвам. И разбира се всяки може да изказва мнение, но мнения от типа "някъде някой нещо чул и ми казал, че..."  и на базата на това "Как можахте да си запишете детето там  Naughty..." и "злато ли дава училището...", е това вече не е взаимопомощ...

Crazy и всичкото изскочи от там, че похвалих НПМГ, въпреки че не се записваме в онова прекрасно училище, а в колежа ... Просто колежа по ми се струва подходящ точно за това ми дете, за другите може друго училище да е по-подходящо...

Чета с интерес всички позитивни и негативни мнения за колежа, но моля, нека да си бъдем полезни   bouquet

# 57
Пенева, в цитата си си пропуснала условието, започващо с-  НО.
Имаш право да ми отговориш, НО ако си по-висока от 2 метра Simple Smile

Мненията за Колежа от много време се формират на база - някъде видях, някъде чух. И вината за това не е на изказалите ги, а на пълната липса на официална информация!

# 58
Пенева, в цитата си си пропуснала условието, започващо с-  НО.
Имаш право да ми отговориш, НО ако си по-висока от 2 метра Simple Smile

Мненията за Колежа от много време се формират на база - някъде видях, някъде чух. И вината за това не е на изказалите ги, а на пълната липса на официална информация!

Затова е този форум - информацията дотук беше от родители на деца кандидатствали, деца учещи или учили... а сега "не знам, но имам право да си кажа...".
Явно ще трябва да се върна назад в темата, а и в предишната тема, за да си запиша кой пишещ е родител дава "онази полезната информация"...

Аууу, писах и не спазих изискването - под два метра съм

# 59
  • София
Мисля, че темата за наказанията за провинения, смисъла от тях, ефективността им, начина им на прилагане и комуникацията във връзка с тях между преподаватели / директори / ученици и учители, е една напълно отделна тема, която касае ВСИЧКИ училища в БГ.  

Можем да си направим и такава тема. Ще бъде по-справедливо да се дадат аналогични ситуации в алтернативни на АК училища...

Лично аз съм се убедила, че по тази тема, огромната част от родителите, а дори в голяма степен и учителите, са незапознати. И слава Богу! Това е, зашото не им се е наложило пряко да се сблъскат със системата. Съответно несблъскалите се имат само теоретични разбирания...

Shoni, аз бих изслушала с внимание SofiaV, когато му дойде времето, сигурна съм, че това ще даде важна перспектива на нещата отвътре за това как работи системата наистина... Но не бих се втурнала веднага да заклеймявам АК като теб по простата причина, че лично съм виждала как умопомрачително се процедира в други училища... Въобще това е една огромна тема! Която се нуждае от сериозно подобрение в цялата ни държава...  Peace

Общи условия

Активация на акаунт