Американски колеж - четвърта тема

• 87 072
  • 733
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Дискусията, която сте заформили, ме подсети, че искам нещо да питам:

Има ли деца, приети в АК, които преди да влязат там, в предишните си училища, да са имали успех от порядъка на 5 - 5.50? Как се справят в АК? (ако знаете...)

Петя, моят Дивуняк беше над цитирания от теб успех в СМГ, та не знам дали ще ти е релевантно - там си изкарваше без зор шестиците и затова сега му е толкова невъзможно да приеме, че требе да се учи значително повече и по-задълбочено. Не мога да се събера в кожата си от месеци насам, защото знам, че малко повече усилия да положи, няма да са му проблем отличните оценки. Затова съм и на мнение, че което дете е старателно и отговорно, няма да му е толкова трудно в 9-ти клас и легендите колко било тежко, поне за мен, са преувеличени.

# 466
  • гр.София
Имате ли някаква представа по какъв начин се появява ново дете по средата на годината? Без изпит, след цял срок??? Може би и аз да съм пропуснала някаква допълнителна информация и ще се радвам ако някой има обяснение 

# 467
Не знам точно какъв е конкретния случай, но мен лично това не ме притеснява, няма да съберат по 30 деца в клас със сигурност...
А за прехвърляне в средата на срока е възможно да е от Американския колеж във Велико Търново например, но май, ако детето е било прието и тук и е положило срочни изпити тук... Или от чужбина.
Без изпит, след цял срок???
А откъде знаеш че е без изпит? На детето ще му е изключително трудно да се адаптира, ако не се е обучавало в този ритъм...
За след 8-ми и 9-ти клас си имат ясно разписана процедура за прием.

ПП: В осмокласната тема се е развихрила някаква полемика за "парашутистите"  #Crazy колко нахъсани майки!

# 468
Имате ли някаква представа по какъв начин се появява ново дете по средата на годината? Без изпит, след цял срок??? Може би и аз да съм пропуснала някаква допълнителна информация и ще се радвам ако някой има обяснение  

По думите на дъщеря ми, която ми спомена, че имат нова ученичка, момичето идва от Англия и говори чудесен английски с британски акцент. Предполагам, че е приета по реда на деца на българи, идващи от чужбина, които се приравняват с интернешънъли и са на тяхната такса - 15К. Разписан е в условията за прием на сайта на Колежа.
И не може да е без изпит... На моя колежка дъщерята  отиде в колежа след 9-ти клас, от испанската и се готви бая време за изпита....
Аз лично не виждам драма в това, че дете, явно владеещо английски идва в средата на 8-ми клас - клас в който и без това целта е да се научи английски.
Вече защо е в 8/2 не зная. Но докато се опознаят и го приемат между тях няма да й е лесно, на тази възраст знаете какви драми има понякога.
А в осмокласната тема обсъждат вече истинските парашутисти, което е  случващото се всяка година - от 28 деца в основните ЕГ паралелките стават по 32 след първи срок на 8-ми клас. И с право се възмущават хората, но какво от това... Ето за нас например класирането във ФЕГ беше в резултат на няколко стотни и добре помня какво стояше зад тези стотни... И сега друг, който изобщо не си е правил труда, цъфва втория срок иченик в НЕГ, ФЕГ, АЕГ и т.н. Как да го наречеш?
Както се казваше - кучето си лае, керванът си върви, по същия начин, вече колко години.... Просто липсва интерес да се сложи ред в системата, явно...

# 469
А в осмокласната тема обсъждат вече истинските парашутисти, което е  случващото се всяка година - от 28 деца в основните ЕГ паралелките стават по 32 след първи срок на 8-ми клас. И с право се възмущават хората, но какво от това...

офтопик

Възмущават се поради недообмислена система, иначе щяха да им се радват...
Елементарен начин за рязко повишаване нивото на обучение, в който не виждам недостатъци (естествено може да има, аз не ги виждам...):
Всички свръхжелани общински / държавни училища разделят приема си - 70% остава както досега - по резултати от изпити, 30% са за платено обучение, където трябва да се покрие някакъв минимален образователен праг и който го е покрил участва в отделно класиране, несвързано с това на безплатните.
Слага се сериозна такса от хххх евро, която е явна, не се дава под масата и отива за подобряване на учебния процес. Как точно, не е от значение, може за по-високи заплати или за материални придобивки на училището или, или...
Ако са толкова желани тези училища, 10-ина деца на платено ще носят сериозна годишна сума за класа, която ако се използва по предназначение няма как да не повиши качеството на образование.
Лесен начин да се размие границата частно / държавно училище и да се мине към по-интересната - желано / нежелано училище.

/ офтопик

# 470
kod, преди няколко години директора на СМГ беше въвел точно такава система.
Не се получи, създадоха му грандиозни проблеми, дали и не си отиде, не съм сигурен...
Освен чрез изпит, по негово време можеше да запишеш детето си и посредством спонсорство, като парите си влизаха в гимназията съвсем официално.
А че няма система за прибиране на едни пари, или по-право, че съществуващата ги прибира ама не там, където биха били на полза роду а отиват на полза чинивнику е ясно... Нали това казвам, не е проблем да се въведе система, но интерес да се направи липсва, ясно е защо...

# 471
Опааа... избягахме си от темата  Wink
Кажете кога ще ни е следващата родителска среща? (май трябва да е някъде към края на февруари...)
Като майка на осмокласник ми е интересно, а и виждам голямата разлика в начина по който училтелите гледат на децата ни тук и в предишното училище! А и в него самия виждам промена от 2 месеца насам... и ми харесва  Blush

# 472
  • България
Следваща родителска среща:

http://www.acs.bg/CalendarDetails.aspx?type=1

Календарът се актуализира своевременно и е изключително полезен. Поне за мен беше през последните 5 години.

# 473
  • гр.София
Въпросът ми е от чисто любопитство, нито съм нахъсана, нито съм против...само съм пропуснала явно някои подробности около Приема. Благодаря за отговорите!  Simple Smile

# 474
Въпросът ми е от чисто любопитство, нито съм нахъсана, нито съм против...само съм пропуснала явно някои подробности около Приема. Благодаря за отговорите!  Simple Smile
Не си  Simple Smile за осмокласната тема говорех... Там много се бяха разпалили  Wink
А аз си чакам родителската среща! Моя юнак ту е много ентусиазиран, ту се вкисва и пак казва "няма да уча повече тук"... Искам да чуя другата страна как вижда нещата  Simple Smile

# 475
  • София
Milenita, благодаря много за отговора!  bouquet

# 476
здравейте, бихте ли ме ориентирали къде точно се подават документите за регистрация за приемния изпит? не съм ходила досега там и не познавам разположението на сградите, нито пък знам дали има информационно-охранителен пункт, където да попитам?

също, има ли възможност за паркиране в близост до колежа?

# 477
  • гр. София
Тук има споделена много полезна информация от една майка за регистрацията за приемния изпит в АК http://danybon.com/index.php/private-education/american-college/ … raciata-za-izpita

# 478
благодаря, наистина полезно Simple Smile

# 479
също, има ли възможност за паркиране в близост до колежа?

Да допълня към статията и инфо за паркинга. Пред входа за колежа има паркинг, ако на него случайно няма места, по самата улица има. На самата дата на изпита не Ви препоръчвам да паркирате там, препълва се с хора - родители , деца и ако решите да потегляте с колата, докато има още струпване, е доста трудничко, независимо че служителите на МВР съдействат.

Общи условия

Активация на акаунт