Нов ламиниран паркет или стар-реновиран?

• 6 233
  • 24
  •   1
Отговори
  • Cyprus, Пловдив
Имах идея да изцикля и лакирам стария ни паркет с идеята да го освежа, но се замислям дали не е по-добре направо да се сложи нов ламиниран? Кое е по-устойчиво? Каква би била разликата в цената, става въпрос за 2 спални и 1 хол?  Peace

# 1
Баща ми в къщата изцикли сам стария и го лакира и стана много красиво  Peace

# 2
Посети темата за преправяна на старите мебели и ще забравиш за идеята от нов,както и от лак Laughing

# 3
  • София
Аз предпочетох да запазя паркет от 56-та година. След циклене, фугиране и лак беше като нов. Единствено трябва специалист да го погледне, за да прецени състоянието му, дървояди и пр.
Ако сградата е стара, под паркета най-вероятно ще има сгурия и ако я махнете и нея, ще се наложи да слагате нова замазка. В другите стаи, където махахме дюшеме, нивото падна с около 10-15 см.
Така че, за да ценообразуваш коректно, трябва да се знае какво има под паркета.

# 4
Още едно мнение в подкрепа на стария паркет. Peace

# 5
За стария паркет!

При майка ми се случи наводнение, в един момент паркетът се надигна, колкото и да подсушавахме, а и взе буквално да хвърчи.Наложи се да го извадим почти целия в хола, подсушиха го,пренаредиха го- изциклиха и лакираха.Когато видях холът с "новия " паркет- просто блестеше като за танцувален салон!

Но аз принципно не харесвам ламинат.
Бих положила всякакви усилия да запазя стария паркет

# 6
с 2 ръце за стар естествен реновиран паркет Simple Smile...въпросът е в цикленето трябва да бъде финно и равно,евентуално фугиране ако има големи фуги по него..

# 7
Нашия преди 5 години го реновирахме, но нещо лака му се изтърка, може би трябва да лакираме пак. Иначе няма сравнение между паркет и ламинат. Паркета си е здрава работа!

# 8
  • Cyprus, Пловдив
Много ви благодаря за споделените мнения  Peace
Значи се ориентирвам към търсене на добър майстор за циклене и фугиране, защото на места определено има нужда да се фугира.
А знаете ли за 3 средно големи стаи колко дни ще трае цялата процедура + лакиране?

# 9
Сигурна ли си че  искаш да лакираш?Омасляването е много по -добро! Повтарям се ,но посети съседната тема за преправяне на старите мебели и разгледай там момичетата какво правят със старите си паркети .Даже разгледай и се върни няколко теми назад!

# 10
  • Cyprus, Пловдив
323, аз гледах в тази тема, но не открих конкретно за паркет, дори не знаех, че има друг вариант, освен лак, сега ще се поровя по-старателно, благодаря   bouquet

# 11
Преди около 2 месеца подновявахме стар буков, сигурно поне 40 годишен, паркет. Мъжът ми го изцикли с един виброшлайф. Последва фугиране със смола и след това го омаслихме на две ръце с безцветно Осмо. За 30кв.м. ни отиде 5л смола и 2 л масло. От маслото всъщност дори ни остана малко. Паркетът светна като нов. Много хубав стана. Много по-добре от ламинат е. Има един минус само - децата решиха да го ползват за пързалка, но се надявам, че няма да е задълго.
Всичко ни излезе около 300лв - за маслото, смолата и шкурки за шлайфа.

# 12
  • Varna

Поздравления,че сте успели да си изциклите паркета сами и т.н. Само ми се струва че не е трябвало да го омаслявате( маслото е за външна дървена настилка). Това е все едно да го намажете с паркетин и паркетол. А някой каза ли Ви че тази процедура с мазането трябва да се извършва през 6 месеца. Иначе това масло се износва повърхностно и лека полека без да се усетите покритието ще замине и паркета ще започне да дефектира по химически път.
 Simple Smile

# 13
  • София
Това не е вярно. Ако след изцикляне се омасли няколко пъти, няма нужда да се повтаря през 6 месеца.
Проблемът тук е от фирмите за паркет, които внасят лак и не им се занимава да се учат да омасляват. Как в други европейски страни си омасляват?

# 14
Още един глас за реновиран (и омаслен) паркет.

Общи условия

Активация на акаунт