Орхидея - тема 11

• 113 490
  • 773
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте, дами!
Извинявам се, че ще задам доста некомпетентен въпрос, но наистина не разбирам нищо от орхидеи! Просто имам една много красива Фаленопсис, която обаче не цъфти! Има много хубави и сочни листа, дълго стъбло(ако това е стъбло), имаше пъпки, но увехнаха преди да разцъфтят. Ако има значение - стои на прозорец с умерено слънце. Надявам се някой да ми отговори как да я събудя!

От колко време я имате.
От колко време не цъфти.
Това дългото е цветонос - преходно нещо.

# 241
Получих я за 8 март, а не цъфти от май месец.

# 242
Получих я за 8 март, а не цъфти от май месец.

Пък аз се притесних че не цъфтяла 3-4 години !
Няма такова цвете което да цъфти 12 месеца в годината ( освен вероятно дендрите на Танчето  Joy)

Прочетете полезната информация в началото на темата. Ако имате въпроси тогава питайте , ще отговоря.

# 243
Това май би трябвало да ме успокои  Embarassed . Ами аз като гледам и тук снимки наистина имам чувството, че само моята не цъфти...Благодаря, отивам да чета...  bouquet

# 244
  • София
( освен вероятно дендрите на Танчето  Joy)

В момента почиват.  Laughing  Обаче от булбите взеха да растат кейки.  Laughing  И са станали по 60-70 см високи (булбите, а не кейките  Wink).  Grinning 

Май скоро имаше въпрос за дендробиум нобиле. И те обичат светлината. Цъфтят ми всяка зима. Просто сега не им е сезона. Не изискват никакви специални грижи.

Иначе мога да се похваля с цъфнала тъмно червена, почти черна камбрия и минимарк.  Laughing  Хубаво е като те изненадат по никое време.  Laughing

# 245
  • varna
Таня ,покажи снимки на червената камбрия и минимарка ако обичаш.
Аз да се похваля с моята камбрия.Това лято изкара два цветоноса и в момента се показва трети.

# 246
Това май би трябвало да ме успокои  Embarassed . Ами аз като гледам и тук снимки наистина имам чувството, че само моята не цъфти...Благодаря, отивам да чета...  bouquet

Ами в момента малко фалаенопсиси цъфтят.
Само тези които са новозакупении цъфнали съответно в оранжерия.
Всички други масово са прецъфтели. При  мен току прецъфтяха цъфналите май месец.

Имам един единствен цвят и той е на винения ми пелорик ( пътешественик от София за Варна , Танче и Дани  Hug!) който тази година постави рекорд- цъфти ит м.Март.

# 247
  • Варна
На моята цикламена орхидея последния цвят падна в началото на този месец и тези дни ме изненада приятно. Надявам се да не греша и това да е нов цветонос  Praynig

# 248
Това цветенце го имам от две год.,не спираше да цъфти обилно,изобщо доста несъздаващо грижи растение. Дори това лято,въпреки по-топлото лято в NL и това,че си бяхме в бг около месец и половина и никой не я беше поливал,тази орхидея се отрупа с цвят.Сега всички цветоноси и външни корени  са изсъхнали,но листата изглеждат все още свежи/само ми се струва,че на едно има нещо лепкаво отгоре,не мога да разбера какво е/.
Въпросът ми е-да изрежа ли вече тези сухи корени и цветоноси и да продължа да си я поливам и да вид якакво ще стане.Или да правя нещо друго?  bouquet

# 249
  • София
Цветоносите са си за рязане, а корените ако не ти пречат може да ги оставиш, аз не бих  Peace

# 250
Цветоносите са си за рязане, а корените ако не ти пречат може да ги оставиш, аз не бих  Peace

Лаленце,да режа и корените значи? и си я оставям така,поливам я и чакам..

# 251
Здравейте, аз съм нова с орхидеите и до сега гледах само фелинопсиси, но вчера си купих от практикер, дендобриум който по мое дълго проучване в нета се оказа дендобриум фелинопсис, беше намален на 50% и прецъфтял, та съответно oтрязах цветоноса изглежда в чудесно състояние, но имам няколко въпроса:
А именно как се полива това чудо, от горе или като другите орхидеи с накисване, другото което ми прави впечатление е, че е в непрозрачна саксия, което поне за мен прави по трудно разпознаването кога е за поливане и кога не newsm78, също имам друг въпрос кога се очаква да цъфне отново и за другата ми орхидея според ваши наблюдения колко време отнема на вече раззеленили се пъпки да пораснат и да цъфнат.
Оле много въпроси станаха, ще съм ви много благодарна ако имате отговор поне на някои, мерси и поздрави. Simple Smile)))
Ето и снимка на въпросната орхидея.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2013, 19:13 от fastu4ka

# 252
това май са три кейки newsm78, такова не съм виждала чудо

# 253
  • София
Таня ,покажи снимки на червената камбрия и минимарка ако обичаш.

За съжаление не съм в София, за да ги снимам. Имам снимки само от миналата седмица, когато бяха току-що отворили по едно цветче:

Камбрията дори е със свързани долни листенца.  Laughing Преди да тръгнем имаха вече по няколко цветчета, а минимаркът май ще прави кейки в края на цветоноса, защото има и листенца.  Grinning

И твоята камбрия е прекрасна!  Hug

sisitons, това не са кейки. Дендробиумите имат по няколко булби в саксия.  Wink

fastu4ka, поливай ги както си свикнала. По-различното е, че искат много светлина. Дори пряката не им вреди. Саксията не е нужно да е прозрачна, защото корените са от съвсем друг тип - тънки и бели. Няма как да се ориентираш по тях както е при фаленопсиса. Най-вероятно скоро пак ще цъфне. Фаленопсиса го чакай около нова година. Все пак има орхидеи, които се инатят и не цъфтят по няколко години.  Wink

# 254
побутвам любимата си тема.

вчера и онзиден  накисвах орхидеите си след като не ги бях поливала повече от месец- така се стекоха обстоятелствата - много грижи по учениците. Фалчетата хич не ми с е обидиха. Е имаше едно две с поумекнали листа но на тях това не им пречи. Оказа се че ми е по удобно да ги поливам два дена защото броят им нарастнал към 90. Вечерта накиснах една доза (към 40 бройки) и оставих за през нощта на кухненския плот. Сутринта извадих от съдчетата отцедих леко и наредих на хавлии тъй като нямах време да ги  въръщам в кашпите в спалнята. Вечерта повторих с другата част. Днес пък мия и суша съдчетата за накисване. Става девет дена с камили, но инъче пък един цял ден ми беше зает с поливане.

Понеже захладня предполагам че за всички фалчета това ще е знак че трябва да показват цветоноси. Моите досега бяха в застой но винаги е така защото са изложени на топло и пек в южната спалня. Сега с промяна на температурите е се надявам да живнат. Затова и този път ги накиснах с малко оранжев кристалон- нали стимулирал цъфтежа- да видим.

Общи условия

Активация на акаунт