Предучилищна в 134 СОУ

 • 12 762
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 966
Моля тези, които имат преки впечатления от подготовката на предучилищните групи в 134-то да споделят своите отзиви, и за преподавателите и за организацията на обучение. Доколкото разбрах всяка година учителките са едни и същи, т.е. ако може да споделите отзиви, тъй като въпреки че сме приети се колебая, тъй като групата е следобедна и не съм сигурна, въпреки че детето ми не спи от години следобяд, дали това ще е добър вариант за него.

# 1
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 147
Синът ми завърши тази година ПГ на 134 СОУ. Аз лично съм доволна и от базата и от учителките. Подготовката им е добра. Занимават ги и с доста неща, които са извън учебния план. Това със следобедната група е ново и нямам отзиви.  Питай конкретно какво те интересува и ще отговоря Simple Smile

# 2
 • Мнения: 2 966
gecumka, много благодаря за отговора. Тази следобедна група е нововъведение от тази година. Обясниха ни на родителската среща, че децата ще са в сградата на  ОДЗ-то, където са 1 и втори клас, но учителките са същите - Накева и Пехливанова, освен ако не съм запомнила добре имената. Надявам се да са добри педагози и да умеят да накарат детето да има желание да учи. Ако са били и на вас същите преподавателки, ще се радвам да споделиш дали са строги, дали ги хареса лично твоето дете. По отношение на нещата извън плана, разбрах само за английски като опция, друго май не се предлага. И друго - дали това, което казаха на срещата, че 80% от децата, завършили предучилищна група там са приети първи клас или не е точно така. Не съобразих да копна списъците от миналата година на ПГ и да ги сравня с тези на първи клас.

# 3
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 147
Да, Мира, Накева и Пехливанска са учителките. Добри педагози са, строги до толкова, че да има ред в групата. Децата много ги харесват. Те са кадри на Италианския лицей и определено си вършат работата с удоволствие. Наистина 80% от децата са приети в 134СОУ, въпреки че ПГ не ти дава никаква гаранция за прием в училището. За сградата не съм наясно. Ние бяхме на Екзарх Йосиф и условията бяха перфектни. Тази година синът ми ще е в първи клас там, но не съм разглеждала все още сградата на ОДЗ-то. За английския не бих казала, че е кой знае на какво ниво, но учителката е много мила и симпатична и децата ходеха с желание (но не е задължително). Други допълнителни занимания имаха следобед. Но там е частно и всичко се заплаща.

# 4
 • Мнения: 2 966
Почти на завършване на учебната година, ще споделя моето мнение, като се надявам да е от полза на колебаещите се дали да кандидатстват за предучилищна в това училище. Преподавателките са наистина много мили, харесвани от децата и приятни, но като цяло лично аз съжалявам, че записах детето си там. Нарочно пиша сега преди да е минало кандидатстването за първи клас, макар да съм почти сигурна, че няма да ни приемат, т.е. шансът ни клони към нула, за да не излезе, че съм разочарована и/или гневна заради приема.
На първо място явно основната цел на тези предучилищни групи е да закърпят делегирания бюджет на училището, защото уж си в същото училище, но пък си временно там и почти нищо от организираните неща не се отнася и за предучилищната - никакви допълнителни занимания или каквото и да било не се предлага за децата и като се вземе предвид, че специално нашата група е в самата сграда на училището и е следобяд е доста затрудняващо, тъй като са там само от 13ч. до 17ч. Второто огромно разочарование лично за мен е, че са смесени групите - приемат се заедно навършили 6 години деца с 5 годишни от предходния набор и то не както е по детските градини, където с предходния набор може да тръгнат само родените през януари, а дори и тези в края на годината. Стига се до парадокса да учат заедно деца, които са с повече от година и половина разлика и макар да е една програмата, то е ясно, че като е различно нивото и възрастта няма как подготовката да е една и съща - взимали сме учебниците за вкъщи и съм виждала неща, които са пропуснати, като детето обясни, че им казали, че понеже още не знаели буквите всички деца, ще се върнат накрая да ги вземат, ако остане време. Изобщо подготовката не е толкова сериозна, колкото се очакваше да е в училище, нали затова все пак сменяш детската градина, да добие навици детето да учи, а домашни не се дават никакви. Не знам дали заради това, че в групата имаше на практика и 4 годишини, т.е. ненавърши пет през септември, или защото преподавателките са изморени, тъй като водят и сутрешните групи, пък примесено с хубавото и слънчево време тази зима, факт е, че децата биват извеждани да играят навън почти всеки ден и то по обяд, имат закуска и се получава, че реално от четири часа в училище около 2 се прекарват в разходка и похапване. Да уточня, че нямам нищо против и се радвам, че излизат, но ако бяха целодневно затворени в училище, а те са само за четири часа, т.е. остава предостатъчно свободно време извън класа и за игри, и за разходки. Като цяло при моето дете конкретно не забелязвам никакъв прогрес, който да се дължи на училището - това, което знаеше преди от детската градина го преповтарят сега, а ако има някакви умения в повече като да чете, то те се дължат на нашите занимания вкъщи, доколкото ми остава време. Като цяло изключително много съжалявам, че не я записах в училище, в което както е нормално и както са почти всички останали за посещавалите там предучилищна група има поне някаква точка предимство, защото сега сме притеснени и напрегнати къде ще продължи да учи. Все пак и тук има подбор за предучилищна, така че не виждам пречка да се даде някакво частично предимство, както при братя и сестри.
И накрая, макар че нямам опит с други училища и сигурно там е още по-отчайващо положението, но в това училище, което претендира, че е елитно, в тоалетните няма нито топла вода, нито сапун, като обяснението е, че да не се опарили децата или да не станел проблем, като е обяснимо при това "високо" ниво на хигиена честото боледуване, както и това, че детето предпочита да се стиска, но не и да посещава мръсното WC там.
Единственото, за което не съжалявам, че се преместихме от ДГ е, че наистина групите са по-малки, макар и да не се спази обещания лимит при първоначален прием от 17 деца, като продължиха да приемат допълнително и през годината- през месец -два идва ново дете, но все пак не са над 30 като в ДГ.

Последна редакция: пт, 04 апр 2014, 09:35 от Mira_p

# 5
 • София
 • Мнения: 83
Моля ви ако още някой има наблюдения да сподели, знам че е малко рано за записванията и проверките, но ....

Благодаря предварително Simple Smile

# 6
 • Мнения: 2 966
Хера, мога да кажа само, че запазиха три групи предучилищна -две сутрин, които са в сградата срещу Синагогата и една следобедна, която е в сградата на училището, като за разлика от сутрешните, които са по 17-18 деца, следобедната са 26 деца. Не знам дали са в същата стая, но тя не беше особено просторна. Взели са нова госпожа за следобедната група, която по отзиви на родители с деца набор 2008г., които останаха за втора година предучилищна там, ги занимава доста по-активно от миналата година.
Иначе да отбележа, че не само моето дете не беше прието в І клас във въпросното училище, но и нито едно дете от нашата подготвителна група не беше прието нито на първо класиране, нито като резерва. После се оказа, че списъците са набъбнали на първолаците над официално обявените места до 30 деца в клас и има едно момиченце от ПГ, което е в тях, без да е класирано, но пък с братче в училището.
Изобщо, ако нямате предимство - произход или поне брат/ сестра, не сте публично известни личности, нямате и връзки, като нас, шансът ви за прием клони към 0. Така че ако не ви е удобно като локация хич не си струва пътуването за предучилищната, а и има много други училища с подготвителни групи, които дават предимство за първи клас, та поне да си спокоен, че имаш вариант къде да учи детето, а не пречи да се пробвате на т.нар. "изпит".
Надявам се някой да се включи и с актуална информация!

# 7
 • София
 • Мнения: 83
Mira_p много благодаря за информацията.
Като локация училището ми е близко и особено до баба и дядо които могат да го взимат и водят.
Иначе нито сме известни нито имаме връзки за да мога да съм сигурна че ще го приемат.
Аз очаквах че след като катат там предучилищна то после детето ползва предимство.
А иначе с изпит ли е за 1ви клас там ? че не съм много запозната .....

# 8
 • Мнения: 2 966

Аз очаквах че след като катат там предучилищна то после детето ползва предимство.
А иначе с изпит ли е за 1ви клас там ? че не съм много запозната .....
Да, но нямат никакво предимство, дори частично за посещавалите предучилищна при тях. Има тест, който е съкратен вариант на този в Италианския лицей, както и интервю с родителите, но за разлика от училището в Горна баня не изнасят резултати и никакво класиране и така въобще не можеш да се ориентираш как се е справило детето. Пък как преценяват родителите въобще не става ясно. Изобщо приемът е доста субективен по отношение на тези, които нямат евр. произход. Може да видиш и списъците на приетите - доста нашумели имена са.

# 9
 • София
 • Мнения: 83
Без коментар ........... посредната нагласена .....

# 10
 • Мнения: X
Да, Мира, Накева и Пехливанска са учителките.

Ееее, страхотни са тези учителки! Бяха госпожи на дъщеря ми в детската градина на НУКК.  Heart Eyes

Последна редакция: чт, 11 дек 2014, 17:32 от Анонимен

# 11
 • Мнения: 474
Да подновим малко темата. Кога точно и къде излиза класирането за 2017/2018 учебна година за ПУК в 134-то? Обаждах се по телефона и заявиха на сайта след 17 часа. Проверявам редовно, но нищо  Rolling Eyes

# 12
 • София
 • Мнения: 319
Вече са на сайта, предполагам, че сте видели Simple Smile Тази година системата за прием е друга и виждам, че има доста по-голям наплив от преди Simple Smile

Последна редакция: ср, 31 май 2017, 14:06 от chriss

# 13
 • Мнения: 382
Търся по-нови впечатления за подготвителната група. Същото ли е положението с липсата на предимство на пук-четата за първи клас?

# 14
 • Мнения: 1
Търся по-нови впечатления за подготвителната група. Същото ли е положението с липсата на предимство на пук-четата за първи клас?

Тази учебна година (2020-2021) всички деца, които посещаваха ПГ, бяха приети в първи клас. ПГ дава 20 точки. Имаше 1-2 деца, които бяха с по 10 точки и също бяха приети на първо класиране. В случай, че се появят много деца с повече от 20 точки, детето може да не се класира, но тази година тези точки бяха достатъчни...а и така ни намекнаха, че вероятно ще стане още в началото на учебната година. Simple Smile

Последна редакция: вт, 13 юли 2021, 09:38 от mama_moomin

Общи условия

Активация на акаунт