фибран xps - 2см.

• 17 363
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте,
Имам нужда от съвет. Някой от вас ползвал ли е като подова изолация фибран xps - 2см. Става въпрос за следното мислим да го наредим и върху него да се залепи дървен паркет със специално лепило. Практически това е възможно, майсторът ни каза, че го е правил на въпросния фибран но от 5см. Това което ни притеснява е дали фибрана от 2 см. е толкоз устойчив на тежест, дали няма да поддаде от тежестта на мебелите. Моля ви ако имате някакви наблюдения или сте правили нещо подобно да споделите.

# 1
  • София
Без замазка поне 3см и мрежа мисля,че фибрана ще поддаде.

# 2
И 5см да е, и 2 да е, не е добра идея да лепите директно върху паркета. Ако е без замазка и армираща мрежа, най-добре е да подложите OSB.

# 3
Благодаря Ви за бързите отговори. В момента обмисляме варианта с ОСБ.

# 4
За какво точно ще използвате Екструдиран пенополистирол /XPS/? За толо-, шумоизолация? Аз лично не смятам, че ОСБ-то има кой знае какви изолационни свойства, и не е материал, който може да замени топлоизолацията от Екструдиран пенополистирол /XPS/. Още повече ако го сложите в/у под с неравности, някога може да се счупи и това да наруши и целостта на паркета.

А по повод на въпроса Ви- има XPS с предназначение за подове с високо натоварване, дебелината му започва от 5 см. Така, че варианта, който сте избрали не покрива нужните изисквания за натоварване, и съответно няма да ви върши работа /дългосрочно/. Цената на този материал е приблизително двойна на тази на обикновеният XPS.

Ако искате да изравните пода си, най-добре първо да направите изравнителна замазка, след което да си сложите подходяща подложка  преди да пристъпите към полагането на паркет.

Ако искате да направите топлоизолация, можете да си вземете гореописаният материал- XPS, след което правите замазка, слагате подложка, и монтирате паркет.

Ако пък искате да използвате XPS-а за подложка преди полагането на паркет, най-добре го заменете с качествена такава. Има хубави подложки от дървесни частици, поемат денивелация на пода до 1-2мм./кв.м. и имат някакви топлоизолационни свойства.

P.S. В предаването "Мисия моят дом" има много хубави и нагледни клипчета с изпълнението на такъв тип домашни ремонти, преустройства и козметични обновявания за непрофесионалисти. Мисля, че имаше и серия точно за изпълнението на топлоизолация на под  Peace

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 11:01 от *Desita*

# 5
Идеята за полагането е да се изравни пода и да се повдигне нивото, но понеже нямаме време да правим замазка /казаха ни че за сантиметър замазка е необходимо месец съхнене/ търсим алтернативно решение. Първоначално беше ОСБ, но пък цената идва доста висока и се спряхме на фибрана. Сега обаче сме в задънена улица май този фибран ще отпадне.

# 6
  • Варна
Лично съм лепила теракот директно върху фибран 3 см, без никаква замазка и няма проблем вече пет години. Вярно е, че при вас е паркет, но не мисля, че има кой знае каква разлика. ОSB-то не ми харесва като вариант- малко влага да има и ще се огъне.

# 7
Северина теракота в стая ли е налепен. Смисъл върху него имали мебели които допълнително да натежават върху фибрана.

# 8
  • Варна
Да, в едната стая на бившата ни вила. И подът изобщо не беше равен, някаква самоделна замазка, но върпеки това няма проблеми. Но си мисля, че 2 см дебелина не е достатъчно, по- добре да е 3.

# 9
Идеята за полагането е да се изравни пода и да се повдигне нивото, но понеже нямаме време да правим замазка /казаха ни че за сантиметър замазка е необходимо месец съхнене/ търсим алтернативно решение. Първоначално беше ОСБ, но пък цената идва доста висока и се спряхме на фибрана. Сега обаче сме в задънена улица май този фибран ще отпадне.

Сантиметър замазка съхне за около седмица. И е на-добрият и траен вариант за изравняване на пода. Ако не е голяма денивелацията, може да сложите и по-дебела подложка, за каквато вече писах. Но това покрива разлика от 1-2 мм. в нивото на пода. Може и да има и по-дебели вече, но за това най-добре да се провери в магазините за паркет, където ще ви обърнат внимание и ще могат да ви дадат компетентно мнение.

P.S. Колко мм е денивелацията във вашият случай?

# 10
  • Варна
*Desita*, авторката иска да залепи дървен (естествен) паркет към пода. Не и е необходима никаква подложка и според мен, по- добрият за тях вариант е да го залепят директно върху фибрана вместо върху замазка, която незнайно кога ще реши да се отлепи.

# 11
*Desita*, авторката иска да залепи дървен (естествен) паркет към пода. Не и е необходима никаква подложка и според мен, по- добрият за тях вариант е да го залепят директно върху фибрана вместо върху замазка, която незнайно кога ще реши да се отлепи.

Ако изпълнението е добро, не би трябвало да се отлепи замазката. Тя е най-доброто решение за неравен под.
 И до колкото ми е известно, се лепи само паркет от екзотично дърво- венге, тик, бамбук и т.н. И то не за друго, а защото този вид дървесина не издържа на нашите температурни разлики и се раздува.  Peace  Освен това, слагането на подложка е препоръчително /но както казах- за най-компетентно мнение да се отиде в магазин за паркети/.
И веднъж залепен паркет, не дава възможност за евентуална поправка при нужда.

# 12
*Desita*, Северина много Ви благодаря.
Самият под не е толкова крив по скоро трябва да се повдигне нивото с 2см., но не повече. Може и да има в някои краища 2.2см. Та не, че се само-навивам или подценявам вашите съвети, но това което ни каза майстора е че ни трябва отговора на въпроса дали фибрана от 2см. ще издържи на натиска от мебелите. Лепилото с което ще лепи е специално за спойка между дърво и друг материал стои като замазка. Което ме кара да мисля, че ще играе ролята на замазка върху фибрана, а и нещо друго което ни окуражава е че нямаме толкова големи и тежки мебели дори дивана не е страшно тежък.  ooooh!
P.S. *Desita* мъжът ми обикаля по - борсите да търси варианти, но все още няма компетентен отговор относно подложките. По - скоро противоречеви мнения. Денивелацията е от 1-2мм. до 3-4мм. на места.

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 15:13 от НАДЕ123

# 13
Наде, конкретно на въпроса ти- аз мисля, че няма да издържи. За това ти споменах за това, че има специално предназначен XPS за подови настилки, чиято дебелина започва от 5 см. А варианта, който сте избрали към момента- 2 см. XPS, е фасаден материал. Използва се основно за обръщане на прозорци.
Но 2 сантиметра денивелация си е множко /ако говорим за 2 сантиметра на един квадратен метър/, ако е 2 см. за помещение 15 кв.м., е в рамките на допустимото. Аз се придържам към мнението си за изравнителна замазка и подложка на паркета. Но не от бялата мека подложка, която я подаряват в някои магазини за паркет, защото след години употреба, тя се разпада и на практика изчезва.

Относно обикалянето, смятам, че в строителна борса и хипермаркет за такива стоки, не можеш да получиш нужната информация, защото трудно ще намериш компетентен човек, към който да отправиш въпроса си. За това те насочвам към магазин, в който продават само паркет  Simple Smile

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 15:26 от *Desita*

# 14
Относно обикалянето, смятам, че в строителна борса и хипермаркет за такива стоки, не можеш да получиш нужната информация, защото трудно ще намериш компетентен човек, към който да отправиш въпроса си. За това те насочвам към магазин, в който продават само паркет  Simple Smile
[/quote]

Laughing Това е следващата дестинация набелязана в обикалянето.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт