НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 612
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
  • На север
Cvetulka, няма неудобен въпрос спокойно Simple Smile Аз съм тук от Януари. Преди съм идвала няколко пъти, но като турист. До скоро живеехме в едно малко градче на юг и там си търсих работа, но единственото, което намерих беше май не много легално. Предлагаха ми 110 кр на час, с нерегламентирано работно време. До тук не е толкова зле. Все пак първа работа ми е ясно, че няма да е перфектната такава. Но мястото беше на майната си в друг град и нямах директен транспорт. Оказа се, че трябва да сменям три транспорта, а ме викаха по някой и друг час на ден и като изчислих май трябваше да си плащам, за да работя накрая и да пътувам по 3 часа на ден  Laughing Беше при араби и нещо шефът им не ми вдъхна никакво доверие и се отказах. Иначе ходех до скоро на курсове по Норвежки език. От скоро се приместихме близо до Осло и вече се надявам да си намеря нещо. Но аз имам някаква сигурност понеже приятелят ми работи постояна работа тук. За това ти писах, че ти се възхищавам на куража и смелостта. Simple Smile Надявам се наистина много Септември да има някаква работа, тъй като скоро ще си ходим до България. На мен ми изстичат 6те месеца и ще се приберем. Мисля и да продължавам да уча езика и да запиша трето ниво. И така... това е от мен общо взето.

Последна редакция: пт, 01 авг 2014, 03:46 от Woman in red

# 601
sem22 благодаря за пожеланието ... благодаря и за съветите  Simple Smile Много добре помня за помоща която ми оказа  Wink

# 602
Има ли идея някой ЗАЩО тук и през деня автомобилите карат със запалени фарове  #Crazy  newsm78
Правило ?? Закон ?? ИЛИ ПРОСТО НАВИК ?!
Имаме цяла тема за размисъл у дома по този въпрос от доста време, ама все не се сещам да питам Thinking
Благодаря за отговора

Не се излагай, ей Simple Smile От колко време живееш в Норвегия?

Закон. И в България  от няколко години също е задължително шофирането със запалени фарове и през деня.

САМСАРА - на 30-04 2014......направихме ТРИ години в Норге Hug
Но аз не шафирам, а пък сина ми  и той ВИНАГИ КАРА  със запалени фарове. Като го попитах...отговора беше ?!?!   ами не знам, но понеже и другите карат така - та за това. И понеже имахме спор по този въпрос доста отдавна, сега ми дойде на ума да питам.
За което....МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ   bouquet

Партизана - ще се радвам да науча новини от теб. Малко останаха хората, които реално имат упоритостта да следват мечтите си. И пак...успех !!!

# 603
Моля Simple Smile

Вие сте в Осло, нали? Разкажи за столицата, за живота там, харесва ли Ви?
Ние мислим да се местим на юг и един от вариантите е Осло.

# 604
  • Stavanger, Norway
Ще ви кажа защо в много европейски държави е прието да се кара целогодишно със светнати фарове  Peace Мярката е въведена поради факта, че особено в есенните и зимните месеци, когато всичко е сиво, колите трудно се открояват на пътя и когато се предприемат маневри това води до много пътнотранспортни произшествия. В летните месеци, когато са големи жеги и има мараня също контрастите са намалени. Факт също така е, че собствениците на коли предпочитат цветове, на които мръсотията личи по-малко - черно, сиво и т.н. неконтрастни цветове. Като се кара с включени фарове е по-лесно да забележиш насрещно движещото се превозно средство. По същата причина на велосипедисти и мотористи се препоръчва ползването на ярки, светлоотразителни жилетки  Peace

Това е информация, която съм чела преди време по въпроса, така че преразказвам  Peace

# 605
  • На север
Cvetulka, за колите не знам, не съм действащ шофьор, обачи това с жилетките ми е много странно. Всеки носи жилетка вечерно време. В Бългрия не съм видяла някой да го прави, но може би няма да е лошо. Даже ме питаха веднъж защо нямам тук и колко било опасно без нея.

# 606
.

Последна редакция: сб, 02 авг 2014, 17:00 от Markrit

# 607
  • На север
 Laughing ох забавно стана ... не си ме разбрала Simple Smile Става въпрос за отразителни жилетки, които се носят нощем, за да те виждат в тъмното. Носят ги също и кучетата.

# 608
# 609
Моля Simple Smile

Вие сте в Осло, нали? Разкажи за столицата, за живота там, харесва ли Ви?
Ние мислим да се местим на юг и един от вариантите е Осло.

Да, в Осло сме! В началото ни беше много трудно. И благодарение на много голямата сума, която имах на разположение се справихме. Още повече че бяхме абсолютно уверени ....обратен път няма. Сина ми се оказа упорит и отговорен и....успяхме.
За живота в столицата - ние не сме от хората, които да ходят по заведения - не пушиме и не пиеме и за това избягваме и шума. Но...многото зеленина и чистотата; спокойствието, тишината - да всичко това ми харесва. Много пъти съм казвала - във връзка с работата ми съм живяла на много места. Такова спокойствие съм срещала само в Швейцария и ?!?! Сахара.
За това че искате да се местите в Осло.... ако нямате съвсем сигурна работа и предварително сключен договор за жилище - сама знаеш, няма да те уча. Тук и аз като отида в центъра, виждам повече чужденци отколкото норвежци. Западните и северо западните квартали - там има по-малко черни.
Иначе...да, има повече възможности откъм магазини, театри, опера, училища, болнични заведения.
Но аз си мисля че всичко е много субективно. Зависи кой и как ти го разказва, неговата гледна точка и начина на възприетия от този човек живот. Аз например...не бих могла да живея в малко населено място  newsm78; независимо от това, че може и да не работя. Чувствам се някак си като в капан  #Crazy Но това е моето лично мнение. Ако питаш моя син обаче...той иска къща в гората и далече от населенота място  Joy Сама виждаш....две различни позиции в едно семейство.
Желая ти успех, каквото и да решите.

# 610
  • Stavanger, Norway
sem22, аз бих могла да живея в малко населено място, но не и изолирано  Rolling Eyes Трябва да усещам живи души около себе си, че иначе изпадам в паника някак  ooooh! Но и в прекалено голям град с много шум не бих искала да живея. Тук, където сме около Ставангер е много добре, макар че по-ми допадат крайните квартали и спокойствието там, отколкото централната част на града  Rolling Eyes

# 611
sem22, аз бих могла да живея в малко населено място, но не и изолирано  Rolling Eyes Трябва да усещам живи души около себе си, че иначе изпадам в паника някак  ooooh! Но и в прекалено голям град с много шум не бих искала да живея. Тук, където сме около Ставангер е много добре, макар че по-ми допадат крайните квартали и спокойствието там, отколкото централната част на града  Rolling Eyes

ОХ, не знам !! На мен не ми ли "дрънчат" трамваи и не вдигат шум коли.....се чувствам като изолирана.

Народе, в Драмен близо до ж.п. гарата........има открит магазин за български стоки - това като информация за тези, дето не знаят.
Който има впечатления...нека да каже. 

# 612
  • София
Народе, в Драмен близо до ж.п. гарата........има открит магазин за български стоки - това като информация за тези, дето не знаят.
Който има впечатления...нека да каже. 

Ехаа, другия път като отида няма да се чудя как да им правя баница Simple Smile Макар, че се оправихме - с гръцко сирене и турско мляко  Laughing

# 613
  • На север
Добре е магазина. Има сирене, луканки и мезета, както и голям избор на сладко и лютеница. Аз лично за баница си взимам турски кори, понеже много ми харесват как стават. Самият магазин в Драммен е на малко кофти място. Доста е забутан и ако не знаеш, че е там няма да го видиш. Освен това и районът е малко арабски. Иначе са много любезни. Аз си взех лютеници, луканки и бисквити, както и кебабчета и кюфтета замръзени и кюфтетата станаха супер  Grinning Имат и сайт www.malincho.no. Предлагат и доставка.

# 614
Добре е магазина. Има сирене, луканки и мезета, както и голям избор на сладко и лютеница. Аз лично за баница си взимам турски кори, понеже много ми харесват как стават. Самият магазин в Драммен е на малко кофти място. Доста е забутан и ако не знаеш, че е там няма да го видиш. Освен това и районът е малко арабски. Иначе са много любезни. Аз си взех лютеници, луканки и бисквити, както и кебабчета и кюфтета замръзени и кюфтетата станаха супер  Grinning Имат и сайт www.malincho.no. Предлагат и доставка.

newsm10 smile3525 smile3525

Това е много добре!!! Аз бях "решила" въпроса с лютеницата  newsm78 - от една консерва от КИВИ - червени чушки, син домат и  лук (смляно); и добавях доматено пюре и затоплено олио. Става доста добе, НО....друго си е направената по съответната технология.

А искаш ли да споделиш от кои кори в турския правиш баницата - че там има доста видове.
Аз си меся кори за баница, но за баклава вземах веднъж и не улучих. А иначе "конците" за кадаифа съм ползвала и от трите вида....стават всичките.

Общи условия

Активация на акаунт